Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Φτου σας, να μην σας ματιάσουν!


Ξεμάτιασμα αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης (και γιατρού) σε ζωντανή μετάδοση

Το ζήσαμε κι αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τηλεδιάσκεψη, ο αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος… χρειάστηκε ένα ξεμάτιασμα και το παρακολούθησαν όλοι σε ζωντανή μετάδοση.

Αγγελιοφόρος προτάσεων οδυνηρού συμβιβασμού

Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη για την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, οι τοποθετήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια, δείχνουν πως θέλουν τον λαό στο ίδιο έργο θεατή να παρακολουθεί τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

«Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία»

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, από τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, την πρωτοβουλία αναπληρωτών, την Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας και φοιτητικούς συλλόγους στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Απαντώντας στους Μπογδάνους

Απαντώντας στους Μπογδάνους, με ένα άρθρο στην ΚΟΜΕΠ, από το βιβλίο του Θ. Παπαρήγα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

του Θανάση Παπαρήγα

Στην εξέδρα

«Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα» για να συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας και με την κυβέρνηση, λέει σε κυριακάτικη εφημερίδα ένας από τους λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Με τέτοιες ...χοντροκοπιές προσπαθεί μια μερίδα των επιστημόνων να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αντιφάσεις και το άλλοθι που προσφέρουν οι ίδιοι, με το επιστημονικό τους «κύρος», σε πολιτικές αποφάσεις που προτεραιότητα έχουν τη διάσωση της

«Τα μάτια μας γεμίσανε αύριο»

Μια μικρή αναφορά στον Μακρονησιώτη Γιάννη Ρίτσο

 «...Μόνες περγαμηνές μας τρεις λέξεις: Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος.
Κι αν αδέξιοι μια μέρα σας φανούν οι στίχοι μας, θυμηθείτε μονάχα πως γράφτηκαν
κάτω απ' τη μύτη των φρουρών, και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό μας.
Κι ούτε χρειάζονται δικαιολογίες - πάρτε τους γυμνούς, έτσι όπως είναι -...».
(«Ηρακλής και εμείς», Γιάννης Ρίτσος, 1968)

Βολικός «εχθρός»

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο, η συνωμοσιολογία γύρω από την πανδημία αποδεικνύεται βολικός «εχθρός» και άρα χρήσιμος «παρτενέρ» στην πολιτική που ξεδιπλώνει με κριτήριο τα «θέλω» του κεφαλαίου, ρίχνοντας τα πάντα στην «ατομική ευθύνη».

Και επειδή αυτό είναι το κριτήριο, η πολιτική της διέπεται από αντιφάσεις και παλινωδίες, προκαλώντας δικαιολογημένα ανησυχία, ερωτήματα αλλά και αγανάκτηση σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ, Ελλάδας και Τουρκίας...

Μία ακόμη ένδειξη για την πραγματική στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια ακόμη έμπρακτη διάψευση των ισχυρισμών περί «απομονωμένης Τουρκίας», έρχεται από το γεγονός ότι πλοία του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αφού πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις και με το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό....

Εκτεθειμένη στην πανδημία και κατά την επιστροφή στα σχολεία αφήνει η κυβέρνηση την νεολαία

Η κυβέρνηση, μετά τη στοχοποίηση της νέας γενιάς για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, στοχοποιεί και το δικαίωμά της στη μόρφωση, με τις επίσημες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως.

Τη στιγμή που έχει αφήσει τη νεολαία εκτεθειμένη στην πανδημία, υλοποιώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών κολοσσών σε Τουρισμό και Μεταφορές, την

Καταγγελία για τον χειρισμό του κρούσματος κορονοϊού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Καταγγελία για τον χειρισμό του κρούσματος κορονοϊού σε κατάστημα

Το Σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας να ανοίξει μετά από μία μέρα, την Τρίτη 25/08, το κατάστημα στο οποίο επιβεβαιώθηκε κρούσμα συναδέλφου με κορωνοϊό. Ένα άνοιγμα μάλιστα με παρόντες τους ίδιους εργαζόμενους πλην ελάχιστων «στενών επαφών» του συναδέλφου. Είναι απορίας άξιον το πως η εταιρεία έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος επέκτασης της καραντίνας σε όλο το προσωπικό, όταν σε έναν ενιαίο χώρο συνυπάρχουν όλοι οι συνάδελφοι.

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα

«Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, και σε αυτήν την υπόθεση εμείς θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Αγιάσο Λέσβου στη  συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση την Κυριακή 23 Αυγούστου.

Πεθαίνει ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας


Πέθανε, στις 25/8/1981, ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας

Ο Νάσος Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 21 Νοεμβρίου του 1915 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου 

Στην περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική

Αντίσταση και αγωνίστηκε μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ ενώ στη συνέχεια είχε ενεργό δράση ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Άγγλων. 

Άρχισε η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο

Στις 25 Αυγούστου, στις 5.30 το πρωί, ο κυβερνητικός στρατός άρχισε την επίθεση στο Γράμμο.

Η αντίσταση των ανταρτών υπήρξε σκληρή και ηρωική, αλλά ο αγώνας ήταν άνισος. Στις 26 Αυγούστου η IX μεραρχία του κυβερνητικού στρατού υπερκέρασε τη γραμμή άμυνας των ανταρτών και εισχώρησε στα μετόπισθεν κατά μήκος των αλβανικών συνόρων.