Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

10 χρόνια μακριά από τον δικό μας «άγιο»


 ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Πίστευε πως «η παρτίδα μας δεν παίχτηκε ακόμα» και πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός». Ο Αλκης Αλκαίος, που λεγόταν Βαγγέλης Λιάρος, υπήρξε ένα πολύτιμο πλάσμα με ειδική ευαισθησία να βλέπει όχι μόνο τα κρυμμένα, αλλά κυρίως να βλέπει το παρακάτω της Ιστορίας.

Οι “δακρυσμένοι κροκόδειλοι” πίσω από το δράμα των παιδιών


Σοβαρά τώρα, οι υπουργοί κυβέρνησης θεωρούν ότι οι πύρινες και “δακρυσμένες” δηλώσεις που κάνουν και οι πρωτοβουλίες που τάχα παίρνουν μετά τις νέες καταγγελίες,, οι οποίες βέβαια πρέπει να διερευνηθούν και να αποδειχθούν, για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου  αθωώνουν, και εκείνους και το σύστημα που υπηρετούν;

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός»


Τα συνθήματα αλληλεγγύης συνεχίζουν να ακούγονται δυνατά στου Ζωγράφου, έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, εκεί που τα χαράματα δικαστικός επιμελητής και αστυνομία, έσπασαν την πόρτα για να της κάνουν έξωση.

Ο φόβος των ... λέξεων


Υπάρχουν λέξεις ελεύθερες και λέξεις δικτατορικές; Υπάρχουν λέξεις κακές ή καλές, αριστερές ή δεξιές; Η γλώσσα του σώματος έχει λέξεις; Οχι. Η φράση που τοποθετούνται, συχνά ο τρόπος που εκφέρονται, και κυρίως οι έννοιες που ενσκήπτουν από τη χρήση τους σ' ένα μήκος, πλάτος και βάθος, από την πρόθεση ως την αποκάλυψή της με πράξεις, είναι που κάποιες στιγμές χάρη στην επανάληψη τις μετατρέπουν σε «όρους». Κι εκεί εμένα με πιάνει φόβος.

Οταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για την πρόκριση στο Μουντιάλ


 Σχεδόν μισός αιώνας συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ.

Πάρτι κερδών στη σκιά του πολέμου για ενεργειακούς κολοσσούς και εφοπλιστές


 Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνοδεύτηκε από αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και στα δύο στρατόπεδα του πολέμου, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά το μάρμαρο

Πριν από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αξιωματούχοι της ΕΕ διατύπωναν όλο και πιο έντονα τον στρατηγικό στόχο «διαφοροποίησης» των πηγών Ενέργειας της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ μιλούσαν πιο «επιθετικά» για την ανάγκη «απεξάρτησης» της Ευρώπης από τη ρωσική Ενέργεια και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο.

Επίδειξης ισχύος της τουρκικής αστικής τάξη με κάλυψη ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας


Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη αεροπορική επίθεση της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ, που προστίθεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της προηγούμενης περιόδου και τη διατήρηση της τουρκικής κατοχής σε συριακά εδάφη και στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ.

Οπλα στο μέτωπο και προσωπικό στις «ετοιμοπόλεμες» δυνάμεις του ΝΑΤΟ


Η εμπλοκή στο Ουκρανικό, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο ή τη λειτουργία και επέκταση βάσεων, αναγκαίων για τον ευρωατλαντικό άξονα. Επεκτείνεται και στην αποστολή μάχιμων τμημάτων, όπλων και αλλεπάλληλων φορτίων πυρομαχικών στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Ντροπή πετάνε στον δρόμο χαμηλοσυνταξιούχο!

 
Αυτή την ώρα στην Αβύδου 146 στου Ζωγράφου επιχειρείται έξωση σε συνάνθρωπο μας από την αστυνομία και δικαστικό επιμελητή. Με άθλιο τραμπούκικο τρόπο 5:30 τα χαράματα έσπασαν την πόρτα στην χαμηλοσυνταξιούχο για να την πετάξουν στον δρόμο. Τα κοράκια επιτίθενται με την στήριξη της κυβέρνησης και με όπλο τους άθλιους ντροπιαστικούς νόμους που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Κρίκος στην αντιδραστική αλυσίδα, που ο λαός θα τη σπάσει


H κυβέρνηση έθεσε ήδη στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών». Τα κυβερνητικά επιτελεία διαφημίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως απάντηση στα χρόνια «προβλήματα», στα «κενά» και τις «αδυναμίες» του προηγούμενου νομικού πλαισίου. Απ' την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, διάφορα ΜΜΕ ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «ομολογία ενοχής» και επιχείρηση περαιτέρω συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
21/11/1694

Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολτέρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

21/11/1811

Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και ποιητής της ρομαντικής σχολής Χάινριχ φον Κλάιστ.