Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Στη μνήμη της Κομμούνας


Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, παραθέτουμε το άρθρο του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Στη μνήμη της Κομμούνας», το οποίο γράφτηκε για τα 40 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας και Δημοσιεύτηκε στη «Ραμπότσαγια Γκαζέτα» στις 15 (28) Απρίλη 1911. 

***

Τι σχέση έχει ο Μπετόβεν με την επανάσταση;


 • Τι σχέση έχει ο Μπετόβεν με την επανάσταση;

• Έπαιξε ρόλο η εποχή που έζησε στη διαμόρφωσή του, στην ανάπτυξη του ταλέντου του;

Σπάμε τον φόβο!

 


Με φόντο την εικόνα μιας χώρας σε κατάρρευση, παρακολουθήσαμε πριν περίπου ένα μήνα στις 22/2/2021, στη Θεσσαλονίκη, τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους φοιτητές που αγωνίζονται να ξαναγίνουν φοιτητές. Είδαμε λοιπόν, στο ΑΠΘ, πάνοπλους αστυνομικούς να τους ξυλοκοπούν, να τους δένουν χειροπόδαρα και να τους σέρνουν στο δρόμο, είδαμε επιδρομή των ΜΑΤ, της Αντιτρομοκρατικής, χρήση χημικών, προσαγωγές, ελικόπτερα και drone της αστυνομίας - μετά από κάλεσμα της πρυτανείας - για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων.

«Σύμβολο» της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ


 Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που ελλιμενίζεται στο "Περλ Χάρμπορ" της Μεσογείου, στο οπ
οίο έχει εξελιχθεί η Σούδα, αποτελεί ένα ακόμη "σύμβολο" της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα και επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πραγματικός στόχος αυτής της εμπλοκής είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και όχι του ελληνικού λαού.

Στη Θέση 10 σημειώνεται πως «στοιχείο που πιο έντονα χαρακτηρίζει τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία...». Πού αποτυπώνεται αυτό το στοιχείο; Πόσο μας αφορά;


Το νέο στοιχείο στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σήμερα είναι, όπως εκτιμάται στη Θέση 3 του 2ου κειμένου των Θέσεων, ότι «ενισχύεται αντικειμενικά η δυνατότητα της Κίνας να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια». Σημειώνονται η σημαντική αύξηση του μεριδίου της Κίνας στο ΑΕΠ, η όξυνση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βάλουν εμπόδια στο σχέδιο του «Δρόμου του Μεταξιού».

Απεργία ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «AMAZON»

Τα κέρδη του μονοπωλίου αυξάνονται πάνω στην ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Αmazon» στην Ιταλία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Στην ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού λιανεμπορίου και τεχνολογίας εργάζονται περίπου 40.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα με τη μάχη για απεργία στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κάλεσαν το λαό της Ιταλίας να μην κάνει χτες παραγγελίες μέσω της «Amazon», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Το κρυφό σχολειό και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Παιδεία

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή*


Ε, πόσον γλυκύ πράγμα είναι να ομιλή

τινάς (κανείς) την αληθείαν! Γλυκύτερα όμως

καταπολλά είναι να εκφέρη εις φως

αληθείας επωφελείς
 

 «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ»

Ο «κάβος»


Τα «άλματα της δεκαετίας» για το κεφάλαιο, που στέλνουν το λαό και τη νεολαία στο ...σκάμμα, περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Από την υπεράσπιση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας μέχρι τις επικλήσεις της συναίνεσης, από τη χυδαία κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων μέχρι τις προειδοποιήσεις για ένταση της καταστολής, και από την υποκριτική κολακεία στη νεολαία μέχρι την υπεράσπιση των αντιδραστικών αλλαγών στην Εκπαίδευση, κάθε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν και μια διαβεβαίωση στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση κάνει όσα απαιτούνται για να περάσει τον «τελευταίο κάβο» - όπως λέει - και να βγει στο «ξέφωτο» της ανάπτυξης.

Μόλις στο 9,74% η εμβολιαστική κάλυψη μετά από τρεις μήνες


Τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών και η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις στο 9,74%, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να προμηθευτεί έγκαιρα όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να εμβολιαστούν «τέλος Μάη», δηλαδή λίγο πριν από τη λήξη του σχολικού έτους. Οπως ειπώθηκε επίσης, μετά το τέλος της διενέργειας εμβολιασμών «μέχρι και την ομάδα υψηλού κινδύνου Β, από κει και πέρα θα εξετάσουμε τις εργασιακές ομάδες».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΧΕΠΑ την Τετάρτη για τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης γιατρού


Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ διοργανώνει την Τετάρτη 24 Μάρτη στις 9.30 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.

Το Σωματείο καταγγέλλει τη νέα δίωξη του Α. Σιούλη, μέλους του προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. 

Άμεση και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού


Την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μιλώντας σε εκπομπή της «ΕΡΤ1».

Συγκεντρώσεις σε γειτονιές για την υπεράσπιση της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή


Σε συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάρτη, καλούν σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, για την υπεράσπιση της υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


23/03/1749

Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς, του οποίου οι μελέτες πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος.

23/03/1821

Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης καταλαμβάνουν την Καλαμάτα

 Ξεκινά η Επανάσταση του 1821