Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

«Φτωχολογιά για σένα κάθε μου τραγούδι...»


Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Βενετσανόπουλος Βασίλης Ταξίαρχος Πεζικού (1911 - 2006)

 
Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» παρουσιάζει την αταλάντευτη και αγωνιστική ζωή του Βασίλη Βενετσανόπουλου.

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος γεννήθηκε στην Κυπαρισσία στις 31 Δεκέμβρη 1911. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας το 1929. Τον ίδιο χρόνο μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και μετά από τετραετή φοίτηση αποφοίτησε το 1933 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Το «Top – 10» των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της κυβέρνησης το 2022


Αν υπάρχει κάτι για το οποίο συχνά επαίρεται κυβέρνηση είναι για την μεγάλη της παραγωγικότητα σε νομοθετικό έργο. Πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Σύμφωνα με την δική της αποτίμηση, έχει ψηφίσει από το 2019 έως σήμερα 398 νομοσχέδια, που αναλύονται σε 387 νόμους και 11 κωδικοποιήσεις νομοθεσίας. Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση ψηφίζει κάθε χρόνο περίπου 132 νομοσχέδια.

Καλή χρονιά, αγωνιστικά με το κεφάλι ψηλά ΠΑΝΤΟΥ!


Η χαρά και η ξεκούραση που προσφέρουν οι μέρες των γιορτών είναι πάντα μία ανάσα μπροστά στις μάχες που δίνει κάθε νέος και νέα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Φέτος δυστυχώς οι δυσκολίες είναι πιο μεγάλες. Ακόμη πιο πολύ βαραίνουν για τους νέους εργατικής - λαϊκής καταγωγής που υπηρετούν τη θητεία τους στον Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Γυναίκες: Η πολύμορφη δράση τους από την Αντίσταση στο Δεκέμβρη του 1944

 

Φιλιώ Τόλια
(Υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου)

Από το πρόσφατο βιβλίο
«Δεκέμβρης του '44. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση»
Άρθρα και ντοκουμέντα
(Για όποιον αναζητεί την ιστορική αλήθεια)

Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών


"Η εταιρεία που διαμόρφωσε τις πολυεθνικές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα"

 Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, απο τις πρώτες μεγάλες εταιρείες ληστείας της αποικιοκρατίας.Είχε κεντρικό ρόλο στην στρατιωτική κατάκτηση και λεηλασία τεράστιων εκτάσεων σε όλο τον πλανήτη.

Νικηφόρα προέλαση των Κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων


Το Δεκέμβρη του 1956 η Κουβανική Επανάσταση μπήκε στο αποφασιστικό της στάδιο. Μια ομάδα επαναστατών, που είχε συγκεντρώσει ο Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, όπου είχε καταφύγει μετά την αποφυλάκισή του, αποβιβάστηκαν στην Κούβα για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της δικτατορίας.

Πολιτική ανασκόπηση 2022


Δεκάδες «εμβληματικούς» αντιλαϊκούς νόμους ψήφισαν από κοινού και τη χρονιά που πέρασε οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι κυβερνητικοί «σωτήρες» έχουν κοινό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, το φόρτωμα και νέων βαρών και χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα, για να βρίσκεται παραπέρα «δημοσιονομικός χώρος», να εξασφαλίζονται δηλαδή νέα προνόμια, «ζεστό» χρήμα, δύναμη και κέρδη στο κεφάλαιο.

Πάνω από 20% δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα και θέρμανση


Αντιμέτωπα με αδιέξοδο βρίσκονται εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που πλέον δεν είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα για να καλύψουν τις βασικές τους καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς.

Ζήτημα διατήρησης της αυτοτέλειας του κομμουνιστικού κινήματος η στάση του απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Χαιρετίζουμε τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση και ευχαριστούμε το ΚΚ Κούβας για την πρόσκληση να λάβουμε μέρος σε αυτήν την εκδήλωση. Στηρίζουμε επίσης τον δίκαιο αγώνα του ηρωικού λαού της Κούβας!

ΝΔ, το κόμμα των «ανήξερων» και η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο


 Ένας ακόμη επιχειρηματίας - βουλευτής της ΝΔ, ένας ακόμη που αξιοποιεί την ιδιότητά του για επιχειρηματικές δοσοληψίες με το δημόσιο, ένας ακόμη που δηλώνει άγνοια και παριστάνει προκλητικά τον ανήξερο. ΝΔ, το κόμμα των “ανήξερων” και η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο!

Δελτίο επισιτισμού


Δελτίο επισιτισμού

Food pass το ονομάζουν, αποφεύγουν τις ελληνικές λέξεις και έννοιες,(κουπόνια σίτισης, επισιτιστικά δελτία), για να συγκαλύψουν έστω και φραστικά την πολιτική πτώχευσης που εφαρμόζουν για το λαό.

Άλλο ένα «επίτευγμα» του καπιταλισμού


Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρακολουθούμε το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα να οξύνεται, προσθέτοντας ένα ακόμα βάσανο στις πλάτες του πολύπαθου λαού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

31/12/1600

Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, απο τις πρώτες μεγάλες εταιρείες ληστείας της αποικιοκρατίας.

31/12/1691

Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης χημείας.

Χαρούμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς

Καλημέρα