Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Αποχαιρετά με περηφάνια τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή


Το ΚΚΕ αποχαιρετά με αίσθημα περηφάνιας τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή, τον αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που με την αγωνιστική του στάση και προσφορά, με τον μαχητικό λόγο, το παράδειγμά του και την πένα του συνέβαλε στην ανάδειξη των αξιών και των ιδανικών του κομμουνιστικού κινήματος.

Ευρώπη των λαών


Είμαι ένας παλιάνθρωπος που θυμάμαι την Ευρώπη των λαών.

Τι πάω και θυμάμαι ε;

Θυμάμαι λέξεις όπως ενωμένη Ευρώπη, αλληλεγγύη, ειρήνη, πρόοδος.

Το φίδι του φασισμού δεν νικιέται με τα «τερτίπια» της αστικής δημοκρατίας

 
Η άθλια παράσταση που στήθηκε σήμερα στο Εφετείο, με την προκλητική στάση των φασιστοειδών, όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγός, με τα φασιστικά συνθήματα και τις επευφημίες, αλλά και με την απαράδεκτη ανοχή που επέδειξαν η έδρα και η Αστυνομία, δικαιολογημένα προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, δεν εκπλήσσει όμως.

Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη...


«Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη... Ισως θα υπάρχει και τώρα, έστω και κατεστραμμένη, που θα μπορούν οι νεότεροι να την επισκέπτονται και να θαυμάζουν τι μπορεί να φτιάσει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του».
 

Λόγια του Ν. Σακελλαρίου, αρχιάτρου στον ΔΣΕ, στο Νοσοκομείο του Γράμμου.

«Βρες τις διαφορές» (και) στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Κουίζ «Βρες τις διαφορές» για δυνατούς λύτες θα μπορούσε να είναι η αντιπαραβολή των πρόσφατων δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό («...δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα...») με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του λαλίστατου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη («...κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία, γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στη χώρα μας...»).

Διαψεύδει τον εφησυχασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση και κόμματα του «ευρωατλαντισμού»


 Την ώρα που η κυβέρνηση αποθεώνει με κάθε ευκαιρία τους "ισχυρούς συμμάχους" των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως δήθεν "ασπίδα προστασίας" έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, έρχονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, με τη γνωστή στάση "Πόντιου Πιλάτου", με την προτροπή "βρείτε τα για το καλό του ΝΑΤΟ", ακόμη και με την αφωνία του για το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, να διαψεύσουν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν στον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του "ευρωατλαντισμού".

Το έπος των υπερασπιστών του «Σπιτιού του Πάβλοφ»


 Ενα «φρούριο» της Μάχης του Στάλινγκραντ

 Αρχίζει στο Στάλινγκραντ η πολιορκία της дом Павлова, 28/9/1942, μιας πολυκατοικίας σε στρατηγικό σημείο του κέντρου, η οποία έλεγχε δύο λεωφόρους.

Επρόκειτο για μία τετραόροφη πολυκατοικία, με τέσσερις εισόδους, στην οδό Πενζένσκαγια 61, στην πλατεία Λένιν της πόλης.

Ελία Καζάν


Εκείνος «έφυγε», η ντροπή του μένει...

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 χρόνων ο διάσημος σκηνοθέτης Ελία Καζάν. Ενας, αναμφίβολα, ταλαντούχος δημιουργός, ο οποίος όμως, μόνος του αμαύρωσε το έργο, τη φήμη και την υστεροφημία του, όταν, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων του διαβόητου κομμουνιστοφάγου γερουσιαστή Μακάρθι, καταδίδοντας ονόματα ομοτέχνων του — συνεργατών, φίλων, πρώην συντρόφων του — με την κατηγορία ότι υπήρξαν μέλη ή οπαδοί του ΚΚ ΗΠΑ. 

Πλήρης συσκότιση


Το έργο με τίτλο «Η απόλυτη συγκάλυψη» συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Και όπως όλα δείχνουν το «σίριαλ» θα είναι σύντομο, αφού από μέρα σε μέρα αναμένεται να πέσουν και οι «τίτλοι τέλους»...

Συνεχίζονται οι πυρηνικές απειλές με τα δημοψηφίσματα να δείχνουν ...Ρωσία


Με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια να βγαίνουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, η Μόσχα από τη μία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εδραιώσει την κυριαρχία της στις κατακτημένες περιοχές, από την άλλη, στέλνει μηνύματα για την έναρξη συνομιλιών.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, ενώ «ψήνεται» συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την επιδίωξη ενός - εκ των πραγμάτων επώδυνου - συμβιβασμού με την Τουρκία υπό ΝΑΤΟική εποπτεία επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 28/09/1687

Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς.

28/09/1773

Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.