Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Φάτε πλούσιοι παράδες

                                                           Φάτε πλούσιοι παράδες

Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

 Μουσική:  Θόδωρος Δερβενιώτης

Τραγούδι: Βασίλη Βλάσση, Καίτη Γλέρη

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία των νεολαίων αγωνιστών

 


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΕΡΠΙΝΙΩΤΗΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ

Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τις δολοφονίες δύο νέων αγωνιστών, στελεχών της ΕΔΑ, του Στέφανου Βελδεμίρη στη Θεσσαλονίκη και του στρατιώτη Διονύση Κερπινιώτη στο χωριό Δεμίρι της Αρκαδίας. Ηταν η περίοδος πριν από τις εκλογές του 1961, που χαρακτηρίστηκαν εκλογές «βίας και νοθείας», από την τρομοκρατική επιχείρηση νόθευσης του λαϊκού φρονήματος και το όργιο τρομοκρατίας που προηγήθηκε από το στρατό, τη χωροφυλακή, τα ΤΕΑ, την ΚΥΠ και άλλους μηχανισμούς.

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις 8 Μάρτη


Αγωνιστικά τιμούν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μια σειρά φορέων του μαζικού κινήματος, με τη μέρα αυτή να αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ώστε να δοθεί μαχητική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση ταΐζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και κόβει το φαί των παιδιών μας


Η κυβέρνηση ταΐζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και κόβει το φαί των παιδιών μας

Σήμερα το Υπουργείο Παιδείας έκοψε το φαγητό σε 185.000 παιδάκια. Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων σε πάνω από 1200 σχολεία διακόπηκε με την αστεία δικαιολογία ότι καθυστερεί η έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

1 εκατομμύριο διαδηλωτές στην Καλκούτα με το ΚΚ Ινδίας


Μια πραγματική λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε σήμερα στην Καλκούτα, κατά την διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) και άλλων συμμαχικών πολιτικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας


Η κυβέρνηση, εκτός από το γενικότερο lockdown, έχει κηρύξει και lokcdown στα χειρουργεία, τις θεραπείες και τη νοσηλεία σοβαρών νοσημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο που τώρα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, γεμίζουν με ράντζα και αδυνατούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της νοσηλείας ακόμα και ασθενών covid, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα Υγείας υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό. Είναι ντροπή ο ιδιωτικός τομέας Υγείας εν μέσω πανδημίας να θησαυρίζει!

Η πανδημία το «φωνάζει»...


Ένα χρόνο τώρα, η πανδημία γίνεται το γκάζι για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ένα χρόνο τώρα, η διαχείρισή της από την κυβέρνηση γίνεται με στόχο μόνο τη σταθερότητα του συστήματος και τη στήριξη του κεφαλαίου. Ένα χρόνο τώρα, την χρησιμοποιεί για τον περιορισμό της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας, την εκμεταλλεύεται για να περάσει αντεργατικά μέτρα και μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

30 χρόνια από το 13ο συνέδριο

    
Οι κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα
 
Στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 18ης Ιούνη του 1989 κυριάρχησε το ζήτημα των σκανδάλων. Τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν: Η Νέα Δημοκρατία 44,25% και 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 39,15% και 125 έδρες, ο Συνασπισμός 13,12% και 28 έδρες, η ΔΗΑΝΑ 1,01% και 1 έδρα και το κόμμα «Εμπιστοσύνη - Πεπρωμένο» (Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης) 0,39% και 1 έδρα.

Ο δικός μας κόσμος είναι η δίψα για ζωή, για μόρφωση και γνώση. Ο δικός τους η βία, το ψέμα, η συκοφαντία


Τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα που περίπου δύο μήνες βρίσκονται στο δρόμο, το είχαμε υποσχεθεί και γίνεται πράξη: «Οσο σπέρνουν ανέμους καταστολής και αυταρχισμού, θα θερίζουν θύελλες διεκδίκησης και αγώνα»!

Αυτό δεν γίνεται από «καπρίτσιο», αλλά επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτή η αλήθεια επιβεβαιώνεται και με τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας στο ΑΠΘ, τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Είναι πρόκληση η υπερ-προβολή της πατριδοκαπηλίας νεοναζί που εμπλέκεται σε τοιχογραφίες ηρώων του 1821


Τις τελευταίες μέρες απολαμβάνει ευρεία προβολή από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όπως και από τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ των οποίων και της δημόσιας τηλεόρασης, η πρωτοβουλία ορισμένων δημοτικών αρχών -πιθανά και άλλων- να εντάξουν στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 τη δημιουργία προσωπογραφιών ηρώων της επανάστασης σε δημόσιους χώρους, από έναν υποτίθεται "Μυστηριώδη νέο", "Γκραφιτά της Επανάστασης", και διάφορα άλλα.

“Κανένας Έλληνας φαντάρος να μην χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΑμεριακανοΝΑΤΟικών φονιάδων”


Στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender 2021», της μεγαλύτερης άσκησης-πολεμικής προετοιμασίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων,  ξεκίνησαν να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιώτες, ελικόπτερα, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό και θα μετακινηθούν μέσω του Έβρου στη Βουλγαρία και την Ρουμανία όπου θα πραγματοποιηθεί η κύρια φάση της άσκησης.

Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος του 2021


Κυκλοφορεί το τεύχος 1 της ΚΟΜΕΠ για το 2021. Τα περιεχόμενα του νέου τεύχους έχουν ως εξής:

21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου

«Οταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: "Τίνος;"»*


Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς εμφανίζονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και προβάλλουν το κοινωνικό έργο που επιτελούν διάφοροι μεγάλοι, «υγιείς» και επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι «μοιράζονται» με τους εργαζόμενους και την κοινωνία λίγη από την «επιτυχία» τους.

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου - Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα


Η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

111 χρόνια από την καθιέρωσή της μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/03/1842

Γεννιέται ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του «ακαδημαϊκού ρεαλισμού» του ύστερου 19ου αιώνα, του συντηρητικού εικαστικού κινήματος γνωστού και ως «Σχολή του Μονάχου». Έργα του: «Γιάντες», «Τα αρραβωνιάσματα», «Το κρυφό σχολειό», κ.α.

Το κρυφό σχολειό και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Παιδεία