Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»


Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, στο ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Η παράσταση, έργο του Γιάννη Ρίτσου σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στέλνει ένα ακόμα μήνυμα, 15 μέρες μετά την ολοκλήρωσή του…


Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και το 4ο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός. Φυσικά κανένα γεγονός δεν έρχεται «ουρανοκατέβατο»… οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και τις έχουμε σχολιάσει πολλές φορές.

Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου


Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Να σας ενημερώσουμε ότι και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης.

Η «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τραγικές ελλείψεις


ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

6.447 κρούσματα, 500 νέες εισαγωγές, 21 νεκροί ο απολογισμός του τριημέρου

Οσο η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει τη συζήτηση γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας στο ζήτημα της «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών, παρουσιάζοντας σαν πανάκεια τα σχετικά μέτρα, τόσο αποκαλύπτεται ότι αυτή η συζήτηση βολεύει το κουκούλωμα των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τη διάδοση και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που η νέα έξαρση κάνει φανερές ξανά τις τραγικές ελλείψεις.

Εκδήλωση τιμής στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου


Τετάρτη 28 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, στο σημείο που δολοφονήθηκε, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης) οργανώνουν την Τετάρτη 28 Ιούλη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου Πανεπιστημίου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών.

Ο ΕΛΑΣ κάνει πόλεμο


Σκληρές μάχες σε όλη την Ελλάδα

ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πούκαναν οι Γερμανοί στη βορεινή Μακεδονική Πίνδο, οι δυνάμεις της 9ης Μεραρχίας και τμήματα της 10ης έγραψαν καινούριες ηρωικές σελίδες στην ένδοξη δράση του ΕΛΑΣ. Σ' ένα σοβαρό άνισο αγώνα αντιμετωπίζοντας 20.000 Γερμανούς, που χτυπούσαν απ' όλες τις κατευθύνσεις με αεροπλάνα, τανκς και κάθε είδους πυροβολικό, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα κομιτατζήδες και εθνοπροδότες, πολέμησαν με αυτοθυσία και με αυταπάρνηση μόνο με ατομικά όπλα και λιγοστές σφαίρες, πράμα που τ' ανάγκασε να συμπτυχτούν.

Η μάχη του Κοσμά Κυνουρίας


Πρόλογος

Μετά την κατάρρευση του μετώπου στην Αλβανία, στις 8 Απριλίου 1941, οι ναζιστές κατέκτησαν τη χώρα μας. Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί μπήκαν στη Αθήνα και στις 28 Απριλίου πέρασαν από την Τρίπολη.

Τέλος Μαΐου 1941 εγκαταστάθηκαν στο Λεωνίδιο περίπου 50 Ιταλοί καραμπινιέροι, στα γύρω χωριά δεν εγκαταστάθηκαν κατακτητές, εκτός από μερικές περιοδείες που έκαναν.

Καμία αναμονή...


Το Σαββατοκύριακο που πέρασε εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι πιο σοβαρές στην Αργολίδα και στην Κορινθία. Μία μέρα πριν, την Παρασκευή 23 Ιούλη, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος.

Τρία χρόνια μετά, παραμένουν και αναδεικνύονται ξανά και ξανά όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στους 102 νεκρούς στο Μάτι και στις ανυπολόγιστες καταστροφές. Από την πυρκαγιά στο Μάτι και μετά, αποκλειστικό κριτήριο έχει γίνει το πόσο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και μόνο.

Η μαχαιριά των αριθμών


Υπάρχει εκείνο το παλιό κακορίζικο ρητό πως όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Και το λέω κακορίζικο γιατί χρησιμοποιείται πάντα σχεδόν από ύποπτους σωτήρες, σκιώδεις υπονομευτές κάθε συλλογικής προσπάθειας και κάμποσους ατομικιστές που ψάχνουν άλλοθι όταν μαγειρεύουν στοιχεία και αριθμούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Απ’ όλο αυτό το συνονθύλευμα, θαρρώ, μας έχουν προκύψει μερικές άθλιες έννοιες.

Χρεοκοπημένα μοντέλα


Γύρω από το «αυτόνομο» σχολείο, που φεύγει από τον «εναγκαλισμό με το κράτους» και αποκτά «ελευθερία», έχει χτιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τάχα έρχεται να «αναβαθμίσει» το σχολείο, ενώ στην πραγματικότητα επιφέρει καίριο χτύπημα στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων και εντείνοντας τις μορφωτικές ανισότητες.

Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς


Η “αύξηση” – παρωδία κατά 0,52 ευρώ την ημέρα  του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση είναι μια μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους.

Δεν φτάνει ούτε για ένα κουλούρι.

Τόκιο: Η Coca – Cola πάει και με …κορωνοϊό


Η τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο την Παρασκευή παρότι άργησε κατά 365 ημέρες (κανονικά θα έπρεπε να γίνει το 2020 αλλά λόγω κορωνοϊού έγινε φέτος) ξεκίνησε με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο.

Στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας δεν υπήρχαν θεατές. Την τελετή την είδαν όλοι από την τηλεόραση και το διαδίκτυο…

Κατάπτυστη η κοινή δήλωση κατά της Κούβας που υπογράφεται από ΥΠΕΞ, ανάμεσα τους της Ελλάδας


Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, από 21 υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων κι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας. Στην κοινή δήλωση, που συνυπογράφουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθώς κι οι ΥΠΕΞ ενός μπλοκ αντιδραστικών κυβερνήσεων, όπως του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, χωρών της Βαλτικής κ.α., υιοθετούνται όλα τα προκλητικά προσχήματα του σχεδίου επέμβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν σε βάρος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/07/1824

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.

27/07/1830

Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι και πάλι εκρηκτική. Η πολιτική της κυβέρνησης της παλινόρθωσης που εγκαθιδρύθηκε μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης (1789) είχε οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ με την κυβέρνησή του επιχειρούσε να αναστηλώσει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών. Οι κινήσεις του ωστόσο συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ανερχόμενης αστικής τάξης. Στις εκλογές του Ιούνη 1830 οι μοναρχικοί καταψηφίζονται.