Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Χέρι χέρι


Οι σκηνές άγριας καταστολής από τα ΜΑΤ σε βάρος διαδηλωτών, οι μαρτυρίες θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, η καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου πριν από μερικές βδομάδες, η συζήτηση που έχει ανοίξει η ΝΔ για περιορισμό των διαδηλώσεων, η επιχείρηση περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αποτελούν όλα μαζί πλευρές της κλιμάκωσης του αυταρχισμού.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίηση των υγειονομικών



Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίησης των γιατρών, υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στη φιέστα που πραγματοποιεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κυβέρνηση προχώρησε σε βίαιη επίθεση με ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην υγεία.

Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης


Είναι γνωστό όχι μόνο στους Θεσσαλονικείς, αλλά στο πανελλήνιο ότι εδώ και αρκετούς μήνες το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης καρκινοβατεί.
Γίνονται συνεχείς απολύσεις, υπερβάσεις στο χρόνο πληρωμής των εργαζομένων, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο σχεδιασμό των εργασιών του έργου, που ο ανάδοχος του έργου "Άκτωρ" φορτώνει στην "Αττικό Μετρό ΑΕ", και το ανάποδο.

Ετσι πολεμούν οι Επονίτες


Κατά την διάρκεια των 33 ημερών του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944 και από την πλευρά της νεολαίας, των μελών της ΕΠΟΝ γράφτηκαν σελίδες άφταστης γενναιότητας και θυσίας. 
Με τη βοήθεια του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα γενιά» (οργάνου του Κ.Σ της ΕΠΟΝ) παρουσιάζουμε ορισμένες απ’ αυτές με τίτλο «Έτσι πολεμούν οι ΕΠΟΝΙΤΕΣ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΟΥ ΣΚΟΜΠΥ» (Στο φύλλο 41, 1/1/1945)

Κάλεσμα Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες


Κάλεσμα Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς Φτώχεια, Πολέμους, Προσφυγιά

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο και περισσότερες περιοχές.

Ανθρώπινη αξία και καταστολή


 Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά διακηρυγμένη αρχή. Όμως αυτή η υποχρέωση δεν λειτουργεί όσον αφορά την επιβολή και διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος δοκιμάζονται όταν γενικεύεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11/12/1922, έφυγε στις 7 Απρίλη 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Παιδί μιας οκταμελούς φτωχής οικογένειας, ο Γρ. Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκέμβρη 1922, στο Περιστέρι. Από μικρός έδειξε την κλίση του στη μουσική, γρατζουνώντας την κιθάρα του αδερφού του Χρήστου. Μαθαίνει την τέχνη του υδραυλικού, όμως ο κόσμος της μελωδίας τον καλεί. 

Η πορεία του καλλιτέχνη, από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο, ξεκίνησε στη δεκαετία του '40. Μαθητευόμενος υδραυλικός ακόμα, το 'σκαγε από το σπίτι και πήγαινε να ακούσει τον Μάρκο που έπαιζε στο Περιστέρι, μαζί με τους Στρ. Παγιουμτζή, Απ. Χατζηχρήστο και Μ. Χιώτη. 

Νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ



Με νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, 11/12/1944, προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια, η οποία είχε περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και διέθετε καλά οργανωμένη άμυνα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, καθώς και το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ’ Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων, όπου οι μάχες σώμα με σώμα, όροφο τον όροφο, υπήρξαν σφοδρότατες και διήρκεσαν πολύ ώρα.