Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

20/11/1946: Η σφαγή στην Ξηρόβρυση, Κοκκινιά και Μεταλλικό Κιλκίς


Στις 18 Νοεμβρίου του 1946, αντάρτες του Κιλκίς διενεργούν μικρή επιχείρηση κατά της φρουράς του σιδηροδρομικού σταθμού των Μουριών κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η μάχη κράτησε λίγο αφού οι αντάρτες διαπίστωσαν ότι ο σταθμός ήταν απρόσβλητος από εξωτερικά πυρά. Η μάχη στοίχισε τη ζωή σε δύο σιδηροδρομικούς και έναν πολίτη.

Η μάχη της Ντιεν Μπιεν Φου



ΝΤΙΕΝ ΜΠΙΕΝ ΦΟΥ - 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 1953

Η αρχή του τέλους του γαλλικού ιμπεριαλισμού στη Χερσόνησο της Ινδοκίνας

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει το αφιέρωμα στα διαχρονικά εγκλήματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού

Προϊστορία

Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ


Ο Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, γεννήθηκε στη Στρέλκοβα της Καλούγκα την 1η Δεκέμβρη 1896* και σε μικρή ηλικία η οικονομική ανέχεια τον έφερε στη Μόσχα, όπου μαθήτευσε ως βυρσοδέψης. Στα δεκαεννιά του στρατολογήθηκε στο ιππικό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έλαβε δύο παράσημα και το βαθμό του έφεδρου λοχία.

"Το παιχνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο"


Αθωώθηκε ακροδεξιός για τη δολοφονία δύο ανθρώπων σε αντιρατσιστική διαδήλωση

Αθώο έκρινε δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μέλος ακροδεξιάς ομάδας που ήταν κατηγορούμενος για την δολοφονία δύο ανθρώπων σε μια διαδήλωση κατά της φυλετικής αδικίας στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, πέρυσι, σε μία απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων προάσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό!!!


ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ Ο ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Ειπώθηκε και αυτό: «Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό...» και ειπώθηκε από τα χείλη του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου!

Αυτή η απίστευτη δήλωση του υπουργού απογείωσε τα όσα έως τώρα κυβερνητικά ...επιχειρήματα έχουν ακουστεί για την μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας.

Στην οργάνωση της δικής μας πάλης βρίσκεται η δύναμη για τη νίκη


Με οργανωμένη προσπάθεια τα στελέχη των “COSCO”- DPORT προσπαθούν να απειλούν και να εκβιάζουν τους εργάτες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το εργοδοτικό σωματείο ΣΕΕΔΠ και μηχανισμούς του κράτους.

Κύριε Παφίλη, μιλήστε μας για το Πολυτεχνείο…

 


Μια συγκινητική και ταυτόχρονα ουσιαστική πρωτοβουλία πήρε μια μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας, με αφορμή τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου στο σχολείο της.

Η Μυρτώ πήρε συνέντευξη από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που έζησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη.

Κατιούσα 

Οι νέες γενιές να μαθαίνουν την μεγάλη και ηρωϊκή ιστορία του λαού μας


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου επισκέφθηκε τα απομονωτήρια όπου γίνονταν βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων και άφησε μερικά γαρύφαλλα στη μνήμη των αγωνιστών που βασανίστηκαν και άφησαν τη ζωή τους. Αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις (δείτε πάνω βίντεο).

100 χρόνια ΚΟΜΕΠ


 Το 1ο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ) κυκλοφόρησε το Γενάρη του 1921. Η έκδοση της ΚΟΜΕΠ ως οργάνου της ιδεολογικής πάλης καθορίστηκε από την ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Διώξεις, παρανομία, σκληρή πάλη με την αστική ιδεολογία και διαπάλη με τον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό σημαδεύουν την πορεία της. Η έκδοσή της αναμετρήθηκε με αντικειμενικές δυσκολίες στο συσχετισμό δυνάμεων και υποκειμενικές αδυναμίες του κόμματος.

Για τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης


Τ
ο 2021 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έκδοση του 1ου τεύχους της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ). Από την πρώτη στιγμή, η ΚΟΜΕΠ αποτέλεσε βασικό όπλο στην ιδεολογική και πολιτική πάλη του ΚΚΕ, μεγάλο εφόδιο στην προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού.

Η φτώχεια χωρίς επίθετο


Βαρέθηκα την κατάχρηση, σκέτη ξεφτίλα, των επιθετικών προσδιορισμών, που τους βάζουν οι ταξικοί προύχοντες κι αναλυτάδες δίπλα από το ουσιαστικό. Και σ' αυτήν την εξαθλιωτική προπαγάνδα τσιμπάμε σχεδόν όλοι μας. Και τη μηρυκάζουμε και την αναπαράγουμε θέλοντας και μη, ακόμα και για να αντιπαρατεθούμε με τους εμπνευστές της.

Σχεδόν 990.000 οι άνεργοι και μόνο 1 στους 9 με επίδομα ανεργίας


Κοντά στους 990.000 ανέρχονται οι άνεργοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ που αφορούν την εγγεγραμμένη ανεργία για τον μήνα Οκτώβριο του 2021. Συγκεκριμένα συνολικά οι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 987.763, εκ των οποίων, οι 976.699 εντάσσονται στην κατηγορία αναζητούντων εργασία και oι 11.064 στην κατηγορία μη αναζητούντων εργασία.

Αδεια... ψυγεία

Αδεια...

Μια τραγική καθημερινή ιστορία κρύβεται πίσω από το «τουίτ» με το άδειο ψυγείο, που έγινε θέμα χτες στο διαδίκτυο, ενεργοποιώντας ένα κύμα συμπαράστασης. Τη φωτογραφία ανάρτησε μια 52χρονη, για να δείξει τις συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες ζει. Αυτό που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ήταν «η δύναμη του διαδικτύου», που «δίνει λύσεις εκεί που το κράτος απουσιάζει».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 και 21 Νοέμβρη 2021: 

Δυναμώνουμε παντού το Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/11/1764

Πεθαίνει ο Πρώσος (Γερμανός) μαθηματικός Κρίστιαν Γκόλντμπαχ («Εικασία του Γκόλντμπαχ).

20/11/1792

Γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Νικολάι Λομπατσέφσκι, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη ευκλείδειας γεωμετρίας