Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Τζήμερος, ο καλύτερος φίλος αυτής της ΓΣΕΕ

Τζήμερος, ο καλύτερος φίλος αυτής της ΓΣΕΕ 
και των μυριάδων εργοδοτών που εκπροσωπεί

Πλησιάζουμε στην άνοιξη και μαζί τους έρχονται και οι αλλεργίες. Εποχικές αυτές, σε αντίθεση με τη μόνιμη που έχει ο Θάνος Τζήμερος. Ειδικά δε, όταν είναι και του ΠΑΜΕ είναι στα όρια της αναφυλαξίας.

10 + 1 στιγμές του πολιτικού μας καρνάβαλου

O «Ημεροδρόμος» διάλεξε 10+1 στιγμές του πολιτικού μας καρνάβαλου και τις παρουσιάζει. Ξεκινάμε:

Περί “πατρίδας – θρησκείας – οικογένειας”


Περί “πατρίδας – θρησκείας – οικογένειας” και “Έξω τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία”

Επ, πατριώτη; Σε σένα μιλάω καλέ!
Σε ‘σένα που κάθε Κυριακή, είσαι πρώτος στην εκκλησία πιάνοντας το πρώτο στασίδι, κάνοντας βαθιές μετάνοιες και σταυρούς.

«Σφυρί – δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι»!

1944: Το ΕΑΜ δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις εκλογές για την κυβέρνηση του Βουνού

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα του γυναικείου κινήματος, στα πλαίσια της κατάργησης των διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα, ήταν η καθιέρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και βέβαια η καθιέρωση της ελεύθερης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Το 1920, κιόλας, το ΣΕΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές όπου ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα, πρωτάκουστο για τους περισσότερους, ήταν: «Σφυρί – δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι»!

Δ.Α.Σ: 53 αντιπρόσωποι, δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ


53 αντιπρόσωποι, εκτός από τις «μαϊμούδες» της ΟΙΥΕ, δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ
Με βάση τα όσα προκύπτουν από τον έλεγχο των στοιχείων, τουλάχιστον 53 αντιπρόσωποι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, χωρίς μάλιστα σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι νόθοι και πλαστοί αντιπρόσωποι από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Βενεζουέλας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και εκφράζουν αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Βενεζουέλας, στο ΚΚ Βενεζουέλας και την ΚΝ, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Οι νέες «περιπέτειες» του εργατοπατερισμού...

Απ' όλα είχε ο μπαξές της νοθείας, της σαπίλας και του εκφυλισμού από τους εργατοπατέρες και τη βδομάδα που πέρασε.
Αποκαλύψεις για στελέχη της εργοδοσίας που πατάνε τους εργαζόμενους στο σβέρκο και την ίδια ώρα ψηφίζουν σαν «συνάδελφοι» σε «σωματεία εργαζομένων». Νέα στοιχεία για τα επιχειρηματικά πάρε - δώσε του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου. Νέο φιάσκο από τους εργατοπατέρες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - Ομάδα Βασιλόπουλου), κ.ά.

Κατήφορος χωρίς όρια στο ΕΚΘ


Σε τίποτα δεν είχε να κάνει με συζήτηση - αντιπαράθεση μέσα στα πλαίσια μιας εργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, για το πώς θα απαντήσει η εργατική τάξη στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται. Μετέφεραν αυτούσιες χωρίς κανένα καμουφλάρισμα και με καταμερισμένους ρόλους τις οδηγίες που παίρνουν από τα τραπέζια διαλόγου με τη μεγαλοεργοδοσία.

Ο άνθρωπος σύμβολο


Άνοιξε τους δρόμους του διαστήματος

Γεννιέται ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, 9 Μάρτη 1934, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.
Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Εντάχθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη.

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

ΝΕΠ: Ένας αναγκαστικός συμβιβασμός

Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), 8 Μαρτη 1921, οι εργασίες του οποίου κράτησαν έως τις 16/3.
 Το 10ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τις μεθόδους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), στερέωσε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, καθώς και τη συμμαχία των εθνοτήτων της Σοβιετικής χώρας.

Κοινή γραμμή, κοινός δρόμος, αλληλεγγύη μεταξύ άνδρα και γυναίκας

Ναντέζντα Κρούπσκαγια: Κοινή γραμμή, κοινός δρόμος, 
αλληλεγγύη μεταξύ άνδρα και γυναίκας

«Δεν είναι σίγουρο ότι παντρεύτηκε από αγάπη τον Λένιν ή επειδή ήθελε να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα» γράφουν οι Σουηδικές φυλλάδες!

«Δεν της φερόταν καλά» λένε.

Αυτή όμως εκεί! Τον παντρεύτηκε και τον ακολούθησε στην εξορία στην Σιβηρία από το 1896 μέχρι το 1901 να κάνει πολιτική καριέρα στους πάγους….

Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Ψηφίστηκε η τροπολογία - πρόκληση για τις νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν την τροπολογία - πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η κυβέρνηση μειώνει από 15% σε 10% τη φορολογία στα κέρδη των μετόχων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η τροπολογία ψηφίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ σκόπιμα κατατέθηκε από την κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.

Τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ για τις γυναίκες


Τετρασέλιδο φυλλάδιο διακινεί το ΚΚΕ για τις γυναίκες με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (Δείτε το παρακάτω σε μορφή PDF).
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Εργαζόμενη στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, άνεργη, συνταξιούχε, φοιτήτρια, νέα μητέρα, μετανάστρια,

8η Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

8 Μάρτη: Οι εργαζόμενες γυναίκες τιμούν τους αγώνες της τάξης τους, παλεύουν για την ισοτιμία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη


Η μεγαλοεργοδοσία και τα επιτελεία της, η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλο το πολιτικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών και οι εκφραστές του στο συνδικαλιστικό κίνημα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να θολώσουν την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της μέρας, που αποτελεί μια από τις αμέτρητες λαμπρές σελίδες που έχει γράψει με θυσίες και αίμα το εργατικό κίνημα.

Επεμβαίνεις, επεμβαίνεις κι υποκρίνεσαι…


Σε ένα διάλειμμά του από τις συνεχείς συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, για τον καλύτερο συντονισμό των υπουργών της κυβέρνησης, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις επικείμενες ελληνικές εκλογές.

Είσαι για ένα (α)κόμμα στα όρθια;

Μάστορα, πιάσε μια Ελλάδα στα όρθια…
Η πρώτη αυθόρμητη σκέψη στο άκουσμα της ίδρυσης του κόμματος Ρωμανιά – Μητρόπουλου, είναι πως το όνομα παραπέμπει σε ινδιάνικη φυλή, πχ στη σύζυγο του αρχηγού που τον λένε Όρθιο Βούβαλο.

KKE: Μήνυμα για την 8η Μάρτη


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργαζόμενες στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις άνεργες, στις επαγγελματίες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις Σχολές Μαθητείας, στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στις μετανάστριες.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι για τα μούτρα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων

Κοινή δήλωση των Σ. Αβραμόπουλου και Σ. Ζαριανόπουλου 
                  για την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τη νέα προκλητική παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, στη Θεσσαλονίκη, για την επιθεώρηση του λιμανιού της πόλης, που έχει μετατραπεί σε βάση

Μπράβοι, εκβιασμοί, απολύσεις και φορεμένα χαμόγελα

 Το σαξές στόρι του ευγενούς κλάδου των   Σούπερ-Μάρκετ

Ναι αλλά δεν είναι όλοι οι εργοδότες ίδιοι…
Φυσικά και δεν είναι. Σε όλους όμως, οι υπάλληλοι έχουν καλούς λόγους να χαμογελάνε υποχρεωτικά και να σιγοτραγουδάνε: είμαι κεφάτος, δουλεύω στου… Βερόπουλου, Μαρινόπουλου, Λιντλ, Μασούτη κοκ. Αλλού δουλεύουν τις Κυριακές, αλλού είναι πίσω στους μισθούς, αλλού δουλεύουν τετράωροι για 300 ευρώ -που είναι από μόνο του λόγος να χαμογελάς, όπως λέει και μια χαμογελαστή ψυχή.

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Η «δίκη» και η δολοφονία των Ρόζενμπεργκ

 Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και «κόκκινης» τρομοϋστερίας (περίοδος Μακαρθισμού) αρχίζει η δίκη, 6 Μάρτη 1951, των Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορούνταν ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Παρά τις κατασκευασμένες κατηγορίες και την κατακραυγή (ανάμεσα σε αυτούς που

«Καλή πρόοδο στο Κράτος σας»!!!

Εκατοντάδες λαϊκοί αγωνιστές έβαψαν με το αίμα τους τη «μάντρα της Ξηριώτισσας» στη Λαμία μετά από καταδικαστικές αποφάσεις θανάτου των στρατοδικείων του μοναρχοφασιστικού κράτους της εποχής του εμφυλίου. Ανάμεσα τους πάρα πολλοί Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες που αγωνίστηκαν για ανεξαρτησία-λευτεριά-λαοκρατία! Μεγάλη η εκατόμβη και των δικών μας συμπατριωτών… (βλ. σχετικά και εδώ!)

Στα βουνά, τα παιδιά του λαού μάχονταν με το τουφέκι στο χέρι μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κόντρα στο ελεεινό αμερικανόδουλο καθεστώς.

ΚΙΛΕΛΕΡ 1910


Η εξέγερση της αγροτιάς
 

«Τας ανωτέρω ιδέας προσπαθώ να
φυτεύσω εις την ψυχήν των χωρικών,
διά να γίνωσι μίαν ημέραν ελεύθεροι -
ήδη είνε είλωτες - και επειδή η εργασία
αύτη απαιτεί οικονομικήν ευρωστίαν -
οιονεί λίπασμα διά το φυτόν - διά τούτο
προσπαθώ το κατά δύναμιν ν' αφαιρεθώσιν
από τα κακώς κτηθέντα δικαιώματα των
τσιφλικιούχων, διά να δωθώσιν εις τους

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;

Την ίδια ώρα που εργοδοσία και εργατοπατέρες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να «νομιμοποιήσουν» την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και μέσω αυτής σε ολόκληρο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, «φυτεύοντας» εκατοντάδες στελέχη της εργοδοσίας ως ψηφίσαντες σε σωματεία ή ακόμα και ως

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά


Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση, εκδήλωση, που πραγματοποιείται δύο μέρες αφότου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κάλεσμά της για τη μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.
Το σύνθημά μας: "Ισχυρό ΚΚΕ παντού, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά", είναι σύνθημα - κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για όλες τις εκλογικές μάχες.

Ιωσήφ Β. Στάλιν- 66 χρόνια μετά το θάνατο του σπέρνει εφιάλτες

Ιωσήφ Β. Στάλιν- 66 χρόνια μετά το θάνατο του σπέρνει εφιάλτες
σε αστούς, φασίστες και οπορτουνιστές


Συμπληρώνονται σήμερα 66 χρόνια από την 5η Μάρτη 1953, κι’ όμως οι αστοί σε όλο τον κόσμο τρέμουν ακόμη τ’ όνομα του. Στους φασίστες και τους νεοναζί, η μορφή του προκαλεί εφιάλτες.

Η εκτέλεση Νίκου Νικηφορίδη


Η εκτέλεση του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη 

 Εκείνο το χάραμα της Δευτέρας, στις 5 Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο κράτος των νικητών του εμφύλιου έστησε εκτελεστικό απόσπασμα, στο δάσος του Σέιχ Σου, και τουφέκισε τον νεαρό Νίκο Νικηφορίδη, πιστεύοντας πως έτσι ξεμπερδεύουν με τους αγωνιστές της ειρήνης και το όραμα μιας κοινωνίας αντάξιας των ανθρώπων.

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Νικηφορίδη


Εκδήλωση την Τρίτη 5 Μάρτη για τα 68 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη
Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, «για να ανανεώσουμε τον όρκο συνέχισης του αγώνα του»διοργανώνει η ΕΕΔΥΕΘ την Τρίτη, 5 Μάρτη, στις  5 μ.μ. στο Μνημείο του αγωνιστή, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

Η Κομμούνα της Θεσσαλονίκης


Η επανάσταση των Ζηλωτών  1342-1349

 "Στην πολυκύμαντη ζωή της από αρχαιότερα χρόνια ένα γεγονός , δυστυχώς άγνωστο στον πολύ κόσμο, σημάδεψε την ζωή της.
Είναι η επανάσταση των ζηλωτών."


Είναι η εποχή που οι φεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στις αντίστοιχες καπιταλιστικές.

Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!

Κάλεσμα της ΚΝΕ 

«Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!»

Έλα να συζητήσουμε και να μάθεις από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ. Στις εκλογές η νεολαία έχει μια ευκαιρία. Να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, σύγκρουσης στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Αποχή 1946: κοινή διακήρυξη των κομμάτων

 Σε κοινή τους διακήρυξη, 3 Μάρτη 1946, τα κόμματα Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση».
Ακολούθως, θα απέχουν από τις εκλογές της 31/3/1946.