Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας...


Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο με δέσμη μέτρων επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), ειδικά στις κλαδικές, εισάγοντας ένα ευρύ πλέγμα «εξαιρέσεων» και δίνοντας ουσιαστικά στον υπουργό Εργασίας την εξουσία να αποφασίζει πού θα εφαρμόζονται και πού όχι ακόμα και οι ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ που καταφέρνουν να υπογράψουν τα συνδικάτα.

Επαγρύπνηση, πάλη και αλληλεγγύη κόντρα στον επικίνδυνο εφησυχασμό


Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς όσα λένε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και οι αναλυτές τους σε κανάλια και εφημερίδες, ο λαός θα έπρεπε είτε να βλέπει με απάθεια τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία είτε να υιοθετούσε την αντιστροφή της πραγματικότητας περί «απομονωμένου Ερντογάν». Θα έπρεπε είτε να «απαιτεί» από την ΕΕ, δηλαδή τον θύτη, να «παρέμβει ενιαία» για να τερματιστεί ο πόλεμος είτε από την

Άτακτη υποχώρηση από ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων


Σύρεται κοντά στη θέση του ΚΚΕ

Μετά από ένα πολυήμερο όργιο διαστρεβλώσεων της θέσης του ΚΚΕ για τα κριτήρια ψήφου των αποδήμων, με ένα κράμα απόκρυψης, διαστρέβλωσης κι ανοιχτών ψεμμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποφάσισε πριν κάποιες ώρες να κάνει στροφή 180 μοιρών (ή 360, όπως θα έλεγε κι ο πρόεδρος του)

Πάγια και συνεκτική η πρόταση του ΚΚΕ μακριά από παζάρια και σκοπιμότητες


ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, ακολούθησε τη βδομάδα που πέρασε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που εξετάζει το θέμα,

«Πόρτα» στο ενοχλητικό ΚΚΕ από εκπομπή της ΕΡΤ1


Aντικομμουνιστικές κορόνες, αρλούμπες και διαστρεβλώσεις με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, ο ρόλος της κρατικής ΕΡΤ παραμένει σταθερά ο ίδιος. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλονται από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, και αφορούν στο παρασκήνιο της

Σοβαρά προβλήματα σε στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Την Παρασκευή έγινε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη

Την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα

Το ρίσκο του Ερντογάν

Γιατί ο κουρδικός εφιάλτης τον οδήγησε στη Συρία

Κοιτάζοντας κάποιος στον χάρτη την «υγειονομική ζώνη» που σκοπεύει να δημιουργήσει με τη δύναμη των όπλων ο Ταγίπ Ερντογάν στη βόρεια Συρία και κατά μήκος (500 χιλιόμετρα) των τουρκικών συνόρων πιθανότατα θα δυσκολευτεί να κατανοήσει το μεγάλο ρίσκο που ανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2019


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Σας καλούμε να συμβάλετε στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ το Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2019.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χιλιάδες φίλοι του, συνεργαζόμενοι με το Κόμμα, δώσαμε μαζί αλλεπάλληλες και δύσκολες μάχες, για τα λαϊκά συμφέροντα και το δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις περιοχές της Ελλάδας. Ιδιαίτερα οι εκλογικές αναμετρήσεις είχαν σοβαρές απαιτήσεις και σε οικονομικό επίπεδο,

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 19 - 20 Οκτώβρη:
  • 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το Σοσιαλισμό.
  • Ομοσπονδίες – Εργατικά Κέντρα – Συνδικάτα: Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 24 Οκτώβρη μέρα που ψηφίζεται το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.
  • Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη – Δεκέμβρη.
  • ΚΚΕ: Πικετοφορίες αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας

Επιβολή εμπάργκο στην Κούβα


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην Κούβα, 19/10/1960, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν την επανάσταση.

«Κάτω το δολοφονικό εμπάργκο»

26 Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών, μόλις 160 και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγκο δε

Η πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη


Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, 19/10/1951, η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947.

«Υποχρεωθήκαμε να παλέψουμε κάτω από απαράδεκτα άνισους όρους. Αλλά παρ' όλα αυτά αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα πατριωτικό με τίτλους εθνικούς, που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει να παρουσιάσει. Γιατί στο βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος έχει προσφέρει φοβερές εκατόμβες».

Νίκος Μπελογιάννης

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019

Το ημερολόγιο της εξορίας του ΕΛΑΣίτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα


Μεγάλης σημασίας αποτελεί για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας η «απόκτηση» του ημερολογίου με τις μαρτυρίες του εξόριστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Ικαρία, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Οι επισκέπτες των ΓΑΚ Μαγνησίας έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ημερολόγιο του εξόριστου σιδηροδρομικού υπαλλήλου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του δημοφιλούς τραγουδοποιού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ξεκίνησε η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων


Με τον ύμνο της παγκόσμιας εργατιάς, την Διεθνή, έγινε η έναρξη της 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και εργατικών Κομμάτων, που φέτος διοργανώνεται από κοινού από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. 

Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ραγδαίες εξελίξεις


Βόμβες Μίχου για Μιχαλολιάκο, Πολιτικό Συμβούλιο:

“Ήξεραν για Αιγύπτιους και Φύσσα, ζήτησα διαγραφές, δεν εισακούστηκα”


Η σημερινή απολογία Μίχου αποτελεί κόλαφο για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Ο Μίχος είναι παλιός Χρυσαυγίτης (παρακολουθούσε την οργάνωση από την δεκαετία του

Για βομβαρδισμό με ναπάλμ και λευκό φώσφορο καταγγέλλουν τους Τούρκους οι κουρδικές Αρχές στη Συρία (σκληρές εικόνες)


Οι κουρδικές Αρχές στη Συρία κατηγόρησαν σήμερα Πέμπτη την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Οι κατηγορίες αυτές με στόχο τις δυνάμεις της Άγκυρας και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από

Πόλεμος ... συμφερόντων


Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν μετά από κάθε «χλιαρή» απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή και ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όμως οι καταιγιστικές εξελίξεις και ο σκληρός ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα αυτό το χοντρό ψέμα και τον κίνδυνο που κρύβει η προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Μαχητική κινητοποίηση για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων


Συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Με τα πανό και τα συνθήματα τους διαμήνυσαν «αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας - κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα».

Καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου


 Έξι μέρες, 18/10/1944,  μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπυ.

Αρχές Οκτώβρη του 1944, άρχισαν να αποβιβάζονται τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα, με βάση το σχέδιο «Μάνα» στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, όταν και τα τελευταία τμήματα των

Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.


Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει,18/10/1979, την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Ποιητής του "Αξιον Εστί"

Πώς να μην "προσκυνήσει" τον πλούτο της ποίησης, αλλά και το διακριτικό και λιτό τρόπο ζωής του Οδυσσέα Ελύτη; Του δημιουργού του "Αξιον Εστί", με το οποίο περισσότερο απ' ό,τι με τα άλλα έργα του ταυτίστηκε. Το χρονολόγιο του Οσυσσέα Αλεπουδέλη ξεκινάει στις 2/11/1911, με τη γέννησή του στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Θερμή υποδοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα από το ΚΚ Τουρκίας


Θερμή υποδοχή στο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα επιφύλαξε στον Τσεσμέ της Τουρκίας αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας με επικεφαλής το ΓΓ της Κεμάλ Οκουγιάν.


Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έφτασε στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης στον Τσεσμέ από τη Χίο.

Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Συνέντευξη του Ν. Χριστάνη στην τηλεόραση της ΕΡΤ 3


Η κυβέρνηση της ΝΔ στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής της φάνηκε ότι έχει «μεγάλη φόρα» για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ3, την Τετάρτη 16 Οκτώβρη.

Όπως πρόσθεσε, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τα εμβληματικά νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος, το πολυνομοσχέδιο που είναι δήθεν για την ανάπτυξη, αλλά τελικά αφορά και τους εργαζόμενους, και όλα δείχνουν ότι η λογική που κυριαρχεί είναι γην και ύδωρ στους

Χαρίζουν στους ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση!


«Από το 2021 οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων παραδίδονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ΑΕΔΕΚ για «επένδυση». Οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και νυν ή μελλοντικών συνταξιούχων εγκαταλείπονται στην τύχη τους, σε ένα ΕΤΕΑΕΠ που σταδιακά θα «βουλιάζει» χωρίς νέους πόρους ● Οι «σοφοί» της επιτροπής αναγνωρίζουν ότι, σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, στο νέο αμιγώς

«Βγάζει μάτι» η απληρωσιά των εργαζομένων της «Εξπρές Σέρβις»


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ 
ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ως «ιδιόμορφη» υπόθεση επιχείρησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση την περίπτωση της «Εξπρές Σέρβις», η οποία έχει καταδικάσει εκατοντάδες εργαζόμενους στην απληρωσιά, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εδώ και δέκα χρόνια η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει ποτέ έναν ολόκληρο μήνα στην ώρα του, παρά μόνο έναντι, με αποτέλεσμα το

Η «Χαλυβουργική» αποδεικνύει ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ 
ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των πολύπαθων εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» ζητάει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Μετά τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες των προηγούμενων ετών, η επιχείρηση οδεύει προς «λουκέτο» και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

«Κρέας» για τα κανόνια του Ερντογάν


Φαίνεται πως είναι εντολή του καθεστώτος Ερντογάν οι Τούρκοι αθλητές να χαιρετούν στρατιωτικά, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιδρομή του τουρκικού στρατού στη Συρία. Μια εντολή που στην ουσία είναι ένας χαιρετισμός υπέρ του πολέμου και των δολοφονιών των Κούρδων. 

Ύμνοι από εργοδότες και εργοδοτικό συνδικαλισμόΤον πραγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξε το ΚΚΕ

«Μέλι έσταζαν» οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου βρίσκεται για συζήτηση το αντεργατικό τερατούργημα που τσακίζει συνδικαλιστικά δικαιώματα και μισθούς.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων και άλλοι φορείς που

Η πρώτη μεγάλη κρίση του καπιταλισμού


 Η αρχή, 17/10/1929, της πρώτης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού

Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1929 το κλίμα ευφορίας στην αμερικανική κοινωνία ήταν έκδηλο. Και γιατί όχι; Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 1921 μέχρι και τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη είχε προσφέρει συνολική απόδοση

Η σφαγή των Κερδυλλίων


Στις 17 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15- 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους.


Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Με νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 17 Οκτώβρη απαντούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις

Γ. Χουρμουζιάδης


Έφυγε από την ζωή, 16/10/2013, ο κομμουνιστής επιστήμονας και δάσκαλος, Γ. Χουρμουζιάδης.

Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Υπηρέτησε το Κόμμα και το λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.

“Αν δε θέλετε πρόσφυγες, σταματήστε να τους δημιουργείτε”


Πανό αλληλεγγύης των οπαδών του ΠΑΟΚ στους Κούρδους μαχητές

Σήμερα η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ υποδεχόταν την τουρκική Μπεσίκτας για τη α’ φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ -φτωχό αδερφάκι της ομώνυμης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ εφοπλιστές και επιχειρηματίες με πολυτελείς βίλες


Γνωστοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και άλλοι… ευκατάσταστοι που διαμένουν σε ακίνητα στα πιο ακριβά προάστια της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη και του Πειραιά περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» της ΔΕΗ που σήμερα χρωστούν τα 840 εκατομμύρια από τα 2,7 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη προς την Επιχείρηση.

Θρασύδειλα ναζιστόμουτρα


Δεν τον ήξερε… Δεν τον γνώριζε…
 

Έτσι είπε ο Κασιδιάρης (από το εδώλιο του κατηγορούμενου στη δίκη της δολοφονικής συμμορίας), για τον Ρουπακιά.
 

Δεν τον ήξερε…

Μάλιστα.

«Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» γ΄


Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1973 - 1991 β'
  • Δημοσιεύουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος αποσπασμάτων από το κείμενο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ τεύχος 6/2013
  • Η αρθρογραφία για την περίοδο 1989 - 1991 θα συνεχιστεί τα επόμενα Σαββατοκύριακα

Τι «αριστερός» είσαι εσύ, αγόρι μου!


Για όποιον δεν είδε, αλλά και για όποιον είδε, αλλά (κανει ότι) δεν κατάλαβε τι είπε ο Τσακαλώτος (εδω: http://www.enikonomia.gr/timeliness/223838), τα πράγματα είναι σαφή:
Ευτυχώς που το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό γιατί έτσι μειώνεται η χρήση του κι αυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!

Οι ψευτοκυρώσεις στην Τουρκία είναι το «φύλλο συκής» για το «πράσινο φως» στην εισβολή στη Συρία


Οι διαβεβαιώσεις ότι με τις δήθεν κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων σε βάρος της Τουρκίας "θα της κοπεί ο βήχας", δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στην ουσία αποτελούν το "φύλλο συκής" για το "πράσινο φως" που έδωσαν για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τη στιγμή μάλιστα που είναι πολύ πρόσφατη η πείρα του πόσο άσφαιρες ήταν οι αντίστοιχες κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανακοίνωση για τον διορισμό από το Δικαστήριο προσωρινής διοίκησης στη ΓΣΕΕ


Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με δελτίο Τύπου παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει ακόμη και τη δικαστική απόφαση για διορισμό διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Παραλείπει για παράδειγμα να αναφέρει ότι το Δικαστήριο απέρριψε το βασικό αίτημά τους για αποκλεισμό των στελεχών της ΔΑΣ –εκλεγμένων συνδικαλιστών από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ- από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Πέθανε ο Τζορτζ Κ. Μάρσαλ


Πέθανε, 16/10/1959, ο Τζορτζ Κ. Μάρσαλ, ευεργέτης της αστικής τάξης, δυνάστης του λαού μας.

Ο Τζόρτς Μάρσαλ γεννήθηκε το 1880 στην Πενσυλβάνια. 
Ακολούθησε τη στρατιωτική καριέρα και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία της Βιρτζίνιας το 1901.
Εμπνεύσθηκε το «σχέδιο Μάρσαλ» για να αντιμετωπίσει τον κομμουνισμό στην Ευρώπη..
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
Η αστική τάξη ανάβει ακόμα λαμπάδες στο όνομά του

Η Νεολαία του ΔΣΕ


      ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Σ' ευχαριστώ ψηλό βουνό που μες στην αγκαλιά σου /
με δέχτηκες φιλόξενα σα στοργικός πατέρας. /
Τι να την κάνω τη ζωή κάτω στο σκλάβο κάμπο; /
Πικρό στο στόμα το ψωμί και το νερό φαρμάκι, /
μαυροντυμένα τα δενδριά και το τραγούδι κλάμα... /

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

«Αν η μισή μας καρδιά βρίσκεται στα Άγραφα, η άλλη μισή στον Κουρδικό λαό βρίσκεται»


Μετά τις απαράδεκτες εικόνες όπου Τούρκοι ποδοσφαιριστές και άλοι αθλητές χαιρετώντας σαν στρατιωτικοί επικροτούν το ματοκύλισμα του Κουρδικού λαού στη Συρία από τις βόμβες του τουρκικού στρατού, μια εικόνα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο Κουρδικό λαό έρχεται από την Καρδίτσα.

Πανό στήριξης στον Κουρδικό λαό που βομβαρδίζεται από το στρατό της Τουρκίας ύψωσε η αυτοοργανωμένη ομάδα «Βαγγελίτσα

Μοιράζεται κοινές θέσεις με κυβερνήσεις και εργοδοσία και για την Επαγγελματική Εκπαίδευση


ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συνάντηση των εργατοπατέρων με το υπουργείο Παιδείας

Τις θέσεις τους - οι οποίες ταυτίζονται με τις αξιώσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του - για την «αναβάθμιση» και τη «διασύνδεση» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας έσπευσαν να καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας εκπρόσωποι της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και των Επιστημονικών της Ινστιτούτων (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ).

Τα ψέματα της κυβέρνησης και η αλήθεια για το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο


Συνέντευξη Τύπου έδωσαν μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτώβρη έξω από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τα ψέματα της κυβέρνησης και την αλήθεια για το πολυνομοσχέδιο που τσακίζει μισθούς, εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέλει να βάλει τα Συνδικάτα στο γύψο.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γ. Πέρρος χαρακτηρίζοντας οδοστρωτήρα για τα
δικαιώματα των εργαζομένων, το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, έξω από το οποίο δόθηκε και η συνέντευξη συμβολικά (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

«Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» β΄


Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1973 - 1991 (α')

Συνεχίζουμε με το β' μέρος αποσπασμάτων από το κείμενο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 6 της ΚΟΜΕΠ το 2013

Ας δούμε, λοιπόν, τα βαρίδια που παρέμειναν στο Κόμμα μετά από το 1968 και το 1974, όταν το Κόμμα μας κατέκτησε με το σπαθί του τη νομιμότητα. Βαρίδια που παραμένουν και αναπαράγονται στη συνείδηση, στη μνήμη, στις επιλογές ακόμα και φίλων, οπαδών του Κόμματος, κομμουνιστών για πολλά χρόνια, με απόψεις για

«Τα συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών»


 — Τα συμφέροντα της Τουρκίας …

— Τα συμφέροντα των ΗΠΑ …

— Τα συμφέροντα της Γαλλίας …

— Τα συμφέροντα της Ρωσσίας …

— Τα συμφέροντα της Γερμανίας …

— Τα συμφέροντα των Κούρδων …

Ολοι εναντίον όλων


Το «όλοι εναντίον όλων», μετά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, επιβεβαιώνει ότι στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών αρκεί μια σπίθα για να ανάψει τη φωτιά μιας πιο γενικευμένης αντιπαράθεσης, καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή είναι τεράστια, το ίδιο και οι αντιθέσεις.

Αποφασίστε: Ισοτιμία ψήφου ή όχι;


Ρεσιτάλ υποκρισίας από Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ αποτελεί ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί για την ψήφο των αποδήμων και αναμένεται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και  πιθανά μέσα στον Οκτώβριο. Αυτός τουλάχιστον είναι ο διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Τερματίζεται και τυπικά ο Εμφύλιος Πόλεμος


Τερματίζεται και τυπικά ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα, 15/10/1949.
 Ο ραδιοσταθμός της “Ελεύθερης Ελλάδας” μεταδίδει ανακοίνωση της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο Δημοκρατικός Στρατός κατέπαυσε οριστικά τις επιχειρήσεις.

Ο μονόπλευρος εμφύλιος

Ξεσπά η Κρίση των Πυραύλων


Ξεσπά,15/10/1962, η Κρίση των Πυραύλων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.

27 Οκτώβρη 1962. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν έφτασε τόσο κοντά στο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αφορμή στάθηκε η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα. Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Θέλουμε την ψήφο των αποδήμων υπό τις προϋποθέσεις που θέτουμε


Το ΚΚΕ αναγνωρίζει και θέλει να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού υπό τρεις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει οικογενειακό και οικονομικό δέσιμο με την πατρίδα, να έχει φύγει στο εξωτερικό πριν 30 χρόνια και η ψήφος να μην είναι επιστολική.

Ένας πραγματικός άθλος...


 Ένας πραγματικός άθλος, μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους της Γυάρου, ήταν η κατασκευή και η τοποθέτηση του Μνημείου του ΚΚΕ, σε όλες τις φάσεις του έργου: Από την ολοκλήρωσή του στο μηχανουργείο των αδερφών Παπαδάκη, μέχρι την αποκάλυψή του το Σάββατο στο θανατονήσι.

Η αποστολή αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή, αν δεν υπήρχε από πίσω η δουλειά δεκάδων συντρόφων, στο σχεδιασμό μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας για την μεταφορά και εγκατάσταση του μνημείου στη Γυάρο.

«Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» α΄


Το διάστημα 2019 - 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την περίοδο 1989 - 1991, τα χρόνια που πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της πορείας αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τα άλλα κράτη της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ηταν η ίδια περίοδος κατά την οποία βάθυνε η κρίση και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που εκδηλώθηκε και η κρίση στις γραμμές του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε με τη διάσπαση - της ΚΝΕ κυρίως - το 1989 και του Κόμματος το 1991. Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα αρθρογραφία ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. 

Για την καταπολέμηση του κομμουνισμού και των «κομμουνιζόντων σωματείων


Αν και διαδραματίστηκαν το μακρινό 1927-28, τα γεγονότα που περιγράφονται παρακάτω δεν απέχουν πολύ από το κλίμα που πάει να διαμορφωθεί στις μέρες μας.
Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που η αστική τάξη «ζορίζεται» να επιβάλει την εξουσία της, στρέφεται ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν στην οργάνωση και την καθοδήγησή του και αποτελούν την πρωτοπορία του.

Γιάννης Σάλλας


Ο Γιάννης Σάλλας, γεννήθηκε το 1908 στο Φραντάτο Ικαρίας και εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1949 στη Σάμο.

Η φασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον κυνήγησε με μανία. Στάλθηκε στην Ακροναυπλία.

Η κατάρρευση κι η κατοχή τον βρήκε στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Δραπέτευσε τον Απρίλη του 1941, κατέβηκε στην Ικαρία κι από κει πέρασε στη Μέση Ανατολή.

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

Ιδιωτικοποίηση και «απελευθέρωση» για τις ανάγκες των μονοπωλίων


Ξεκίνησε την Παρασκευή 11/10 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 13/10 το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Πραγματοποιείται σε συνθήκες που η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού έργου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από λίγες μέρες στη Βουλή το λεγόμενο «4ο πακέτο» Οδηγιών της ΕΕ για τους σιδηρόδρομους, το οποίο προωθεί την πλήρη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών και την παράδοσή τους στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Απέναντι στο νέο γύρο της επίθεσης και τη δηλητηριώδη προπαγάνδα που τον συνοδεύει


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Μετά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να προβάλει ακόμα πιο επιθετικά το περιβόητο «νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζεται να προωθήσει, δηλαδή την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον νέο γύρο στην ενιαία αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμάκωσαν όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Politica no – πόλεμος yes…


Μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας – Αλβανίας οι διεθνείς της πρώτης επέλεξαν να χαιρετίσουν τους οπαδούς της ομάδας τους με τον παρακάτω τρόπο. Στρατιωτικά…

Η κίνηση των ποδοσφαιριστών της Τουρκίας προφανώς ήταν ενταγμένη στην ανάταση του… φρονήματος του στρατού της Τουρκίας που μακελεύει ανθρώπους στη Συρία.