Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

45 χρόνια από τον θάνατο της «κόκκινης» δασκάλας

 ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ (1898-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1977)

Τα βιβλία - υποθήκες της: «Το κατηγορώ της νεολαίας» προανήγγειλε και «Η αυξημένη ωριμότητα των νέων άριστος οιωνός (Ο Νοέμβρης του 1973)» εγκωμίασε την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δυο βιβλία - υποθήκες για τη νέα ελληνική γενιά, η οποία παίρνει την τύχη στα χέρια της κι αντιπαλεύει τη δικτατορία, τον Νοέμβρη του 1973. Προηγουμένως, έχει μαθητεύσει στην εξέγερση των οδοφραγμάτων του γαλλικού Μάη, που έχει δημιουργήσει το παράδειγμα πάλης για τους νεολαίους του δυτικού κόσμου.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης για τις «πιο όμορφες μέρες»


Εδώ στο Περιστέρι, όπως και σε όλες τις εργατικές λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το τιμημένο ΚΚΕ, στην πολύχρονη διαδρομή του έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Ζωντάνεψαν στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, δεμένες με την πάλη του λαού και του Κόμματος του


Στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της από πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές του εστίες αλλά και αργότερα, στιγμές που είναι άρρηκτα δεμένες με τους αγώνες και την πάλη του λαού μας αλλά και του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 20 Νοέμβρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η μάχη του Καμπραί (ή Καμπρέ)


 Η μάχη του Καμπραί ήταν αιματηρή μάχη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε μεγάλη χρήση τεθωρακισμένων. Ήταν η πρώτη αποτελεσματική ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού αρμάτων σε μάχη που έχει γίνει ποτέ.

«Κάθαρση» και λοιπά ανέκδοτα

 
ΚΥΠατζήδες, «κέντρα και παράκεντρα» που παρακολουθούν ό,τι κινείται, επιχειρηματικοί κύκλοι που έχουν «ράμματα για τη γούνα» όλων, χτεσινοί «φίλοι» - που έκαναν δουλίτσες μαζί - και σημερινοί «ορκισμένοι εχθροί», εκβιαστές που «δεν εκβιάζονται», «χειριστές» και πράκτορες εντός και εκτός συνόρων που ορκίζονται στη «διαφάνεια» και στην «κάθαρση», ξεκαθαρίσματα πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών λογαριασμών, λογισμικά χαφιεδισμού που πάνε κι έρχονται, και κυβερνήσεις που δεν ξέρουν αν ανάμεσα στις 100 χιλιάδες «νόμιμες» παρακολουθήσεις μόνο την τελευταία δεκαετία τύχαινε να βρίσκονται πολιτικοί, ενίοτε και εσωκομματικοί τους αντίπαλοι.

Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι «εδώ»


 Οπως κατέδειξε και το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία

Την υπαρκτή και διαρκή απειλή γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ανέδειξε ξανά το περιστατικό με τον πύραυλο που έπληξε μεθόριο περιοχή της Πολωνίας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Με ποιανού... τις πλάτες;


Με ποιανού...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε ιδιωτική δομή προστασίας, που λειτουργεί κάτω από τον τίτλο της ΜΚΟ. Λίγες μέρες πριν, ένα άλλο περιστατικό, αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», είχε επίσης συγκλονίσει για την αγριότητά του, σε χώρο που φιλοξενούνται παιδιά με εισαγγελική εντολή.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 20/11/1764

Πεθαίνει ο Πρώσος (Γερμανός) μαθηματικός Κρίστιαν Γκόλντμπαχ («Εικασία του Γκόλντμπαχ).

20/11/1792

Γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Νικολάι Λομπατσέφσκι, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη ευκλείδειας γεωμετρίας