Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

1979 καντίνα εργοστασίου


1979, καντίνα εργοστασίου, πλήρες γεύμα, το πρώτο με κρέας, το δεύτερο με μοσχαρίσια μπριζόλα, σαλάτα, κομπόστα, κουλούρι, ψωμί - 60 καπίκια.  

Στην Πάτρα γίνεται κατανοητό τι κερδίζει ο λαός από μια 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση

Βρισκόμαστε ξανά εδώ στην Πάτρα έξι μέρες πριν από τις εκλογές, για να μεταφέρουμε το ένα και μοναδικό ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορεί να προκύψει και από την κάλπη του Ιούνη. Κι αυτό είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί όταν οι εκμεταλλευτές σ' αυτή τη χώρα θα νιώθουν ευχαριστημένοι, γιατί από Δευτέρα θα έχουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση να τους κάνει τη δουλειά τους, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι της βιοπάλης, θα νιώθουν κι αυτοί ευχαριστημένοι για το ακριβώς αντίθετο. Γιατί απέναντι σ' αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχει μια 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση. Κι αυτή είναι μόνο το ΚΚΕ.

Υπάρχει η επιλογή της δράσης απέναντι σε ό,τι παγώνει την ψυχή

Μνήμες από ένα ταξίδι στην Κούβα: Εσπίν Βίλμα Κάστρο


Επέτειος θανάτου 18/6/2007 - 18/6/2023

Αν με ρωτήσουν τι θέλω να ξαναζήσω στη ζωή μου, ανάμεσα σε άλλα, είναι να ακούσω άλλη μια φορά τον Φιντέλ Κάστρο να μιλάει σε χιλιάδες Κουβανούς, στη μεγάλη πλατεία της Αβάνας, καθισμένη δίπλα στην Εσπίν Βίλμα Κάστρο και τον άντρα της, Ραούλ, αδερφό του Φιντέλ. Όπως τότε, το 1989, στο ταξίδι μας στην Κούβα, μαζί με τον αρχιτέκτονα - φωτογράφο, Γιώργο Πασχάλη, που ζήσαμε επί είκοσι περίπου μέρες μια εμπειρία συγκλονιστική. Ετοιμάζω βιβλίο με αυτό το θέμα και πληθώρα φωτογραφιών απ' όλη την Κούβα. Αυτό μου το όνειρο θα μείνει ευσεβής πόθος διότι σαν σήμερα αποχαιρετούσαν εκατομμύρια γυναίκες την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Εσπίν Βίλμα.

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα


«Νικήσαμε»! Την 1 Ιούλη επιστρέφουν στην εργασία μετά από 6 χρόνια αγώνα

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» υποδέχτηκαν την είδηση της νίκης του αγώνα των 11 εργαζομένων της εταιρείας σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα οι δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το κατάστημα της Χαριλάου Τρικούπη.

Τοιχογραφία με την «Γκουέρνικα του Αιγαίου», αφιερωμένη στους πρόσφυγες


Με μία τοιχογραφία εμπνευσμένη από του Βούλγαρο σκιτσογράφο Jovcho Savov κόσμησε τοίχο της Κατερίνης η Τομεακή Οργάνωση Πιερίας της ΚΝΕ.

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το ΚΚΕ όχι κόμματα που κυβέρνησαν


- Βρισκόμαστε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, μαζί με τον κ. Κουτσούμπα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη, κε Κουτσούμπα.

- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ από τις διοικήσεις της ΝΔ στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ από τις διοικήσεις της ΝΔ στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, που παίρνει μορφή φάμπρικας αντιδραστικών πολιτικών αποφάσεων και προστίμων.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Αθήνας επέβαλε στο ΚΚΕ πρόστιμα ύψους, αρχικά 21.600€ και στη συνέχεια 40.000€, για δήθεν “αφισορρύπανση”, ενώ η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο ύψους 12.000€.

Το Αγαλμα της Ελευθερίας

 
Το Αγαλμα της Ελευθερίας γεμάτο σάπιο αίμα…

Το άγαλμα της ελευθερίας που υποδεχόταν για δεκαετίες τους μετανάστες στο Έλις Άιλαντ, συμβόλιζε το αμερικάνικο όνειρο και την ελευθερία, υπόσχεση και ελπίδα για τους λαούς. Στη βάση του υπάρχει επιγραφή «….Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους/ Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη». Ήταν δώρο των Γάλλων (1886)  στις ΗΠΑ με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αμερικής (4 Ιουλίου 1876) και συμβολίζει την ελευθερία, τη συναδέλφωση των λαών, την ανεξαρτησία. Όμως πολύ νωρίς οι Αμερικάνοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στην έννοια της ελευθερίας. Την ταύτισαν με την εκμετάλλευση των λαών και τη φρίκη των πολέμων.

Εγκλημα με αιτίες και γνωστούς ενόχους


Από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου το ΚΚΕ μίλησε για έγκλημα, μέρος του συνεχιζόμενου εγκλήματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο, γιατί οι αιτίες των ναυαγίων ξεριζωμένων παραμένουν και ολοένα μεγαλώνουν.

Είμαστε έτοιμοι για ένα «καυτό» καλοκαίρι;

Η ψευδαίσθηση ότι το καπιταλιστικό σύστημα προσφέρει ασφάλεια στην κοινωνία, και ιδιαίτερα σ' εκείνη που ζει στις πιο εύπορες περιοχές του πλανήτη, συνεχώς καταρρέει, ενώ η πίστη ότι το χρήμα και η τεχνολογία θα προσφέρουν λύσεις, για όλους και για όλα, έστω και την ύστατη στιγμή, τελικά είναι όνειρο θερινής νυκτός!

Προωθείται η ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας


 «Εγγυήσεις ασφαλείας», παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση και διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Φουντώνουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να δοθούν στο Κίεβο για μακροχρόνια στρατιωτική στήριξη και «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 11 - 12 Ιούλη στο Βίλνιους.

«Αντιπολίτευση» στα όρια των «ματωμένων» πλεονασμάτων


Αντιπολίτευση όσο το επιτρέπουν οι δεσμεύσεις για «ματωμένα» πλεονάσματα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, η εγκληματική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στο προσφυγικό που θαλασσοπνίγει ξεριζωμένους και η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία από την οποία θησαυρίζουν οι κλινικάρχες και οι ασθενείς χάνονται χωρίς ασθενοφόρα, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα όσα είπε σε διακαναλική συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας που επιμένει να αντιγράφει τα παλιά ΠΑΣΟΚικά κόλπα περί χαμένης ψήφου…

«Το δικό μας σύνθημα είναι ένα: Ελεύθεροι χώροι ανοιχτοί στο λαό - κλειστοί στα επιχειρηματικά συμφέροντα!»


Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε εκφράζοντας τη θλίψη μας και την οργή μας για το νέο έγκλημα αυτού του βάρβαρου συστήματος, που έστειλε στον υγρό τάφο της Μεσογείου εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Οργή απέναντι στο σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, όλα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν τις αιτίες του ξεριζωμού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/06/1623

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ. 

Μπλεζ Πασκάλ