Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019

Ένας συζυγοκτόνος στην κορυφή του αντικομμουνιστικού αγώνα στην Ανατολική ΜακεδονίαΑντών – Τσαούς
 


Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατοχικής περιόδου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν, αφενός η παρουσία του βουλγαρικού φασισμού ως ελέγχουσας δύναμης της περιοχής, με εκπεφρασμένο στόχο τον εκβουλγαρισμό της περιοχής, κι αφετέρου η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, μετά την αιματηρή καταστολή της συκοφαντημένης και ηρωικής, πλην πρόωρης εξέγερσης της Δράμας το Σεπτέμβρη του 1941, με πρωταγωνιστές στελέχη του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ....ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Γεμάτη θετική ενέργεια και όρεξη για δουλειά φαίνεται πως γύρισε από τις διακοπές της η ΕΛ.ΑΣ., αν κρίνουμε από μεγα - επιχειρήσεις ενάντια σε καταλήψεις στέγης προσφύγων (και άλλες) στα Εξάρχεια.

Η Δίωξη Ναρκωτικών, ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, η ΟΠΚΕ, η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, η Ασφάλεια και ένα ελικόπτερο, έτσι για το μπούγιο.

Ένας «περαστικός» φασίστας ήταν…


Ο φασίστας της φωτογραφίας δίπλα στον ΜΑΤατζή είναι ένας «διερχόμενος περαστικός», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. 

Η αστυνομία, αφού η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (την πρώτη ανάρτηση έκανε ο αρθρογράφος Γιάννη Μπαμπούλιας – δείτε το tweet παρακάτω), δεν άφησε το περιστατικό έτσι κι έκανε κι έρευνα για τη (φωτογραφική…)

Από το αρχείο του ΚΚΕ «Η ζωής στις Ελεύθερες Περιοχές»


*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949


1. Ο ΔΣΕ διεξήγαγε έναν αγώνα δίκαιο και αναγκαίο. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσώπευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων.

Καλεί σε ετοιμότητα για αγωνιστική


 ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Άμεση απεργιακή απάντηση στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο


Προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς όλους τους εργαζόμενους

Πρόγραμμα δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο πρόγραμμα δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνει στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ., απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας και οι Ενοπλες Δυνάμεις


Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται για τον 2ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα του ΣΔ, πέραν της άμυνας και ασφάλειας (περιφερειακή συνεργασία, επιβολή νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπόριο και επενδύσεις, Ενέργεια) εμπλέκει άμεσα και τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αρκεί να σκεφτούμε ότι για στρατηγικούς λόγους σαν αυτούς του ΣΔ, τμήματα των ΕΔ βρίσκονται σε 12 αποστολές εκτός συνόρων όπως π.χ. στο Κόσοβο. Για τέτοιους λόγους παλαιότερα στάλθηκαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν μονάδες στρατού και αεροπορίας.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη 2019:
  • «Προ των πυλών» οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο - Τα συνδικάτα δεν μπαίνουν στο γύψο! Ετοιμότητα για αγωνιστική - απεργιακή απάντηση!
  • ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ - Συμπαιγνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο το λαό της Δυτικής Αττικής

Τα γεγονότα της Τασκένδης


Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει, 31/8/1956, να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

Τα γεγονότα της Τασκένδης αποτέλεσαν αναμφίβολα μια από τις πιο δραματικές στιγμές στη ζωή των πολιτικών εξόριστων μετά τον εμφύλιο, ανοίγοντας ένα χάσμα που θα έκανε δεκαετίες να επουλωθεί.

Σταχανοφικό κίνημα


Αρχίζει, 31/8/1935, το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

Ο Σταχάνοφ είχε καταφέρει να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του - που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά - 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Επρόκειτο για προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Από το αρχείο ΚΚΕ "Υγειονομικό του ΔΣΕ"


*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
 
''Αναντικατάστατη υπήρξε στον αγώνα του ΔΣΕ η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του. Στην αρχή της οργάνωσής της στερούνταν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα πιο στοιχειώδη μέσα. Χρησιμοποιούνταν πανιά και πουκάμισα για γάζες, ενώ για βαμβάκι αυτό που έβγαζε ο λαός των χωριών απ' τα μαξιλάρια και τα παπλώματά του.

Οι Ναπάλμ ξερνάνε φλόγα στο Γράμμο


Τα απάνθρωπα όπλα του εθνικού στρατού ενάντια στους αντάρτες του ΔΣΕ
Αντιγράφουμε και δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το δεύτερο τόμο της εμβληματικής “Ιστορίας του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου, 1946-1949” του ιστορικού Γιώργου Μαργαρίτη. Το υποκεφάλαιο εξιστορεί την κατάληψη του υψώματος Τσάρνο από τον Εθνικό Στρατό, χάρη στην καταστρεπτική ισχύ των βομβών Ναπάλμ, αλλά και την ηρωική άμυνα των μαχητών του ΔΣΕ που δεν υποχωρούσαν παρά τα συντριπτικά χτυπήματα.

Το αντιμιλιταριστικό «ημερολόγιο» του Ανρί Μπαρμπίς


Ο σπουδαίος Γάλλος αντιφασίστας συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς γεννήθηκε στις 17 του Μάη 1873 κι έφυγε από τη ζωή στις 30 του Αυγούστου 1935.
Ποιητής, συγγραφέας επαναστατικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων, δραματουργός, κριτικός θεάτρου της «Ουμανιτέ», ο Μπαρμπίς έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η κόλαση» το 1908.

Μισθοί - φιλοδώρημα και γενικευμένη ευελιξία το «καύσιμο» της ανάπτυξης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2019
  • Στα 400 ευρώ μεικτά ο μέσος μισθός στη μερική απασχόληση
  • Μειωμένος κατά 25% ο μέσος μισθός στο σύνολο της απασχόλησης σε σύγκριση με το 2011
  • Μόλις 0,6% η αύξηση στο μέσο μισθό από την περίφημη αύξηση του κατώτερου με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων


Η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και η πτώση τους σε πολλές σχολές ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά φέτος μεγάλη συζήτηση γύρω από το επίπεδο των υποψηφίων και των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Να είμαστε πολύ πιο κοντά στους εργοδότες»


Σε οργανισμό που κατά βάση θα καλύπτει τις …ανάγκες των εργοδοτών μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ. Αυτό ουσιαστικά επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο νέος πρόεδρός του Σπύρος Πρωτοψάλτης που προτάθηκε για την θέση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο ΒΟΞ


Η εβδομάδα ξεκίνησε με την εκκένωση καταλήψεων και το κυνήγι μικρών προσφυγόπουλων, για να τελειώσει με επίθεση απο τα ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, αλλά και ανθρώπων που βρίσκονταν στα Εξάρχεια, τα ξημερώματα δυνάμεις καταστολής, προσπάθησαν να εισβάλουν στην κατάληψη ΒΟΞ, πετώντας  δακρυγόνα μέσα σε κλειστό χώρο ενώ υπήρχε μέσα κόσμος.

Η στάση της Γιουγκοσλαβίας απέναντι στο ΔΣΕ


Αναδημοσιεύουμε από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, το σχετικό κεφάλαιο που έχει αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης και των πλέον διαφορετικών αναλύσεων, κατά το παρελθόν, ανάλογα και με την πολιτική σκοπιμότητα στην εκάστοτε συγκυρία. Η ανάλυση του Δοκιμίου θέτει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της περιόδου του ένοπλου ταξικού αγώνα 1946-1949, καθώς και μεταγενέστερα. Σε αυτό το διάστημα προβλήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και διαμορφώθηκαν αντίστοιχες κομματικές πεποιθήσεις.

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Σχόλιο για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Οι πολλαπλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σήμερα έρχονται με αφορμή τη λεγόμενη "εξυγίανση της ΔΕΗ", έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει για μειώσεις στο "πράσινο" ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) και με αυτήν εξισορροπεί τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι παραπλανητικός, καθώς οι αυξήσεις

Ο Γκουαϊδό αρνείται να συμμετάσχει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση


Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press», ο Χουάν Γκουαϊδό, δοτός «πρόεδρος» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε εκλογές που θα προκηρυχτούν, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια διαδικασία «φάρσα». Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δεσμευτεί να προκηρύξει εκλογές για την ελεγχόμενη από την

Αντικομμουνιστικός οίστρος


Η 23η Αυγούστου, που η ΕΕ έχει ανακηρύξει σε «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων», με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή του Συμφώνου «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ» το 1939, έδωσε και φέτος την αφορμή σε αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας να εκφράσουν τον αντικομμουνιστικό τους οίστρο, τον ίδιο που κατά καιρούς «εμπνεύστηκε» αντικομμουνιστικά μνημόνια, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

Εισαγωγή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο


Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος συγκαταλέγεται στους πλέον μακρόχρονους πολέμους που γνώρισε το ελληνικό κράτος στην σύντομη ιστορία του. Κράτησε περίπου τρία ολόκληρα χρόνια. Λέμε περίπου καθώς, όπως συμβαίνει συνήθως με τους εμφυλίους πολέμους, δεν θα μπορούσαμε εύκολα να προσδιορίσουμε μια ημερομηνία έναρξης και λήξης του αντίστοιχα. Οι κλασσικοί πόλεμοι αρχίζουν με μια νομική πράξη, την «κήρυξη του πολέμου» και τελειώνουν με μια αντίστοιχη, την ανακωχή ή τη Συνθήκη ειρήνης. Τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει με τους εμφυλίους πολέμους.

«ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»


«Ανάμεσα στα βιβλία, τα εμπνευσμένα απ’ τούς αγώνες του λαού μας για τη ζωή και τη λευτεριά, είναι και το βιβλίο του Κώστα Μπόση: «Εμείς θα νικήσουμε», που κυκλοφόρησε τελευταία απ’ το εκδοτικό  «Νέα Ελλάδα».

Ο Κώστας Μπόσης είναι γνωστός κιόλας στα ελληνικά γράμματα, από το πρώτο του έργο « Αη – Στράτης». Αγωνιστής του λαού ο Μπόσης κλεισμένος απ’ την βασιλομεταξική φασιστική διχτατορία στο κάτεργο του Αη – Στράτη, πήρε μέρος στην ηρωϊκή μάχη με το θάνατο της πείνας, που έδοσαν οι εξόριστοι αγωνιστές εκεί, κι’ απόδοσε αυτή τη μάχη με τη πέννα του πολύ ρεαλιστικά, δημιουργώντας ένα απτά καλύτερα έργα της επαναστατικής μας λογοτεχνίας.

Να μην αποκλειστεί κανένας αναπληρωτής από τις φετινές προσλήψεις


Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα, Μανώλης Συντυχάκης και Θανάσης Παφίλης

Η ερώτηση

Το υπουργείο Παιδείας, αφού ροκάνισε πολύτιμο χρόνο και φτάσαμε σε απόσταση αναπνοής από το άνοιγμα των σχολείων, ανακοίνωσε ότι θα

Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα


ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Ακόμα βαρύτερος κι απ' όσα αρχικά διαρρέονταν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «λογαριασμός» που στέλνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα να πληρώσουν τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.

Υποκριτικές οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο


Τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, που συνεδρίασε για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν αυτά τα κόμματα για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, φέρνοντας το παράδειγμα της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και τις

70 χρόνια από τη λήξη της τρίχρονης ένοπλης ταξικής αναμέτρησης (1946 - 1949)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις 29 Αυγούστου του 1949 το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) περνούσε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, έχοντας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την εξουσία της αστικής τάξης στη διάρκεια της τρίχρονης πάλης του.

Ο Γράμμος και το Βίτσι ήταν τα τελευταία οχυρά του ΔΣΕ.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019

Η Ελληνοφρένεια επιστρέφει στον 902 μείον ένα στις 9 Σεπτέμβρη


Συζητήθηκε και θα συζητηθεί όσο καμία μεταγραφή στο χώρο των μίντια, η έλευση της Ελληνοφρένειας στα Παραπολιτικά 90,1. Συριζοτρόλ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, μετά την οξεία αντιπολίτευση στα παντελόνια της Μαρέβας και την όψιμη συγκίνηση για τις κακές εκκενώσεις καταλήψεων, σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές της δικής τους κυβέρνησης, θα συνεχίσουν πριν και μετά τις 9 Σεπτέμβρη το δυναμικό τους έργο, συναγωνιζόμενοι σε εξυπνάδες και προσβολές ενάντια στους “σεξιστές” (από παλιά) και πλέον “υποχείρια του Μαρινάκη” συντελεστές της δημοφιλούς εκπομπής.

Το οικονομικό θαύμα της ΕΣΣΔ επί Στάλιν


Και τι δεν ακούστηκε, και δε γράφτηκε από τους διάφορους «σταλινολόγους» αντικομμουνιστές αυτήν την περίοδο. Από «σταλινικά εγκλήματα» μέχρι… «μισθούς Στάλιν» περιείχε ο ανιστόρητος αντικομμουνιστικός αχταρμάς των ημερών. Τι κι’ αν πέρασαν 64 χρόνια από το θάνατο του, ο σοβιετικός ηγέτης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο αισχρών συκοφαντιών και ιστορικών διαστρεβλώσεων από τους απολογητές του καπιταλισμού. Με αιχμή του δόρατος τον Στάλιν, αστοί και οπορτουνιστές επιχειρούν να χτυπήσουν τον Σοσιαλισμό, να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν τις ιστορικές κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ τον 20ο αιώνα και να βάλουν εμπόδια στους σύγχρονους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες.

Να μη διορίζεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση


Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Ιάσονα Πιπίνη


Στην ελληνική δημοσιογραφία υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά. Οι δημοσιογράφοι δεν ασκούν κριτική σε συναδέλφους τους, ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι διακινούν ψευδείς πληροφορίες εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ομολογουμένως ο έλεγχος θα έπρεπε να γίνεται από εξειδικευμένα όργανα, όπως το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ή από πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών ή της κοινωνίας των πολιτών, όπως τα παρατηρητήρια (media watch) που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Το επόμενο top model θα μπορούσα να είμαι…


Αν γελάσατε με τη δήλωσή μου «στα μούτρα σας» και «όποιος γελάει με τους άλλους…».

Ο λόγος που δεν δηλώνω συμμετοχή έχει να κάνει με το διαφημιστικό που είδα στην τηλεόραση και όπου οι διαγωνιζόμενες απαιτείται να διαθέτουν προσόντα μπράβων της νύχτας για να βγάζουν εν ριπή οφθαλμού – τις υπόλοιπες – έξω από την αρένα.

«Αποστασία» ή σχέδιο διαφυγής με εμπνευστή τον Μιχαλολιάκο

Νέο κόμμα φτιάχνει ο υπόδικος ναζί Λαγός

Τον προσεχή Νοέμβριο προγραμματίζεται να ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία του ο νέος «πολιτικός φορέας», με επικεφαλής τον κατηγορούμενο ως καθοδηγητή των εγκληματικών ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό.

Άκου (κρυφο)φασιστάκο #3

         Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ

Συνέχεια από το προηγούμενο

Η ΕΣΣΔ στον πόλεμο

Ο,τι και να κάνουν, όμως, η Ιστορία έχει γραφτεί με τρόπο που θα στοιχειώνει για πάντα. Και έχει γραφτεί με το κόκκινο του αίματος. Με το χρώμα του δίκιου και της αλήθειας.

Δίνουν «γη και νερό» για τα κέρδη του κεφαλαίου


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πρόταγμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων συνεχίζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, με επόμενο βήμα το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, ενώ για το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου αναφορικά με τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις,

Τα βίντεο από την εκδήλωση – συναυλία του ΠΑΜΕ

Η ομιλία από τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταφέροντας το κάλεσμα σε αντεπίθεση σημείωσε: «Οι νέοι νόμοι της ΝΔ δείχνουν καθαρά ποιος είναι ο φόβος και ο τρόμος τους. Και δεν είναι άλλος από την ταξική οργάνωση των εργαζομένων, τα σωματεία τους, οι διεκδικήσεις, η απεργία.

Δεν είναι μικρό πράγμα να αναγκάζεις το σύστημα τους να παίρνει μέτρα θωράκισης. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και αποτελεσματικής δουλειάς από μέρους μας.

Αφιερωμένη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο η φετινή κεντρική έκθεση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η φετινή κεντρική έκθεση του 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «…ο πόλεμος τους σκότωσε ό,τι άφησε όρθιο η Ειρήνη τους…: Οι Θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία», διαμορφώνεται με αφορμή και γνώμονα τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, με την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την εμπλοκή της χώρας μας όλο και πιο βαθιά σε αυτές.

Συνέδριο της Β’ Διεθνούς


Ξεκινά τις εργασίες του, 28/8/1910, το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου.

Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με τη κήρυξη γενικής απεργίας –και ιδιαίτερα στους

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

«Κανόνας» το φακέλωμα

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και με «επείγουσες» διαδικασίες, υπερψηφίστηκε χτες ένα ακόμα νομοσχέδιο, «εμβληματικού χαρακτήρα» για την ΕΕ, κρατικές υπηρεσίες και μονοπωλιακούς ομίλους.

Η Ιστορία δεν τελείωσε στο Γράμμο…


«Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη είναι πάλη τάξης με τάξη, πάλη που σα φτάσει στην ανώτερη έκφρασή της γίνεται ολοκληρωτική επανάσταση. Πρέπει, άλλωστε, να παραξενευόμαστε που μια κοινωνία θεμελιωμένη πάνω στην αντίθεση των πραγμάτων καταλήγει σε μια βίαιη αντίφαση, σε μια σύγκρουση σώμα με σώμα σαν τελευταία λύση;»

Δυναμική παρέμβαση στην πρεσβεία της Βραζιλίας ενάντια στην καταστροφή στον Αμαζόνιο

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η ΚΝΕ στην πρεσβεία της Βραζιλίας κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στον Αμαζόνιο.

«Τα κέρδη τους καταστρέφουν την ζωή μας και το περιβάλλον! Να τους εμποδίσουμε - Να τους ανατρέψουμε», «όχι στην εμπρηστική πολιτική, το σύστημά τους θέλει ανατροπή», «ούτε Τράμπ, ούτε Μακρόν, τη λύση θα τη δώσει η πάλη των λαών» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφουν τα πλακάτ που κρατούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ.

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» του Μακρόν και της ΕΕ για την καταστροφή του Αμαζονίου


-Πως είναι δυνατόν να εισάγεις κρέατα και ζάχαρη από τις περιοχές του Αμαζονίου που υλοτομεί ο Μπολσονάρο και να μιλάς για στόχους περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Αυτό το ερώτημα απευθύνουν οικολογικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και συνδικάτα της Λατινικής Αμερικής στους πολιτικούς της ΕΕ που υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur. Η Mercosur περιλαμβάνει την Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Άκου (κρυφο)φασιστάκο #2


Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ:

Συνέχεια από το προηγούμενο:
Τι δεν λένε οι τυφλοπόντικες: Ότι υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επέτειο καταδίκης του ναζισμού και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι εξαγγελίες για την κατάργηση των «capital controls»


Η πομπώδης εξαγγελία της κατάργησης των «capital controls» από τον πρωθυπουργό, «εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια η οποία γίνεται για να ωραιοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ανέφερε, προσθέτοντας

Η «ενοχλητική σκόνη» των Εξαρχείων


Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά στοιχεία για τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπως την καταγράφει το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Στην μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε τέσσερα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων που τελούσαν υπό κατάληψη, εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προσήχθησαν τρία άτομα. Από τους 143, που οδηγήθηκαν στη

Με εκδήλωση - συναυλία δόθηκε το σύνθημα για πανκινητοποίηση ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ


Με την εκδήλωση - συναυλία που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δόθηκε το σύνθημα για πανκινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, χωρίς ούτε ώρα χαμένη, με στόχο την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας)

Γεννιέται, στις 27/8/1905, ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938).

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Δόγμα "νόμος και τάξη"

Το δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης, που σήμερα υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας.

«Περί αγραμματοσύνης»


Κλαυθμός και οδυρμός στα αστικά μέσα ενημέρωσης εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών.

Με αφορμή αυτή την ενορχηστρωμένη θρηνολογία για χάλι των Ελλήνων μαθητών, θυμηθήκαμε ένα κείμενο του μεγάλου κομμουνιστή, δάσκαλου, Δημήτρη Γληνού, γραμμένο το 1928, με τίτλο «Περί αγραμματοσύνης».

Η Γενοκτονία των Ποντίων


Συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη Γενοκτονία του Πόντου. Μπορεί μια τέτοια επέτειος να περιοριστεί σε μια «άχρωμη», οστεωμένη, μουσειακού χαρακτήρα τυπική εκδήλωση μνήμης; Κι όμως, στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από τη σφαγή και προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες,

Άκου (κρυφο)φασιστάκο #1


Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ

Παρατήρηση 1η: Ο φασισμός γεννιέται μέσα στους υπονόμους του συστήματος της καπιταλιστικής αγριότητας, της εκμετάλλευσης, της σήψης, της διαφθοράς. Ειδικά, δε, σε συνθήκες κρίσης αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, ο φασισμός γιγαντώνεται και αξιοποιείται από τις κυρίαρχες οικονομικές ελίτ ώστε να διατηρήσουν την κυριαρχία τους με μοχλό τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Γεώργιος Σουρής

100 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο διαχρονικός Γεώργιος Σουρής (1853- 1919), σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος

«Φορολογήστε και αυτή τη σάρκα μας ακόμα»!

«…Ο,τι καλό κι αν έχουμε επάνω σας ας μείνει / στα πρόσωπά μας ας χυθεί του μαρασμού το χρώμα / μ’ εμάς το ισοζύγιο του έθνους μας ας

Η ΔΑΠ ανασύρει τη θεωρία των δύο άκρων, για να ξεπλύνει τους φασίστες


Είχατε ποτέ αμφιβολίες για τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ΔΑΠ; Δείτε πόσο ωραία μπορεί να μασκαρευτεί το μαύρο της αντίδρασης πίσω από το μπλε και τη θεωρία των δύο άκρων.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (που με λατινικούς χαρακτήρες, ως DAP, θυμίζει ακόμα και στο όνομα το ναζιστικό κόμμα) Κομοτηνής τιμάει την ευρωπαϊκή μέρα ενάντια στον “ολοκληρωτισμό”, που τσουβαλιάζει κομμουνισμό και φασισμό, για να βγάλει λάδι τον τελευταίο.

Μόνο ένας βλάκας θα άφηνε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους εχθρούς του


«Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ»Πριν ανοίξει κανείς το στόμα του να μιλήσει για το “σύμφωνο Μολότοφ – Ριμπεντροπ”, καλό θα είναι να ανοίξει πρώτα το μυαλό του και τα αυτιά του για να μάθει σε ποιες διεθνείς συνθήκες έγινε αυτό.

– Μερικά χρόνια πριν, οι δυτικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί στην Κριμαία, ενάντια στην νεαρή σοβιετική εξουσία … τον μεγάλο εχθρό τους …

Μικρασιατική Καταστροφή


Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας, 26/8/1922, από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό.

Οι κάτοικοι της Σμύρνης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης.