Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Τόση «ασφάλεια»


Οταν το 2019 το μονοπώλιο της «Chevron» εμφανίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ για να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», τα αστικά επιτελεία ξεσάλωναν για τα οφέλη που θα είχε τάχα ο λαός του νησιού από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και για το πόσο «σκούρα» θα τα βρει η Τουρκία, με την αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. 

Στην ατζέντα η «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων», ενώ φουντώνει ο ανταγωνισμός

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ

 Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με θέμα την «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων» σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, σε μια περίοδο που εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός τους σε όλα τα πεδία, επιδρώντας σε ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Συνδικάτα και εργαζόμενοι στη μάχη ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Την Παρασκευή η παράσταση διαμαρτυρίας και η συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας

Με την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στη 12 το μεσημέρι, που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, δίνεται συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που γιγαντώνει την «ευελιξία» και επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Επιτακτικά τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την ανακούφιση λαϊκών οικογενειών από χρέη


Την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από τα χρέη, ανέλυσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη τις συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο μέχρι τώρα, όχι απλά δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση, αλλά δεν έρχονται καν προς συζήτηση.

Απάντηση στο «ράλι» τιμών ... η επιδότηση των ομίλων


 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να παραμύθιαζε προεκλογικά τον λαό ότι η τιμή του ρεύματος σταθεροποιείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ήδη το «ράλι» ανόδου της μεγαβατώρας έχει ξεκινήσει. Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, με τη μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν στα 12,8 λεπτά.

Λάκης Χαλκιάς


 Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα. Γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά. Ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ, που είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών. Στα 16 του εργάζεται σαν επαγγελματίας και στα 18 του ηχογραφεί τους πρώτους του δίσκους, των Θεόδωρου Δερβενιώτη- Κώστα Βίρβου.

Καμία αναμονή!


«Διευθετούμε αυτό που ήδη συμβαίνει, ώστε να είναι νόμιμο»... Αυτό είναι ένα από τα βασικά «επιχειρήματα» της κυβέρνησης, με το οποίο υπερασπίζεται το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Τι ακριβώς επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» η κυβέρνηση; Τα ωράρια - λάστιχο, τη δουλειά 13 ώρες την ημέρα, την «απασχόληση» όποτε, για όσο και όπου θέλει ο εργοδότης, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.

Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως!


Είναι γραφτό η πιο μαύρη νύχτα να φέρει το φως και δεν είναι απλώς μια ευχή του ποιητή, αλλά μια υπόσχεση σε εκκρεμότητα…
 Αυτή η υπόσχεση δίνεται από χιλιάδες νέους και νέες στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού γεγονότος της χώρας, που οδεύοντας προς τα 50 του χρόνια, έχει καταφέρει να διατηρεί αναλλοίωτη την αρχική του “ορμή”, να ανανεώνεται, να γίνεται όλο και καλύτερο, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές σε κάθε επισκέπτη.

Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί τη νύχτα στο Κίεβο


Το Κίεβο έζησε σήμερα το πρωί τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή «από την άνοιξη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο για δυο θανάτους εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου.

«Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή. Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (...) με drones και πυραύλους», ανέφερε μέσω Telegram ο Σερχίι Πόπκο, διευκρινίζοντας πως «συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι» στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Απανθρωπιά και τσάμικα σε live streaming


Στον Έβρο και αλλού έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορα φασιστοειδή που οργανώνουν επιθέσεις έως και απαγωγές σε βάρος μεταναστών. Ανεβάζουν τα κατορθώματα τους σε βίντεο στα social media, αναρτούν δημόσια τα ραντεβού των ταγμάτων τους, γνωρίζοντας ότι έχουν την ανοχή τμήματος του κρατικού μηχανισμού.

Αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπων;


Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτές τις ημέρες για μια νέα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές ήταν στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική εκστρατεία από τις τοποθετήσεις του που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό προέκυψαν διαφορά «μαργαριτάρια» όπως η συμφωνία του με τα ΣΔΙΤ στην διακομιδή ασθενών - σε πλήρη αρμονία με τη ΝΔ!- ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και το πάθος με το οποίο μιλούσε για μια περιοδεία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τον Ευάγγελο Αποστολάκη...

Μια μέρα σαν τη σημερινή


30/08/30πχ

Πέθανε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)

30/08/1871

Γεννιέται ο Νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Έρνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.