Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Η καταστροφή της Δρέσδης


Και μια άγνωστη επιστολή του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Κόνιεφ

Το Γενάρη του 1948, μαζί με άλλους συντρόφους και μια συντρόφισσα, φοιτήτρια της Ιατρικής, αναγκαστήκαμε σε μια γεμάτη περιπέτειες φυγή από την Αθήνα.

Μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες, φτάσαμε σαν πρώτο σταθμό στη Νότια Ιταλία. Φυσικά, εκεί δε μας υποδέχτηκαν σύντροφοι Ιταλοί με χαμόγελα και ανθοδέσμες, αλλά συνοφρυωμένοι καραμπινιέροι, που μας έκλεισαν αμέσως στα κρατητήρια και μετά από πολυήμερες ανακρίσεις μας έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Λίπαρι, που έχει και την προσωνυμία «Νησί του Αιόλου», λόγω των πολλών ανέμων.

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε...


Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε και μου θυμίζουνε τα περασμένα!

1973 έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή Θεάτρου και αρχίζω την επαγγελματική μου ζωή. 

Χούντα ακόμα κι έχουμε και στις δοκιμές τον «πολιτιστικό επιτετραμμένο», όπως «τιμητικά» αποκαλούσαμε τον ασφαλίτη που έκανε πρόβες μαζί μας.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία


Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του λαού συνολικά από την πανδημία, τόνισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή του «MEGA», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι συκοφαντίες και οι απειλές ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας είναι απαράδεκτες


Τα κόμματα, που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση, διαχρονικά έχουμε σταθεί και στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας, έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει και καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική ενάντια στη Βενεζουέλα και την προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η καταδίκη και η εναντίωση στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις ενάντια στον λαό της Βενεζουέλας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Προτεραιότητα να βγει ο λαός όρθιος από τη δοκιμασία της πανδημίας και να μην πληρώσει ξανά την καπιταλιστική κρίση


1. Η κυβέρνηση αποφάσισε νέο σκληρό lockdown. Πώς κρίνετε εσείς αυτήν την απόφαση; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των νέων μέτρων εγκλεισμού, υπήρξε παρέμβαση, με επείγουσα ανοιχτή επιστολή των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μέσω της Ομοσπονδίας τους. Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα μεγαλύτερου ή μικρότερου εγκλεισμού, αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ΠΦΥ, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία από την αρχή έχουν επισημανθεί ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού, τότε είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παίζει ένα ιδιότυπο «ακορντεόν», όπως οι ίδιοι το ονόμασαν.

Η «κρίση της πανδημίας» ή η πανδημική κρίση του καπιταλισμού


Κάποια χρόνια πριν μπήκε στη ζωή μας ο όρος «δόγμα του σοκ» με τον γνωστό μας πρώην να κάνει ένα επικό σαρδάμ. Προσπάθησαν να μας πείσουν από τότε ότι τα πράγματα πάνε στραβά και μας γλιτώνουν. Άλλοι κατηγορούσαν κωμικές κυβερνήσεις και άλλοι εισήγαγαν τον νέο όρο περί ατομικής μας ευθύνης αφού …«μαζί τα φάγαμε».

Ο «Αττίλας» εδραιώνεται στην Κύπρο


Στις 13 Φλεβάρη του 1975 με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου». Επισήμως, ο Ντενκτάς επικαλείται την οικονομική ασφυξία της Βόρειας Κύπρου και το αμερικανικό εμπάργκο. Ουσιαστικά, όμως, η απόφαση της Αγκυρας ήταν ειλημμένη από καιρό. Η ανακήρυξη ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους, παρά το αναμενόμενο κύμα διεθνών αντιδράσεων, προσθέτει άλλο ένα διαπραγματεύσιμο χαρτί στα χέρια των Τουρκοκυπρίων, ενόψει των διακοινοτικών συνομιλιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανοιχτή ή καλυμμένη διχοτόμηση.

Βασικοί «κρίκοι» υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας


ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αιτία η πολιτική που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη του κεφαλαίου

 Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και μαζί τους οι αστικές συγκοινωνίες, μέσα στις οποίες στοιβάζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά, έχουν αποδεδειγμένα μετατραπεί μέσα στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, σε έναν από τους πιο κρίσιμους «κρίκους» υπερμετάδοσης.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου μπροστά στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Η Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ απευθύνεται στους συντρόφους και τις συντρόφισσες, στους φίλους και συμπορευόμενους με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, σε όσους εκτιμούν τον ρόλο του ΚΚΕ στο κίνημα και θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ με γραπτό κείμενο στον «Ριζοσπάστη» ή στην ΚΟΜΕΠ, και τους ενημερώνει για τις εξής προϋποθέσεις συμμετοχής στον Δημόσιο Διάλογο:

Στη δουλειά και με δυο μέτρα χιόνι; Ε, όχι!


Στη δουλειά και με δυο μέτρα χιόνι; Ε, όχι!

Για άλλη μια χρονιά καλούμαστε να πάμε στη δουλειά με κάθε κόστος, την στιγμή που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη ανακοινώσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εμπειρία από προηγούμενες χρονιές, όπου πολλοί εργοδότες δεν έλαβαν υπόψιν το γεγονός ότι υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια, λόγω καιρικών συνθηκών, για την πρόσβασή μας στη δουλειά και απαίτησαν την παρουσία μας, δείχνει τι θα γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και φέτος. Μάλιστα, σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν… ταξί(!!!) για να φτάσουν στις αποθήκες της, ενώ σε πολλά καταστήματα, οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να φτάσουν με τα πόδια στο χώρο δουλεία τους!

Το τελευταίο μίλι


Το τελευταίο...

«Εχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας», «είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», «κερδίζουμε τον πόλεμο», «το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση», είναι μερικά απ' όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες από τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Το γεγονός ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών συμπίπτει με την ανακοίνωση του νέου lockdown δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 - 14 Φλεβάρη 2021, που κυκλοφορεί με το τρίτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Νέο lockdown - «έμφραγμα» στο σύστημα υγείας δυναμώνουμε τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή του λαού!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/02/1894

Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

13/02/1945

Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμισι μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.