Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Το μετρό της Μόσχας

Το μετρό της Μόσχας λένε οι πολυταξιδευμένοι, πως είναι το ομορφότερο και πιο επιβλητικό σε όλο τον κόσμο. 

Πρωτάνοιξε στις 15 Μαΐου 1935 και όπως θα δείτε και παρακάτω “στολίζεται” από εντυπωσιακούς πολυέλαιους, μάρμαρα, περίτεχνα μωσαϊκά και ηρωικά αγάλματα.

Νάκμπα 1948 – 2021


73 χρόνια εκτοπισμοί και εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων

«Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 73 χρόνια τώρα. Η φετινή επέτειος δεν σηματοδοτεί 73 χρόνια από την Νάκμπα αλλά μάλλον 73 χρόνια διαρκούς Νάκμπα.

Ο Τοτός και ο εθισμός...


Μπορεί μια  συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προωθηθεί η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία της κάνναβης στην Ελλάδα να καταλήξει στον αντι-σοβιετισμό και στην προπαγάνδα περί ανωτερότητας του καπιταλισμού (!); Για ορισμένους μπορεί, θυμίζοντας λίγο - πολύ τον Τοτό στο γνωστό ανέκδοτο που έχει διαβάσει μόνο το μάθημα για τα μυρμήγκια και ό,τι να τον ρωτήσει η δασκάλα αυτός μιλάει για τα μυρμήγκια...

Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα


ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στις ανατροπές του αιώνα που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα εργασιακά αναφέρονται σε παρεμβάσεις τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε ενημερωτικά site. Παράλληλα κάνουν ξεκάθαρο ότι αυτό το τερατούργημα αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας


ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

128 οι νεκροί, ανάμεσά τους 34 παιδιά

Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπώντας αδιάκοπα θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας για έκτη ημέρα.

Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το αραβικό τηλεοπτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, όχι μακριά από την πόλη της Γάζας. 

Η μάχη στο γεφύρι του Σπερχειού


15/5/1944: Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

Το γεφύρι χρειάζεται για τη διάβαση από τη μιαν όχθη του ποταμού στην άλλη, όταν το ποτάμι έχει νερό. Τότε τα αντερείσματα της γέφυρας γίνονται προμαχώνες απόρθητοι. Όταν, όμως, το ποτάμι δεν έχει νερό, όλο το γεφύρι βάλλεται από παντού.

Ήταν 15 Μάιου του '44. Τα σπαρμένα σιτάρια είχαν ξεσταχυάσει και το ανάστημα τους ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο.

Η «Σύσκεψη της Καισαριανής»

Ο Άρης Βελουχιώτης πρωτομίλησε για ένοπλο αγώνα

Ηταν οι πρώτες μέρες του Μάη του 1941, ο Θανάσης Κλάρας, μετά την κατάρρευση του μετώπου και τη συνθηκολόγηση, κατεβαίνει στην Αθήνα. Στα σχέδιά του και στις προτεραιότητές του η προσπάθεια για ανασυγκρότηση και οργάνωση των κομμουνιστών, παλιών και νέων και το στήσιμο ενός μικρού παράνομου τυπογραφείου.

«Ευθύς εξαρχής έστρεψε την προσοχή του στους φαντάρους, που γύριζαν από το μέτωπο, εγκαταλειμμένοι, νηστικοί, εξαθλιωμένοι», διηγείται ο Γιάννης Χατζηπαναγιώτου[1], «… Μια μέρα βρέθηκε μπροστά σ’ ένα επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί στην πλατεία Λαυρίου. Ηταν παρέα με τον ζωγράφο Δημήτρη Μεγαλίδη. Ενας αστυφύλακας χτύπησε κάποιον φαντάρο.

Απλήρωτη δουλειά, απογείωση της «ευελιξίας» και υπό διωγμό το απεργιακό δικαίωμα


Συντριπτικά τα χτυπήματα που επιχειρεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων

Πράξη πολέμου ενάντια στην εργατική τάξη και πραγματικό οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα, συνιστά το νομοσχέδιο που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τετάρτη.

Άνοιγμα του τουρισμού με “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες


Για μια ακόμη χρονιά το άνοιγμα του τουρισμού επιχειρείται με βάση τα “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν οι μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες, αλλά και με την “αυτοδιάγνωση”, χωρίς καμία ευθύνη του κράτους, γεγονός που πέρυσι οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων.

Τηλεδιάσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το ΔΣ της ΠΟΕΣ


Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιεί. τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών όπου θα συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Νέα ένταση και στρατιωτική κινητικότητα

 


ΑΡΜΕΝΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασαν τα σύνορα της χώρας του και επιδιώκουν να καταλάβουν και νέα εδάφη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ τους.

Στο στόχαστρο η συλλογική οργάνωση και πάλη


 Καθόλου τυχαία, σε ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα όπως αυτό που παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση, που στόχος του είναι να απογειώσει την εκμετάλλευση, να δώσει επιπλέον όπλα στην εργοδοσία και να νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα, περιέχονται και διατάξεις αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου, που βάλλουν ευθέως κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15 - 16 Μάη:

Μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ

-- Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης 

-- Στοπ στη σφαγή και την ισραηλινή κατοχή 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


15/05/1773

Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).