Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία


 Αδέλφια, Ελληνες και Ελληνίδες της Λαμίας και της περιοχής της! Από μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, σας φέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς.

Σωτηρία Μπέλλου


Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου 1997, πεθαίνει η Σωτηρία Μπέλλου. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς και στα Δεκεμβιανά του 1944, όπου τραυματίστηκε.

Τέλεια κάλυψη


Ούτε σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τους οποίους σηματοδοτεί η συμμετοχή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, από τη σκηνή που εκτυλίχτηκε την Τρίτη, με τα αμερικανικά B-52 να αποτελούν το «ντεκόρ» της εμπλοκής ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο.

Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ - Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας


Υπερβολικός ως προς τον υπαινιγμό ενδεχόμενου σοβαρού κινδύνου, λέτε, ο τίτλος «Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ - Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας», ενώ η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μαίνεται στην κάπως μακρινή μας Ουκρανία; Κι όμως, ορισμένα γεγονότα δείχνουν να έχει... μετακινηθεί πολύ πιο κοντά μας η Ουκρανία!

Φρίντριχ Χέγκελ

 
“Με το κεφάλι κάτω” – Ο σεβάσμιος Φρίντριχ Χέγκελ και η φιλοσοφική πατροκτονία του Καρλ Μαρξ

Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ ή Έγελος, κατά την εξελληνισμένη του εκδοχή, είναι ένα όνομα που προκαλεί δέος ακόμα και σχεδόν 200 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τιτσιάνο

Αυτοπροσωπογραφία

«Ποιητής» του χρώματος και του φωτός
 

«Από τον Τιτσιάνο στον Πιέρο ντα Κορτόνα: Το Ιερό — ο Μύθος — η Ποίηση», είναι ο τίτλος της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα.

Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»


 «Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν». Αυτήν τη γνωστή αποστροφή (απ' την κλασική ταινία «Γατόπαρδος») θυμίζουν όλες οι παραλλαγές της απολογητικής και των προτάσεων του αστικού πολιτικού συστήματος για την υπόθεση των υποκλοπών. Μετά την αρχική αστεία προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις σοβαρές ευθύνες της και να παρουσιάσει το θέμα ως απλό ζήτημα «υπηρεσιακών αστοχιών», οι αστικές παρεμβάσεις κινούνται σε τρεις συμπληρωματικές κατευθύνσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα για να «κάψουν» τα αντιλαϊκά σενάρια, να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές!

«Τι θα γίνει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πώς θα τα καταφέρουμε;»: Οσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερο το ερώτημα αυτό βασανίζει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν τον Αρμαγεδδώνα των ανατιμήσεων, της ακρίβειας, της εκτόξευσης του κόστους της Ενέργειας, της έντασης των ανταγωνισμών και όσων άλλων φορτώνει στον λαό ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Αναβάθμιση του σχολείου ... οι δεξιότητες;...ή προώθηση της «διά βίου μάθησης»;


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον Νόμο 4692/2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου κ.ά. διατάξεις», στο Α' μέρος, Διατάξεις για την Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση, στο πρώτο του άρθρο εισηγήθηκε τις δεξιότητες ως αυτοτελές μάθημα στην υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 

27/08/1577

Πέθανε ο Τιτσιάνο Βετσέλι, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης

27/08/1660

Τα βιβλία του Άγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β'.