Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ουκρανία: Ανάλυση αποκαλύπτει τη μεταπολεμική φρίκη που θα βιώσει η χώρα


 Για απολύτως κατανοητούς λόγους, τα περισσότερα δυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στην καθημερινή πρόοδο της ουκρανικής επίθεσης και γενικότερα στις προοπτικές του Κιέβου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Η «υπεύθυνη δύναμη» Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Καρδούλες» με τον Μητσοτάκη

Ένα – με κριτήρια άλλων περιόδων – αξιοπερίεργο φαινόμενο κατέγραψαν όσοι παρακολούθησαν στη Βουλή την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων, που έφερε εσπευσμένα η κυβέρνηση ως το πρώτο νομοσχέδιο της θητείας της: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγορεύει την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως την «υπεύθυνη δύναμη» από τον χώρο της αριστεράς στο κοινοβούλιο. Αμέσως μετά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας άσκησε σφοδρή κριτική για τη στάση τους στο νομοσχέδιο στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τα δύο κόμματα δηλαδή που το καταψήφισαν.

Καίει για 9η ημέρα: Σε Μαλώνα, Βάτι και Γεννάδι τα μέτωπα - Τεράστιες οι καταστροφές


Για ένατη ημέρα συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες. Τρία είναι τα κύρια μέτωπα, στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν οικισμοί.

Δουλειά μέχρι τον θάνατο;


Το κατάπτυστο άρθρο 61, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με βάση το οποίο ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για δουλειά μέχρι τα 74 έτη
, ξεκινώντας από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), αποτελεί μια ακόμα άγρια αντεργατική μεταρρύθμιση, δίνοντας συνέχεια στον κατήφορο των τελευταίων χρόνων.

«Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή που τα Δασαρχεία της Αττικής έχουν μηδέν δασεργάτες»


Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που «πηγαίνουμε από τη μία καταστροφή στην άλλη», ανέδειξε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών που έχουν στην αρμοδιότητά τους την προστασία της ζωής του λαού, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica» το απόγευμα της Τρίτης. 

Η μεγάλη μέρα της Ηλέκτρας


 ΗΤΑΝ η πιο μεγάλη. Ηταν η στερνή μέρα για την Ηλέκτρα. Θα 'ταν ακόμη μια μέρα που από το στόμα της δε θα 'βγαιναν παρά λίγες μονάχα λέξεις.

ΑΥΤΗ ήταν η Τρίτη 26 του Ιούλη. Μια ζεστή μέρα. Μια ώρα δύσκολη, ματωμένη. Η Αθήνα σε κάθε γωνιά της έδινε μια μάχη με τον ξένο καταχτητή και τους συνεργάτες του. Μπλόκα και θάνατος στους δρόμους, σε κάθε γωνιά, στις γειτονιές. Το πιο μαρτυρικό καλοκαίρι της Κατοχής. Μα η Αθήνα, παρ' όλη τη φοβερή τρομοκρατία, μαχόταν. Και απαντούσε σε κάθε στιγμή.

Η απελευθέρωση των τελευταίων πολιτικών κρατουμένων της χούντας στη Θεσσαλονίκη

24 Ιουλίου 1974. Το δικτατορικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, καταρρέει κάτω από το βάρος των ανομημάτων του και την προδοσία της Κύπρου. Δύο μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, θα απελευθερωθούν από τις φυλακές Διαβατών οι τελευταίοι Θεσσαλονικείς πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας. 

Φοροληστεία και αφαίμαξη


Δεν έχει τέλος η φοροληστεία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα δείχνουν το μέγεθος της οικονομικής αφαίμαξης των νοικοκυριών. Συνολικά 27,2 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το πρώτο 6μηνο του 2023 και 2,1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τα στοιχεία τα οποία διαφημίζει η κυβέρνηση. Μια κανονική φορολογική ληστεία σε βάρος του λαού. Και τα δύσκολα είναι μπροστά...

Για την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική Πατρών


 Την Κυριακή 23 Ιούλη το μεσημέρι, γύρω στις 12.40, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας της Περιμετρικής στην περιοχή Μποζαΐτικα της Πάτρας κατά τις εργασίες κατεδάφισης. Στη γέφυρα που κατέρρευσε γινόταν καθαίρεση του κρασπέδου στο ρεύμα κυκλοφορίας Πύργος - Αθήνα με 2 σφύρες που εργάζονταν επί της γέφυρας που κατεδαφιζόταν. Στη φωτογραφία φαίνονται τα μηχανήματα μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

«Αντίποινα στα αντίποινα» με νέα χτυπήματα σε Μόσχα, Κριμαία και Οδησσό


 Κλιμακώνεται ο πόλεμος και στη Μαύρη Θάλασσα

 Σε «καυτό μέτωπο» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται η Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, με τις δυο πλευρές να επιδιώκουν να κατοχυρώσουν γεωστρατηγικές θέσεις. Ο ανταγωνισμός οξύνεται, σε μια φάση που με την ένταξη της Φινλανδίας και την επερχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Βαλτική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε «ΝΑΤΟική λίμνη», επιδεινώνοντας τους συσχετισμούς για τη Ρωσία.

Προετοιμασία εδάφους για ... ΝΑΤΟικές διευθετήσεις


Μετά τις αποκαλύψεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, την Παρασκευή, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη έβαλε ζήτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες στη Βουλή να μιλήσει για περίπτωση «παρερμηνείας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο Ερντογάν στη συνάντηση έθεσε «ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία», χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει εάν η αποστρατικοποίηση αποτελεί τέτοιο ζήτημα.

«Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει»


Με παρουσία πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών,  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια  από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, τα όποια συμπληρώνονται το ερχόμενο Σάββατο, 1η Αυγούστου.

Στο κατάμεστο αίθριο της Εδρας της ΚΕ στο Περισσό μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/07/1824

Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.