Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Γούντι Γκάθρι

«Είμαι στο δρόμο για να παλέψω... »

Μια θέση ξεχωριστή στην ιστορία της μουσικής και στην καρδιά της εργατικής τάξης των ΗΠΑ κατέχει ο θρυλικός Αμερικανός κομμουνιστής τραγουδοποιός Γούντι Γκάθρι, ο ανυπότακτος ταλαντούχος καλλιτέχνης, που με τους στίχους του και τη μουσική του, σ' όλη του τη ζωή στάθηκε στο πλευρό των κοινωνικά αδικημένων, καταγγέλλοντας πλευρές ενός απάνθρωπου συστήματος ταξικής ανισότητας και εκμετάλλευσης.

“Δώρο” του δήμου Παύλου Μελά στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14/7/20

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην καρκινογόνα καύση στην "ΤΙΤΑΝ"», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει πως η «Πρωτοβουλία», «κατέθεσε και γραπτό αίτημα αναβολής - παγώματος του ΓΠΣ, προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, μόλις έμαθε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπαίνει το θέμα ψήφισης του Γενικού

Ένα μήνα μετά… νεκρός

Νεκρός εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Βόλο, από τη μητέρα του, το βράδυ της Δευτέρας, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος.

Φως στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να «ρίξει» η νεκροψία - νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα παραστεί και εισαγγελέας.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνουν εν μέρει τους συνταξιούχους, δεν μπορούν να παραγράψουν τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι, εδώ και περίπου δέκα χρόνια, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες έχουν δουλέψει και δίκαια τις διεκδικούν.

Ο ένας και μοναδικός, ο κύριος Χρυσοχοΐδης!

Ηταν Μάιος του 2009. Παραμονές των εκλογών που έφεραν στην διακυβέρνηση τον «λεφτά υπάρχουν», ο οποίος κατόπιν μας εξήγησε – από το Καστελόριζο –  ότι εννοούσε τα λεφτά των μισθωτών και των συνταξιούχων…

   Τότε, ενόψει και των εθνικών εκλογών που έρχονταν, οι στελεχάρες του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι όποιος δεν τους ψήφιζε… στήριζε τη ΝΔ.

Αντιλαϊκό σχέδιο

Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ δικαιολογούν απόλυτα την ανυπομονησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να πέσουν αυτά τα χρήματα στην «αγορά», καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης που να μην ανοίγει νέα πεδία και να μη διαμορφώνει καλύτερους όρους κερδοφορίας για τις επενδύσεις τους.

«Συναίνεση», «αποκλιμάκωση» και διάλογο ζητά από την Τουρκία

Με εύρεση τρόπων για «αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία», απάντησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, μέρος της οποίας είναι και η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζάμι, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που ανάγει και την ΕΕ σε υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ώρα που με τη στάση της υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο του σύνθετου παζαριού Τουρκίας - ΕΕ.

Καταγγελία εργαζόμενου που εμφάνισε συμπτώματα ύποπτα και για κορονοϊό

Πολύ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τα όσα καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενος, οδηγός τρόλεϊ (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), για τα όσα αντιμετώπισε από τη στιγμή που εμφάνισε συμπτώματα ύποπτα και για κορονοϊό.

Τώρα με το ΚΚΕ στη μάχη. Για το δίκιο, τη ζωή μας, το μέλλον

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε εδώ στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Δυνατοί και πιο μαχητικοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί.
 Είμαστε εδώ πιο έτοιμοι, πιο εξοπλισμένοι, πιο σίγουροι για το δρόμο που έχουμε διαλέξει, το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Έτοιμοι και αποφασισμένοι, μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες που τώρα χρειάζονται για μέτρα ανακούφισης ανέργων και

Βγαίνει στα βουνά την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος»

Ο θρυλικός καπετάν Λασσάνης
Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει στο βουνό, 14/7/1941, Κερδύλια - Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, που την αποτελούσαν 60 ένοπλοι με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Θανάση Γκένιο (Λασσάνης).

Η ομάδα αυτή, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, είχε την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», ενώ εξέδωσε και πολυγραφημένη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο.

Η ομάδα αυτή, στην οποία είχαν καταταγεί εβδομήντα πέντε (75) άντρες, είχε ως αρχηγό της αρχικά τον παλιό κομμουνιστή Στέργιο Μουδιώτη,

Βγαίνει η απόφαση για τους Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι

Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο, η απόφαση  βγήκε στις 14/7/1921.
Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

Η ίδρυση της Β` Διεθνούς


Συνέρχεται, 14/7/1889, το Ιδρυτικό Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες. 

Το Συνέδριο υιοθέτησε τους επαναστατικούς σκοπούς της Α’ Διεθνούς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση παντού πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της εργατικής τάξης, ενώ έθεσε και μια σειρά άμεσους στόχους πάλης, όπως η κατάκτηση του 8ώρου, η καθιέρωση του καθολικού δικαιώματος της ψήφου, η θέσπιση εργατικής νομοθεσίας, κ.α. 
Στο θέμα του μιλιταρισμού και του πολέμου, το Συνέδριο του Παρισιού διακήρυξε την κατάργηση των τακτικών στρατών και το γενικό αφοπλισμό των κρατών.

Γαλλική Επανάσταση

Στις 14 Ιούλη 1789 ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1789, η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα κείμενο με κοσμοϊστορική σημασία.
«Οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα», τονίζεται στη Διακήρυξη, σε μια εποχή που στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι ήταν ακόμη δούλοι.