Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη


Μετά την επικράτηση της επανάστασης στο Παρίσι και σε όλη σχεδόν τη Γαλλία, η εξουσία πέρασε ουσιαστικά στα χέρια της αστικής τάξης, οι εκπρόσωποι της οποίας κυριαρχούσαν στα Δημοτικά Συμβούλια της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων. Η αστική τάξη ήταν τότε επαναστατική. Αγωνιζόταν κατά του φεουδαρχικού απολυταρχικού συστήματος και προσπαθούσε να το εκμηδενίσει.

Ετσι, στις 26 Αυγούστου του 1789 η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και

Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο εξυπηρετούν τα σχέδια για συνεκμετάλλευση

Την πολιτική της κυβέρνησης που καλλιέργησε την εικόνα της τεράστιας διπλωματικής επιτυχίας με την υπογραφή των «ιστορικών συμφωνιών» κατήγγειλε ο Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Η κερδοφορία των εφοπλιστών πίσω από τα ατυχήματα στα πλοία


Άλλος ένας ναυτεργάτης προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του εφοπλιστικού κεφαλαίου που έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στο μηχανοστάσιο στο πλοίο Blue Horizon .

Ενώ άλλος ένας συνάδελφος νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου Ηρακλείου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Ο λαός να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντως ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή της διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ

Ανιστόρητες οι δηλώσεις της ΕΕ ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού


Η ΕΕ διατηρεί κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας, έχοντας στόχο να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις των νεότερων ηλικιών. Αναπαράγει τα ανιστόρητα, άθλια ψέματα, με αφορμή την 23η Αυγούστου, επιχειρώντας να καθιερώσει αυτή τη μέρα ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού".

Ενας ακόμη κρίκος

Οι συμφωνίες που σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή, για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, προσθέτουν άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για την αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτό το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» και ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Με αφορμή τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές

Οι ηθικοί αυτουργοί ενός διαρκούς πολιτικού εγκλήματος επιδιώκουν να πείσουν τα λαϊκά στρώματα ότι «ξυπνούν και κοιμούνται» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στους τομείς της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, των δασών, των χρήσεων γης, αποκαλύπτουν ότι όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν, η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή στρατηγική που βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών.

Παραδίνουμε τις δημοτικές παρατάξεις στην κρίση των Θεσσαλονικέων


Στο δημοτικό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση, ανταποκρινόμενη στην αγωνία του λαού για τις επικίνδυνες, προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, στην οργή του για τη στάση όλων των λεγόμενων «συμμάχων» (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ισχυρών κρατών – μελών τους π.χ. Γερμανία, Γαλλία κλπ) που «βάζοντας πλάτη» σ’ αυτές, μεθοδεύουν παζάρια για γκριζάρισμα – συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, πυροδοτώντας νέους ανταγωνισμούς και κινδύνους για τους λαούς, κατέθεσε σχετικό ψήφισμα. 

Δίνεται διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας

Δίνεται, 26/8/1922, η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό.

Οι κάτοικοι της Σμύρνης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Γιατί ο Στεργιάδης δεν προέτρεψε τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή;

Πεθαίνει ο Γεώργιος Σουρής.


Πεθαίνει, 26/08/1919, ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

Γεννιέται, 2/2/1853,στην Ερμούπολη της Σύρου ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

Στις 2 Απριλίου 1883, σε ηλικία 30 ετών έβγαλε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του, που ο Γεώργιος Δροσίνης τη βάφτισε «Ο Ρωμηός», που ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα.