Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

60 χρόνια απ’ το άλμα του ανθρώπου στο Διάστημα


Συμπληρώνονται, σήμερα, 60 χρόνια απ’ την κατάκτηση του Διαστήματος. Το πρώτο μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα επετεύχθη από έναν λαό που είχε αποτινάξει από πάνω του τις αλυσίδες.

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έμελε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω απ’ την Γη τον Απρίλη του 1961.

Η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα έγινε μόλις 4 χρόνια μετά από μία άλλη πρωτιά. Οι Σοβιετικοί τον Οκτώβρη του 1957 είχαν εκτοξεύσει με επιτυχία τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης, το Σπούτνικ, ανοίγοντας τις πόρτες του διαστήματος. Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη γυναίκα στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, είναι γεγονός.

Εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821»

 


Παρακολουθήστε, την εκδήλωση με θέμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» που διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Ομιλίες θα κάνουν:

  • Ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, με θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 και η σύγχρονη διαπάλη».
  • Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η κατάκτηση της διαλεκτικής - υλιστικής αντίληψης για την Επανάσταση του 1821 αναγκαία στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις μελλούμενες σοσιαλιστικές επαναστάσεις».

Έστω και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία


Στους όρους με τους οποίους άνοιξαν σήμερα τα Λύκεια σε όλη τη χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Ελλάδα 9,43» το πρωί της Δευτέρας 12 Απρίλη.

Οι μαθητές δεν είναι ούτε «εξεταστικά» ρομπότ ούτε πειραματόζωα!


Η κυβέρνηση κάνει το άσπρο-μαύρο και εναποθέτει στα self tests την προστασία της υγείας των μαθητών, τη στιγμή που αρνείται να εξασφαλίσει ουσιαστικά μέτρα, όπως μαζικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, αραίωση των μαθητών και συχνή απολύμανση στις τάξεις.

Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, οι μαθητές βρέθηκαν την πρώτη κιόλας μέρα με επιπλέον πίεση, αντιμέτωποι με το άγχος των διαγωνισμάτων, των βαθμών και της κάλυψης της ύλης για τις προαγωγικές εξετάσεις. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα, το υπουργείο Παιδείας επιμένει φέτος να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις και μάλιστα με Τράπεζα Θεμάτων στην Α' Λυκείου. Αναγκάζει τους υποψήφιους των Πανελλαδικών να εξεταστούν με τον "κόφτη" της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Σύσκεψη σωματείων για την πρωτομαγιάς

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της Θεσσαλονίκης, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνεται με πρωτοβουλία των συνδικάτων μας, για την οργάνωση του αγώνα μας, μπροστά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του

 


Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΚΕΘΕΑ ξεκινά το έργο της αποκαθήλωσης του φορέα, με πρώτη πράξη τη "διαβούλευση" με τους εργαζόμενους για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του. Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι συνέχεια της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου και της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. Είναι άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη φιλοσοφία της "στεγνής θεραπείας" και στον εναρμονισμό στη λογική της "μείωσης της βλάβης", όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης.

Οι συνέπειες αποτιμούνται σε κέρδη και ζημιές για τις επιχειρήσεις


ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 Την κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας προαναγγέλλει με κάθε αφορμή και ευκαιρία η κυβέρνηση. Οι εξαγγελίες για τη θεσμοθέτηση σχετικών μέτρων, την πρόβλεψη «αυστηρών ποινών» για τους παραβάτες, τη δημιουργία «κουλτούρας μηδενικής ανοχής» στο φαινόμενο, δεν λείπουν από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.

Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αντί να πετάει το «μπαλάκι» στους γονείς


H κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που έφερε τα λαϊκά στρώματα «από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη στην ΕΡΤ1, στους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, ενώ για το άνοιγμα των Λυκείων πετάει το «μπαλάκι» στην ατομική ευθύνη και την καλή πρόθεση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Στα θρανία και πάλι από σήμερα με self test αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας


Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές των Λυκείων της χώρας, με μοναδικό νέο μέτρο την επέκταση της ατομικής ευθύνης στη διάγνωση, με τα περιβόητα self tests, τα οποία καλούνται να διενεργούν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στο διάστημα των πέντε μηνών που έμειναν τα σχολεία κλειστά.

Aγωνιστικές δράσεις ενάντια στην δημιουργία μονάδας καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Σίνδο


Η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής, αναδείχθηκε μέσα από πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων του Δήμου Δέλτα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.

Τα προβλήματα των νέων στρατευμένων δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων... ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους!


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
 
Οχι στην αύξηση της θητείας
 
Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, και ο λογαριασμός για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους είναι πολύ βαρύς. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα διεκδίκησαν μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των στρατιωτών, βρέθηκαν δίπλα στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους και στις οικογένειές τους. Η φωνή και οι διαμαρτυρίες των στρατιωτών έγιναν από το ΚΚΕ αιτήματα πάλης στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/04/1820

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία υπήρξε η σημαντικότερη από τις αντίστοιχες οργανώσεις με ταξικά-εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε ενόψει της Επανάστασης του 1821.

Στον πυρήνα της βρέθηκε εξαρχής η ανερχόμενη νεαρή ελληνόφωνη αστική τάξη. Πάνω από τα μισά της μέλη ήταν έμποροι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, κοκ. Η οργάνωση, η δομή και οι αρχές λειτουργίες της Φιλικής άντλησαν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδιαίτερα της «καρμποναρίας» (μιας επαναστατικής συνωμοτικής οργάνωσης με εθνικοαπελευθερωτικό και αστικοδημοκρατικό πρόγραμμα που έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ιταλία).

ΟΑλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας