Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Όταν στην 7χρονη δικτατορία κατέστρεφαν βιβλία…(ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Δεν ήταν μόνο η Ναζιστική Γερμανία που κατέστρεφε (έκαιγε) τα βιβλία. Και κατά τη διάρκειας της 7χρονης δικτατορίας στη χώρα μας υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα. Εκτός δηλαδή από τις απαγορεύσεις «αντεθνικών βιβλίων», το κλείσιμο στις φυλακές και τις εξορίες συγγραφέων, είχαμε και καταστροφές βιβλίων.

Συμβολή στην προσπάθεια διεθνούς αγωνιστικού συντονισμού σε κάθε κλάδο


Στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης που αναπτύσσει σταθερά με «πυξίδα» την ταξική αλληλεγγύη και τον διεθνισμό, το ΠΑΜΕ συμμετείχε ενεργά το προηγούμενο διάστημα σε συνέδρια που πραγματοποίησαν κλαδικές οργανώσεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).
Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ (FISE WFTU) στις 9 και 10 Δεκέμβρη στην Ινδία.

Ινδία:250 εκατομμύρια ξεχύθηκαν στους δρόμους

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Γενική Απεργία των εργαζομένων της Ινδίας στις 8 Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι της Ινδίας με την Γενική Απεργία στις 8 Γενάρη και τα συνδικάτα-μέλη της ΠΣΟ στην πρώτη γραμμή, κλιμακώνουν τον αγώνα τους τόσο ενάντια στον νέο νόμο για τη χορήγηση υπηκοότητας, όσο και στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης Μόντι και του κόμματος BJP.

Δεν προασπίζουν την ασφάλεια της χώρας οι λυκοσυμμαχίες

Δεν προασπίζουν την ασφάλεια της χώρας οι λυκοσυμμαχίες, σχολίασε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο «kontra» τόνισε πως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «είμαστε ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ» σημαίνει συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή.

Νέο εργατικό ατύχημα



Το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε ένα κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και συγκεκριμένα σε χώρο φορτοεκφόρτωσης σε κατάστημα της Αθήνας.

Το ατύχημα σημειώθηκε τις μέρες των εορτών, λίγους μόνο μήνες μετά το θανατηφόρο ατύχημα σε χώρο παραλαβής σε κατάστημα της Ηλιούπολης.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους με βασικό αίτημα την υπογραφή μιας, ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους

Με τη σημερινή μαζική συμμετοχή στην απεργία και με τη συμπαράσταση συνδικάτων και συνδικαλιστών από άλλους κλάδους αχρήστευσαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας.

Οι άθλιες πρακτικές εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, από την εργοδοσία του ΟΤΕ -που έφτασε στο σημείο να μηνύει και να απαιτεί τη σύλληψη εργαζομένων και συνδικαλιστών απεργών- πήραν ηχηρή απάντηση!

Στο πλευρό των απεργών η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Αγωνιστικό ενωτικό χαιρετισμό εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) μετέφερε ο γενικός γραμματέας της Γιώργος Μαυρίκος μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας.

«Η νίκη των εργαζομένων θα είναι νίκη σε Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, σε όλη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος προσθέτοντας πως «η επίθεση που κάνει η κυβέρνηση Μακρόν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την επίθεση που κάνουν οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Καλπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα υπόσχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης

Συνέχιση του καλπασμού στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, για «να γεφυρωθεί» το «κενό αξιοπιστίας» από επενδυτές και δανειστές με προοπτική τη “χαλάρωση” των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για να πριμοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια, προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times».

Ένα δισεκατομμύριο ζώα νεκρά από τις φωτιές στην Αυστραλία – 26 άνθρωποι


«Φύγετε γρήγορα!»… Οι αυστραλιανές αρχές προέτρεψαν, όπως και την περασμένη εβδομάδα, τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει του καύσωνα που μπορεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ήδη τεράστιες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας κάλεσε κατοίκους ορισμένων ανατολικών

Μαζικά και αγωνιστικά μαζί με τους συνταξιούχους και τη νέα χρονιά

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων την Παρασκευή 10 Γενάρη και ώρα 9.30 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (έναντι Δημαρχείου Αθήνας), συμμετέχει η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, «καλώντας όλους τους απόστρατους να είναι παρόντες στη συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και το υπουργείο Εργασίας».

Λάκης Παππάς


Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα, στις 9 του Γενάρη 1938 και έφυγε από τη ζωή στις 26 του Μάρτη 2014.

Έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959 και τρία χρόνια μετά θα τον παρουσιάσει στο πλατύ κοινό ο Μάνος Χατζιδάκις, τον Απρίλη του 1962, στην ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση «Οδό Ονείρων».

Εκτός αν εμείς δεν είμαστε άνθρωποι…


Σμίγουν στον ουρανό μας οι καπνοί του πολέμου που σηκώνονται από τη Μέση Ανατολή, με την κάπνα της απανθρακωμένης φύσης της Αυστραλίας. Οι εικόνες ταράζουν, τρομάζει το μέγεθος της καταστροφής τούτης που συντελείται μπροστά μας και εκείνης που έρχεται. Δεν πρόλαβε να πάρει αναπνοή το 2020, με κάπνα μπήκε στις ζωές του κόσμου, φαίνεται, πως με κάπνα θα βγει όταν έρθει η ώρα.

Σκονάκι για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Να υπενθυμίσουμε στην «ξεχασιάρα» κα Εισαγγελέα…»
 
H ΚΝΕ με ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων (δεν χρειάζονται περισσότερα) αναλαμβάνει να της υπενθυμίσει τι εστί Χρυσή Αυγή…
 

Δείτε το βίντεο της ΚΝΕ 
για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Χρεοκοπία

Πλήρως και επισήμως. Ετσι χρεοκόπησε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο την Τρίτη το παραμύθι ότι η πολιτική της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που αποτελεί το «ιερό και όσιο» της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αποτελεί τάχα την εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Το διάγγελμα Τραμπ είχε στοιχεία πολεμικού ανακοινωθέντος με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής

Το σημερινό διάγγελμα του Ντ. Τραμπ είχε στοιχεία πολεμικού ανακοινωθέντος, που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Το αίτημα για περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, μαζί με τις κυρώσεις προς το Ιράν, οξύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Οι εφοπλιστές ακριβαίνουν ξανά τα εισιτήρια!


Να ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο! Την στιγμή που οι εργαζόμενοι που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, οι «μεγάλοι ευεργέται», το εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει ξανά τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Με τις αυξήσεις το εισιτήριο από Αθήνα για Σύρο πάει στα 40€. Για Ικαρία στα 42€, για Σάμο στα 60€, για Ρόδο 72,50€. Δηλαδή μια οικογένεια με 2 παιδιά για πάει και να έρθει στην Ρόδο θα χρειάζεται πάνω από ένα μισθό! Οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο Αιγαίο ξεπερνούν το 30%.

Η Ματωμένη Κυριακή


Η Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 με το παλιό ημερολόγιο, (22 Γενάρη με το νέο) έχει καταγραφεί στην ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή », και ο τσάρος σαν «Νικόλαος ο ματοβαμμένος». Πάνω από 140.000 εργάτες της Πετρούπολης πορεύονταν με ειρηνική διαδήλωση προς τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Αφορμή στάθηκε η απεργία στις 3 Γενάρη στο εργοστάσιο Πουτίλοφ. Το απεργιακό κίνημα είχε ξεσπάσει από το 1904 με οικονομικά κατά κύριο λόγο αιτήματα. Η απεργία απλώθηκε γρήγορα και σε άλλες επιχειρήσεις και στις 8 Γενάρη γενικεύτηκε.