Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

«Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος…»


Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος είσαι με τους Παλαιστίνιους. 

Για τους ίδιους λόγους που τότε έπρεπε να είσαι με τους Εβραίους.

Η κληρονομιά της Κομμούνας στην Τέχνη


Οι εβδομήντα δύο ημέρες της Παρισινής Κομμούνας ήταν ένα αρκετά μικρό διάστημα για να μπορέσει να εκφραστεί ολοκληρωμένα στον τομέα της Τέχνης. Άλλωστε, οι καλλιτέχνες της πολεμούσαν με το όπλο στο χέρι.

Όμως, οι κομμουνάροι, έστω σε μια πρωτόλεια μορφή είχαν καταλάβει ότι η κοινωνία που ήθελαν να οικοδομήσουν θα έπρεπε να αλλάξει ριζικά τη συνείδηση. Αυτό σήμαινε ότι η Επιστήμη, η Παιδεία, η Τέχνη θα έπρεπε να υπηρετούν τον λαό και να πηγάζουν από τον λαό.

Μας στάλθηκε αυτό..Αστείρευτη η έμπνευση!


Μας στάλθηκε αυτό..Αστείρευτη η έμπνευση!

Νέο όπλο μαζικής τιμωρίας του Παλαιστινιακού λαού


ΒΟΜΒΕΣ «ΛΥΜΑΤΩΝ»

Η βαρβαρότητα των ισραηλινών δυνάμεων που εξαπολύουν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του λαού της Παλαιστίνης δεν εξαντλείται στις ρουκέτες και τις αεροπορικές επιδρομές κατά των αμάχων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Al Jazeera» οι ισραηλινές δυνάμεις εκτοξεύουν μια υγρή χημική ένωση, που μοιάζει με λύματα, καθώς η έντονη μυρωδιά περιγράφεται από εκείνους που το έχουν βιώσει ως η μυρωδιά των λυμάτων που αναμιγνύονται με σάπια πτώματα. Πρόκειται όμως για ένα σκεύασμα χημικών ουσιών που παρεμποδίζει την κανονική αναπνοή, προκαλεί έντονη ναυτία και εμετό.

Η ανευθυνότητα και οι παλινωδίες σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση


Η "ανευθυνότητα" και οι παλινωδίες, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση, που από τη μια υιοθετεί μόνο τα "πρωτόκολλα" που επιβάλλουν οι μεγάλες μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες και από την άλλη εναποθέτει την ανάσχεση της πανδημίας αποκλειστικά στην αυτοδιάγνωση και στον αναγκαίο εμβολιασμό, ο οποίος εκτός του ότι απέχει πολύ από το να καταστεί μαζικός, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας μ’ ευθύνη του κράτους.

Οι κοινωνικές διακρίσεις δεν ανατρέπονται με ανέξοδα λόγια συμπάθειας


Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφής διάκριση, στοχοποίηση και βία σε βάρος συνανθρώπων μας, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και άλλα ατομικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της επίθεσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα. Όλα αυτά εντείνουν τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος τους και δεν ανατρέπονται με ανέξοδα λόγια συμπάθειας. Διεκδικούμε να αυστηροποιηθεί άμεσα η νομοθεσία για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων.

Η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη


Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας, για να αναλύσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη και για να καθορίσει τα καθήκοντα του Κόμματος σε αυτές τις συνθήκες.

Αναζητώντας τη «νεωτερικότητα» ενός γερασμένου συστήματος


«Κι όμως, θα γίνεις σαν το ψοφίμι αυτό το απαίσιο

σαν τη σαπίλα τούτη τη φριχτή,

αστέρι των ματιών μου κι ήλιε, εσύ, της πλάσης μου

(...) Ναι τέτοια θα γενείς, στις χάρες εσύ ρήγισσα»

Σαρλ Μπωντλαίρ, «Ανθη του Κακού»

Οι διεργασίες για το «μέλλον της ΕΕ» με τη ματιά των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Με αφορμή τη Διάσκεψη που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή στο Στρασβούργο



Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας χρυσοπληρωμένης εκστρατείας εξωραϊσμού της ΕΕ, χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων και ωμού αντικομμουνισμού, της λεγόμενης Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, δόθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Στρασβούργο, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημερομηνία που επέλεξε η ΕΕ για να γιορτάζει τη «μέρα της Ευρώπης».

Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και η κρατική καταστολή


ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Με ασταμάτητες διαδηλώσεις και απεργίες, συνεχίζονταν για 3η βδομάδα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων της Κολομβίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Παρά το όργιο της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας (από τις 28 Απρίλη μέχρι το τέλος της βδομάδας υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 42 τα θύματα), οι διαδηλώσεις δεν σταματούν.

«Ραχοκοκαλιά» της ανάκαμψης η αντιλαϊκή πολιτική


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Το «σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με τον φρέσκο πακτωλό χρηματοδότησης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτό, φιγουράρει ως η «ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης» στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Τρία ποιήματα για την Παλαιστίνη


Τρεις νέοι καλλιτέχνες, η Αγγελική Ξένου, η Μαριλίζα Λούντζη και ο Παναγιώτης Μπελίτσος εμπνέονται από τον αγώνα του ηρωικού παλαιστινιακού λαού, και στέλνουν με στίχους το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης. 

Συλλαλητήριο στις 18 Μάη για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα


Προβάλλοντας το σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα», Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Μάη στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, απαιτώντας να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/05/1510

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι.

17/05/1897

Ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό (Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897).