Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Λεκτικό παραπέτασμα

Με την εκπνοή του 2019, στην ανασκόπηση των πολιτικών γεγονότων πρωτεύουσα θέση διεθνώς έχουν πραξικοπήματα, στρατιωτικές επεμβάσεις και αστυνομική καταστολή, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις, μαζικές διαδηλώσεις, συνεχείς διαμαρτυρίες. Πραξικοπήματα όπως στη Βολιβία, στρατιωτικές επεμβάσεις όπως της Τουρκίας στη ΒΔ Συρία, αστυνομική καταστολή όπως στη Χιλή, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις όπως στη Βολιβία από υποστηρικτές του νόμιμου προέδρου Ε. Μοράλες, διαδηλώσεις  από Κούρδους ανά την Ευρώπη, συνεχείς διαμαρτυρίες στη Χιλή με εκατοντάδες

«Γαλάζια» νομο-επίθεση με το «καλημέρα» του 2020


Ούτε ενα, ούτε δύο αλλά 8 νομοσχέδια θέλει να ψηφίσει, με διαδικασίες εξπρές και μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απαγόρευση διαδηλώσεων, επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ιδιωτικοποίηση συνεταιρισμών και ίσως ασφαλιστικό. 

Αυτοί είναι μερικοί από τους νομοθετικούς στόχους της κυβέρνησης που προτίθεται να

Όχι άλλο κάρβουνο…

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πάιατ διαπίστωνε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερό τους σημείο -κατόρθωμα της Νατοϊκής, κυβερνώσας αριστεράς. Η αλλαγή βάρδιας στο τιμόνι της χώρας δε φάνηκε να τις επηρεάζει καθόλου και γιατί εξάλλου, αφού η ΝΔ ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ before it was cool επί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι “καλοί μας υπερατλαντικοί εταίροι” είναι αχόρταγοι και διψάνε για ακόμα καλύτερες διμερείς σχέσεις, όπως δείχνει το μήνυμα της πρεσβείας -μία είναι η πρεσβεία- στο Twitter.

Αμερικανική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιράκ, με εντολή Τραμπ και με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Ιράκ και Ιρανός στρατηγός. Η επίθεση αυτή οξύνει την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή.

Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα της θέσης του ΚΚΕ για μαζική

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την “απελευθέρωση” των υπεραστικών οδικών μεταφορών



Οι εργαζόμενοι της χώρας, και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές  έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησηςκαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε τηνκυβέρνηση ναεπιτίθεται στους εργαζόμενους στις μεταφορές και ειδικότερανα συκοφαντείτην απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. 

East Med: «Πανηγύρια» για την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων


Μέρα «πανηγυρισμών» σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που με όλες τις «τιμές» – και υπό την επιδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης – προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που ο σχεδιασμός του προβλέπει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας πλήρως τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. 

Κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να εύχεσαι ”Καλή χρονιά”


Κατηγορίες ανθρώπων που όλοι κάνουμε το λάθος και στέλνουμε ευχές στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάνουν να σκέφτεσαι πως ξεκίνησες τις λάθος αποφάσεις από νωρίς φέτος:

1) Ο απαισιόδοξος: Πρωτοχρονιά και πρωτομηνιά του/της εύχεσαι κι αρχίζει την μίρλα: “Ο χρόνος άλλαξε η ζωή μας όχι”, “Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλο τον κόσμο;”. Κάτσε βρε, κάνε λίγη στάση από την κατήφεια. Μπούκωσε ένα μελομακάρονο, χαλάρωσε.

Συναγερμός!

Η νέα Συμφωνία για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή σαν τον κλέφτη, παραμονή Χριστουγέννων το βράδυ, πρέπει να σημάνει συναγερμό στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται η χώρα να μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμων και ο ίδιος και τα παιδιά του σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ


 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ



Σύσκεψη του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 13 Γενάρη στις 7.00 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ

Νέες αρνητικές εξελίξεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του Γενάρη του 2020.

Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο σφαγέας του Παλαιστινιακού λαού

Για τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων που έχουν αιματοκυλίσει ολόκληρη την Μ. Ανατολή, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την πολιτική “φιλίας” με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό, κλέβει την παλαιστινιακή γη με τους εποικισμούς, σκοτώνει και φυλακίζει ακόμη και μικρά παιδιά.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα θετικό να κερδίσει από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

Σκιτσογράφοι αποχαιρετούν το Θάνο Μικρούτσικο

Η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου εκτός από αιτία οδύνης για τους χιλιάδες θαυμαστές του πολυσχιδούς έργου του και της ακατάβλητης προσωπικότητάς του, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για μια σειρά σκιτσογράφους, που απέδωσαν το δικό τους φόρο τιμής στο σπουδαίο συνθέτη. Πέρα από το εξαιρετικό σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη, το πενάκι άλλων δημιουργών μας χαρίζει όμορφες εικόνες αντάξιες της προσφοράς και του ταλέντου του μεγάλου απόντα για το 2020.

Τζαβαλάς Καρούσος


Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου 1969 «πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας» (902.gr). Το θέατρο ήταν για τον Τζαβαλά Καρούσο στίβος αδιάκοπης προσπάθειας για το αισθητικό και ιδεολογικό ανέβασμα του κοινού, για την εκπολιτιστική καλλιέργεια του λαού.

Αναγνωριζόταν από τους πιο μορφωμένους Ελληνες ηθοποιούς. Η ευρύτατη καλλιέργειά του τον ανέδειξε σε εξαιρετικό μεταφραστή και δοκιμιογράφο του νεοελληνικού θεάτρου αλλά και αξιόλογο ποιητή. Η «Μεγάλη Παρασκευή» είχε προκαλέσει ενδιαφέρον.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Σαν σήμερα 3/1/1911 πέθανε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που με την ιδιότυπη και μοναδική τέχνη του συνεχίζει να συγκινεί και να διδάσκει.

Ο Αλ. Παπαδιαμάντης παρότι αμφισβητήθηκε και υποτιμήθηκε, εντούτοις παραμένει και σήμερα ως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα των ελληνικών Γραμμάτων.