Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Πολ Ελιάρ

Από την άφιξη του Πωλ Ελυάρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Μια επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στη Θεσσαλονίκη το 1946

Πεθαίνει στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 57 χρόνων, ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ποιητές, ο Πωλ Ελυάρ. Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός, είναι η επίσκεψή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα τέλη της άνοιξης του 1946 και τα παρατράγουδα που υπήρξαν από σκουριασμένα μυαλά στην  πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας.

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον Ασπρόπυργο


Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον Ασπρόπυργο

14/12/1979 Το Κόμμα μας και η Τέχνη


(...) Στα 61 χρόνια ζωής του ΚΚΕ, ζωής αγώνων και θυσιών, η σχέση ανάμεσα σ' αυτό και την τέχνη είναι διαλεχτική και αμφίδρομη: Το κόμμα της εργατικής τάξης διαπότισε σειρά γενεών με τα νάματα της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας και τους αγώνες του για την πραγμάτωσή της. Και η προοδευτική διανόηση και κουλτούρα, εμπνεόμενη και καθοδηγούμενη απ' το ΚΚΕ καταξίωσε κοινωνικά την ύπαρξή της, σημαντικοποιώντας το περιεχόμενο και την ποιότητα της προσφοράς της.

Το θράσος των «πεφτοσυννεφάκηδων»


Από τη στιγμή που «έσκασε» η νέα υπόθεση διαφθοράς
στην Ευρωβουλή, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή, εμφανίστηκαν ξανά οι γνωστοί «πεφτοσυννεφάκηδες»... «Απίστευτο», «μεγάλο σκάνδαλο», «πρωτοφανές».

Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών

 
Στη Ρωσία, μετά από το θάνατο του τσάρου Αλέξανδρου του Α΄ το 1825, συνωμότες αξιωματικοί του στρατού με στρατιωτικό κίνημα προσπάθησαν, με πολύ περιορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις που δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 άντρες, να ανατρέψουν το μοναρχικό και απολυταρχικό καθεστώς αλλά λόγω κακής προετοιμασίας, έλλειψης συντονισμού και αποφασιστικότητας, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχαν.

Χουβαρνταλίκια


Τα «προεόρτια» της νέας συνάντησης κυβέρνησης - τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά με δάνεια φορτωμένα στην πλάτη τους θα νιώσουν βαριά στην τσέπη τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνει η ΕΚΤ.

«Μπορεί να εξαπλωθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας... »


Χαρακτηριστικές «παραδοχές» του γγ του ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα εξετάζει την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τα πυρηνικά και αναπτύσσει όπλα νέας γενιάς

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, παραδέχτηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας πλήρης πόλεμος είναι μια πιθανότητα».

«Βολική» αντιπαράθεση


Είναι πολύ βολικό για την κυβέρνηση - και όχι μόνο - σε αυτή τη φάση να μετατίθεται η αντιπαράθεση στο «ναι ή όχι στο επίδομα» των ένστολων που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και να ξεφύγει από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου Ρομά.

Κρατικός προϋπολογισμός του 2023


Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, φτώχειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


14/12/1799

Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).