Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ήταν καλός γονιός ο Στάλιν;

 


Μία από τις πολλές συκοφαντίες σε βάρος του Ι.Β. Στάλιν ήταν και αυτή για τις σχέσεις του με τα παιδιά του. Άλλωστε ένας «αιμοδιψής δικτάτορας» όπως τον παρουσιάζουν δεν θα μπορούσε να είναι τρυφερός προς τα παιδιά του.

Η Τέχνη στον Αντιστασιακό Αγώνα! - Ο Σπύρος Μελετζής συζητά με τον Γιάννη Ζέβγο στη Βίνιανη της Ευρυτανίας

Η ιστορική φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή :  ο Γιάννης Ζέβγος μιλάει στο Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας

Ο αλησμόνητος Σπύρος Μελετζής ο θρυλικός φωτογράφος της Αντιστασιακής εποποιίας, σε μία μοναδική εξομολόγηση από μία συζήτησή του - "κατάθεση ψυχής" με τον εμβληματικό Γ
ιάννη Ζέβγο, ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, με αντικείμενο την Τέχνη στον Αγώνα και τα καθήκοντα που επωμίζονταν οι αντιστασιακοί!

Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα!


Η πρώτη μαχητική απάντηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όρια σπουδών για τους φοιτητές και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, δόθηκε! Με συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν μια μικρή μόνο γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν!

Οι εξοπλισμοί είναι πρωτίστως για το ΝΑΤΟ και όχι για την υπεράσπιση των συνόρων


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στους δρόμους της Αθήνας, στο Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, αλλά και γονείς, διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και έχουν δίκιο. Και ξέρετε ότι έχουν δίκιο.

Ενώ κρατάτε ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, χθες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο, που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τίτλο: “Νέοι φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού και ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια”.

Αν η κυβέρνηση νομίζει πως θα την αφήσουμε ανενόχλητη να παίζει με το μέλλον μας …νομίζει λάθος


 Τις τελευταίες μέρες όλοι μας παρακολουθούμε με αγωνία και προσμονή για το αν θα ανοίξουν και με τι μέτρα προστασίας τελικά τα σχολεία μας εν μέσω πανδημίας. Είδαμε το άνοιγμα των Δημοτικών και πήραμε μια γεύση… τα σχολεία άνοιξαν όπως είχαν ανοίξει τον Σεπτέμβρη και έκλεισαν τον Νοέμβρη: χάλια! Η τηλεκπαίδευση ξανά (ξανά) ξεκίνησε με τα γνωστά της προβλήματα, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για να βελτιωθεί …. Η Τράπεζα Θεμάτων είναι εκεί και μας περιμένει χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί ακόμα και τώρα καθηγητές!

Προλεταριακός ηγέτης παγκόσμιας ακτινοβολίας


 Ο Αντώνης Αμπατιέλος γεννήθηκε το 1914 στο Σουλινά Ρουμανίας και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισαν οι κομμουνιστικές ιδέες. Το 1932 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ και μπαρκάρει στα καράβια.

Ανέπτυξε πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση από το 1933, μέσα από τη Ναυτεργατική Ενωση Ελλάδας(ΝΕΕ) και το 1940 γίνεται μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΝΕΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και αναπτύσσει εξαιρετική αντιφασιστική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού άξονα.

Η «επόμενη μέρα»


Η προσπάθεια του πρωθυπουργού, με αφορμή και την προχτεσινή του συνέντευξη, να παρουσιάσει μια «αχτίδα αισιοδοξίας στην άκρη του τούνελ» και την εικόνα μιας κυβέρνησης που «κοιτάζει μπροστά», στην «επόμενη μέρα», στόχο έχει να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες της για όσα ζει σήμερα ο λαός.

Χειροκροτούν οι ενεργειακοί όμιλοι και ο λαός θα ανεβαίνει τον Γολγοθά


Η επικίνδυνη για τον λαό πολιτική εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η πολιτική εμπλοκής σε πολέμους και επεμβάσεις δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην κατ' άρθρο συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής.

Καταδικάζουμε την απόφαση των ΗΠΑ


Κάτω τα χέρια απ’ την Κούβα!

Καταδίκη της απόφασης των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν την Κούβα στην λίστα των «κρατών-χορηγών τρομοκρατίας»

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταδικάζει, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμπεριλάβει την Κούβα στην περίφημη λίστα των «κρατών-χορηγών τρομοκρατίας» που συντάσσει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μέρος της πολιτικής που εμπλέκει το λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια

 


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Σε εξέλιξη είναι από χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Φουλ προετοιμασία για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης


Μαζί με τις ανατροπές στα Εργασιακά και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εργασίας έσπευσε να προαναγγείλει ως «δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση» τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


14/01/1742

Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

14/01/1822

Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.