Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Αφιέρωμα στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά


Το «Podcast της ΚΝΕ» επιστρέφει με νέο επεισόδιο, αφιερωμένο στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων και της νέας γενιάς.

Προκλητικές μεθοδεύσεις κατά της Κούβας στην Ευρωβουλή


 Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, με περισσή υποκρισία και θράσος, παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας έχοντας πολλαπλή στόχευση: Να συκοφαντήσουν την Κουβανική Επανάσταση και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, να βάλουν εμπόδια στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και να διευκολύνουν τη δράση μικρών αντεπαναστατικών μηχανισμών -ελεγχόμενων και χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ- στο νησί. Ταυτόχρονα, επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Κούβα.

«Μα τον Τουτάτη, σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε!»


Με ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον αγαπημένο Αστερίξ, όπου οι σκλάβοι στην αρχαία Αίγυπτο ...«διευθετούν» το χρόνο εργασίας τους, η ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη απεργία στις 10 Ιούνη γιατί… «μα τον Τουτάτη, σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε!».

Η απεργία, τα βαρέλια και οι υδρορροές

 


Εξηγούμαστε εξαρχής για τον τίτλο. Τα βαρέλια έχουν πάτο. Οι υδρορροές συνεχίζουν αέναα το “ξέπλυμα” και ενίοτε καταλήγουν στην αποχέτευση. Ας δούμε τώρα τους παραλληλισμούς…

Εδώ και μέρες, ενώ η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη δίνεται σε κάθε χώρο δουλειάς και νεολαίας, διάφοροι περισπούδαστοι δημοσιολόγοι, τρολ του διαδικτύου όλων των αποχρώσεων και γνωστά “αρρωστάκια” της “πρώτης φοράς αριστερά” επιτίθενται ενορχηστρωμένα το ΠΑΜΕ.

Η μάχη της Πόρτας (Πύλης Τρικάλων)


8-9 Ιουνίου 1943, 150 Ελασίτες και 80-100 εφεδροελασίτες με ελλιπή οπλισμό, καθήλωσαν στην διήμερη μάχη της Πόρτας 4.500 Ιταλούς με πυροβολικό, αεροπορία, ιππικό και πεζικό, άριστα εξοπλισμένο στα στενά της Πόρτας.


Τα βουνά μας στη μάχη της Πόρτας

Ολοι στην απεργία!


Μια μεγάλη μέρα ξημερώνει αύριο για την εργατική τάξη, με την πανεργατική πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - κόλαφο για τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, για το 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση.

Μετά από μήνες προπαγανδιστικού «μασάζ» από την κυβέρνηση και «τροχιοδεικτικών βολών», που προϊδέαζαν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το έκτρωμα συζητιέται από χτες στη Βουλή. Συνοδεύεται μάλιστα από ένα μπαράζ χυδαίας κατασυκοφάντησης της συνδικαλιστικής δράσης, δυσφήμισης του απεργιακού αγώνα, ανοιχτού καλέσματος σε απεργοσπασία από διάφορα παπαγαλάκια.

Φοράει τα «γιορτινά» της η έδρα της ΚΕ για τη μεγάλη στιγμή


Εδώ και μέρες η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό θυμίζει εργοτάξιο. Καθημερινά, αλλά και με «κόκκινα Σάββατα», τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ συμβάλλουν, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή, τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος στις 24 - 27 Ιούνη.

«Παραλύουν» αύριο οι χώροι δουλειάς!


Με σύνθημα «Να παραλύσει η χώρα! Το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια!», Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα εντείνουν τη δράση τους στην τελική ευθεία μπροστά στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία και προετοιμάζουν τις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Από τη «συνύπαρξη» στη «σύμπραξη» Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα Υγείας - Μια θανατηφόρα πραγματικότητα

 


Η νομιμοποίηση της σημερινής αθλιότητας δεν θα περάσει.

Είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για «συνύπαρξη» του ιδιωτικού τομέα (ΙΤ) Υγείας με το λεγόμενο δημόσιο τομέα (ΔΤ). Ο όρος είναι προφανώς ατυχής. Διότι ο μεν ΔΤ είναι σε μεγάλο βαθμό εμπορευματοποιημένος και η περιβόητη «συνύπαρξη» έγινε σύμπραξη. Είναι σαφές και στον πλέον αφελή ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες στο πεδίο της χρηματοδότησης και των «πόρων», εξυπηρετούνται τα μέγιστα οι επιχειρηματίες Υγείας δηλαδή οι φαρμακοβιομήχανοι, οι ιδιοκτήτες των μεγαθηρίων ιδιωτικών κλινικών, των αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων, των παραγωγών υγειονομικού υλικού και βιοϊατρικών συσκευών κ.λπ.

Απεργία στις 10 Ιούνη


Η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα και φέρνει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το 8ωρο, να αφαιρέσει κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να βάλει χέρι στη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος -τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/06/1781

Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

09/06/1898

Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.