Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η σκανδαλώδης ζωή των κομμουνιστών

Εδω ο πύργος του Καραθανασόπουλου έξω απ το Ξηρόμερο
 

Οι τράπεζες μαζεύουν κέρδη και η κυβέρνηση κάνει ...εκκλήσεις


Νέες εκκλήσεις από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες που συγκεντρώνουν κέρδη και από την αύξηση των επιτοκίων όταν οι δανειολήπτες στενάζουν και αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθούν σε πλειστηριασμό κι άλλα λαϊκά σπίτια. 

Στέφανος Παπαγιάννης

Ο αξιωματικός

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» παρουσιάζει την ηρωική και αλύγιστη ζωή του Στέφανου Παπαγιάννη. Γεννήθηκε στο χωριό Μαυράτο, κοντά στον Αγιο Κήρυκο της Ικαρίας, το 1908, από γονείς φτωχούς αγρότες και με οκτώ αδέρφια. Αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο πρόωρα και να γίνει μούτσος σε μεγάλα καΐκια για να βοηθήσει την οικογένεια. Οπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του «Από εύελπις αντάρτης», «Στις αρχές του καλοκαιριού του 1926 πήγα στην Αθήνα. Εδωσα εξετάσεις και πέτυχα στη Σχολή Ευελπίδων».

Τι πραγματικά σχεδιάζεται στον Άραξο


Στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας - κατ' όνομα μόνο - Αμυντικής Συνεργασίας, επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βάση.

Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Βόλος, Στεφανοβίκειο είναι ενδεικτικά κάποιες από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες.

Επιβεβαιώνεται η στάση του ΚΚΕ από την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο


 Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σόκρατες


 Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 57 ετών, πέθανε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986, ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Είχε πτυχίο ιατρικής και γι αυτό έφερε το προσωνύμιο «ο γιατρός».

Κλιμάκωση του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς


 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 Καλέσματα συνδικάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 12 Δεκέμβρη συσκέψεις για την αγωνιστική κλιμάκωση

Με επίκεντρο τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που πετσοκόβει το λαϊκό εισόδημα, και διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας, τα συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη δίνοντας το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια που οργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σφοδροί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της «ασφάλειας» και της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη

 
«Μπαρούτι» μυρίζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς όλο και πιο έντονα τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του επικίνδυνου γεωπολιτικού ανταγωνισμού και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου.

Με το ΚΚΕ στον αγώνα και στην κάλπη η θέση όσων προβληματίζονται και αγανακτούν


Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ στην καρδιά της χώρας, στη Λάρισα, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, θέλουμε να συναντηθούμε με όλους όσοι αγανακτούν με την κατάσταση που ζούμε, καταλαβαίνουν πως κάτι πρέπει να γίνει, αναζητούν τι μπορεί να είναι αυτό, συζητάνε και προβληματίζονται γύρω από τη πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που είναι ρεαλιστική, γιατί ρεαλιστικό, βασικά, είναι ότι συμφέρει την εργατική τάξη, το λαό, απαντά με συνέπεια ποιο δρόμο ανάπτυξης, εξέλιξης της κοινωνίας πρέπει να ακολουθήσουμε.

Με σημαία την αντιλαϊκή σταθερότητα και την «κανονικότητα» της φτώχειας


Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφομαχεί με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει την αντιλαϊκή κυβερνητική «σταθερότητα», τότε προκύπτουν αποκαλυπτικές παρεμβάσεις όπως αυτή του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» την περασμένη Τρίτη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 04/12/1866

Γεννιέται ο Ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, «πατέρας» της αφηρημένης τέχνης.

04/12/1875

Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Ράινερ Μαρία Ρίλκε.