Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ο ελληνικός λαός λέει «Οχι» στη μοναρχία


Μια ιστορικής σημασίας αναμέτρηση πραγματοποιείται στις 8 Δεκέμβρη 1974, όταν 4,7 εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, για να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο μόνο ψηφοδέλτια, της «Βασιλευομένης» και της «Αβασιλεύτου» Δημοκρατίας.

Αφήστε όλους τους Μπαλούρδους να ανθίσουν


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στους αστυνομικούς

Το μεσημέρι ο Σπίρτζης έστησε ένα μικρό επικοινωνιακό σόου με την ανθοδέσμη που έφερε για τον Χρυσοχοΐδη και όλα τα ΜΜΕ έπιασαν τον συμβολισμό της κίνησης και το τρολάρισμα για την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την κυβερνητική γραμμή που ακολουθεί. Τι γίνεται όμως αν ξύσουμε λίγο πίσω από την επιφάνεια της μικρής παράστασης που στήθηκε;

Νέα προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή αγώνα φορέων (Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος, ΕΛΜΕΚΙ, Σύλλογος Συνταξιούχων, Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού), καταδικάζει την νέα προσπάθεια Κυβέρνησης, Περιφερειακής Αρχής και Δημοτικής Αρχής  Δήμου Σάμης, να εγκαταστήσει πάση θυσία και εν μέσω καραντίνας τις ανεμογεννήτριες στην θέση “Ξερακιάς”, που πρόσφατα  το λαϊκό κίνημα απέτρεψε την εγκατάστασή τους.  

Υπέγραψε τη σύμβαση συνεισφοράς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας


Στο γραφείο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε σήμερα ο γιατρός, πνευμονολόγος και βουλευτής ΚΚΕ της Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για να συνεισφέρει στο ΕΣΥ. Ο Γ. Λαμπρούλης θα ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Γεννιέται ο Θύμιος Καρακατσάνης


Γεννήθηκε στις 8 Δεκέμβρη 1940, στα Ταμπούρια του Πειραιά, ο  Θύμιος Καρακατσάνης.

Μοναχοπαίδι κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, στερημένος κάμποσα χρόνια τον εξόριστο πατέρα του, μετά το γυμνάσιο, ο Θύμιος Καρακατσάνης σπούδασε στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης».

Για τη στάση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος τον Δεκέμβρη


Το κείμενο βασίζεται σε αποσπάσματα από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ τ.Β1 (1939 - 1949), καθώς και στο κείμενο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Συμπεράσματα για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό» (ΚΟΜΕΠ τ.3/2020)

«Επενδύσεις πολέμου» με αυξημένα ποσά για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα


 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Επενδύσεις πολέμου» με αυξημένα ποσά για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα


Νέα αυξημένα ποσά για παραπέρα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, όπως καταρτίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και μπαίνει προς εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας από την πανδημία και οικονομικής στήριξης των νέων στρατευμένων


Τα εκατοντάδες κρούσματα σε στρατευμένους, αλλά και στο μόνιμο προσωπικό, στα στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν την ηχηρή έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Για αυτή τη σοβαρή κατάσταση έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία κάνει κουρελόχαρτο κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο λογαριάζοντας την υγεία των στρατευμένων ως κόστος.

Στον αφρό


Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης βγάζει ξανά «στον αφρό» τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, στο φόντο της νέας οικονομικής κρίσης, όπου η πανδημία επέδρασε καταλυτικά, αλλά και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.

Ο επιμερισμός του «κόστους» από τη «δημοσιονομική χαλάρωση» και τα άλλα μέτρα διαχείρισης της κρίσης είναι το «νούμερο 1» ζήτημα στα παζάρια ανάμεσα στα κράτη - μέλη, χωρίς να αμφισβητείται βέβαια η κοινή γραμμή πλεύσης, η κλιμάκωση δηλαδή της επίθεσης από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, για να φορτώσουν ξανά τα βάρη στους λαούς.

Πανδημία και συμφέροντα


Το δεύτερο δριμύ κύμα της πανδημίας ήλθε το φθινόπωρο, εν μέσω κυβερνητικής ραθυμίας, που συνοδευόταν από αήθη λοιδορία του υγειονομικού κινήματος, που απαιτούσε την αξιοποίηση της χρονικής ευκαιρίας και της αποκτηθείσας εμπειρίας και διεκδικούσε την ενίσχυση του ΕΣΥ, την άμεση στελέχωσή του και την έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος με ΜΕΘ, υποδομές και σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Δολοφονείται ο Τζον Λένον


Ο Τζον Λένον δολοφονείται, 8/12/1980, στη Νέα Υόρκη από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

O Τζον Γουίνστον Όνο Λένον  γεννήθηκε στις 9 Οκτώβρη 1940 στο Λίβερπουλ.

Η δεκαετία 1966-1976 ήταν μια καυτή δεκαετία για την Αμερική. 

Ο πόλεμος του Βιετνάμ την είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια της ανθρωπότητας, η οποία διαδήλωνε σε βάρος της.

Η Καισαριανή δέχτηκε γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα


Η γενική απεργία συνεχίστηκε, 8/12/1944, στην Αθήνα και τον Πειραιά με απόλυτη επιτυχία, ενώ εκδηλώσεις και απεργίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ της 7ης προς 8ης Δεκέμβρη ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές των παραπηγμάτων στην οδό Βουλιαγμένης. Η Καισαριανή δέχτηκε και πάλι γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα, όλμους, πυροβολικό και άρματα μάχης, ωστόσο αποκρούστηκε με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ.

Γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος


Γεννιέται, 8/12/1011, ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, στην Ασέα Αρκαδίας.

Ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής, δημοσίευσε στη «Νέα Εστία» τα πρώτα του ποιήματα, ενώ μέσα στην Κατοχή έγραψε την εξαιρετικής ομορφιάς «Αμοργό».