Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»


Ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το portal 902.gr αναρτήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» και για τέσσερις ημέρες στο κανάλι του 902.gr στο YouTube.
Τιμάμε τους εργάτες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, την πρωτοπόρα δράση του εργατικού κινήματος, τις θυσίες και τις κατακτήσεις του.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές» μ.κ.ε., για την παραχώρηση της προβολής του ντοκιμαντέρ. 

Γκράφιτι για την Πρωτομαγιά


Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Ιωάννινα μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς έφτιαξαν graffiti, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας, τους χιλιάδες νεκρούς που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Ιδιαίτερα, τιμώντας όλους όσοι χτυπήθηκαν από την πανδημία, τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που συνεχίζουν απροστάτευτοι να παλεύουν για να σώζουν ζωές.

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες

Ερώτηση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των επιστημόνων και των φοιτητών μετά το Brexit


Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των επιστημόνων και των φοιτητών μετά το Brexit που επιβαρύνονται περαιτέρω και από την πανδημία του κορονοϊού ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρ. Επιτροπή. Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

Είναι κρίση του κορωνοϊού ή του καπιταλισμού;


Το 6ο podcast με καλεσμένο τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τι είναι η οικονομική κρίση; Αφορά τους νέους; Είναι προ των πυλών ή τη βιώνουμε ήδη; Είναι κρίση του κορωνοϊού ή του καπιταλισμού; Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντιούνται στο 6ο podcast της ΚΝΕ, με καλεσμένο τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα προβάλλεται στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube!

Απέναντι στον ορατό εχθρό!


Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύει όλα όσα εκπροσωπεί η μέρα αυτή για την εργατική τάξη: Μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, αλλά πάνω απ' όλα μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

«Για γνωριμία με τη σκέψη του Λένιν»


Τρίτη δεκάλεπτη θεματική βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», με φιλοξενούμενο τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα «Για γνωριμία με τη σκέψη του Λένιν».

Η διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση είναι διαθέσιμη στο κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο YouTube και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων.

Οι τοίχοι, στον κόσμο, έχουν φωνή

 Γαλλία 

"ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ"

Στη Γαλλία, οι συνάδελφοι της Αΐσα, εργαζόμενης στο «Carrefour» στο Σαν Ντενί, «χρειάστηκαν ελάχιστα γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα και τον άδικο θάνατό της. "ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ",

Φορτώνει τις ευθύνες της και τα βάρη της κρίσης στο λαό


Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μάη, ανακοίνωσαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε όλους τους τόνους για τα περί «ατομικής ευθύνης» και υπευθυνότητας, με φράσεις όπως ότι «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» ότι, όπως και στη φάση της όξυνσης της πανδημίας, έτσι και στη συνέχεια, δεν

Θα σχολάμε, κύριε Μητσοτάκη;


«Σχεδόν σοσιαλιστικά» διαχειρίστηκε την κρίση ο πρωθυπουργός. Αυτό δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή και εξασφαλίσαμε σε αποκλειστικότητα όλα όσα δεν είπε στο διάγγελμα, τις κινήσεις που αναμένεται να κάνει για να εμβαθύνει τη «σοσιαλιστική οικοδόμηση» κατά τη διάρκεια της άρσης των μέτρων απαγόρευσης.

Κίνηση πρώτη: Ο Σοβιετικός ανθρακωρύχος, Αλεξέι Σταχάνοφ, τη νύχτα της 30ης προς την 31η Αυγούστου του 1935, έβγαλε στη βάρδια του 102 τόνους κάρβουνο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ εξόρυξης.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την εργατική-λαϊκή αντεπίθεση!


Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ πήραν πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα βίντεο μέσα στη περίοδο της πανδημίας.

«Πρωταγωνιστές» στο βίντεο αυτό είναι οι πρωταγωνιστές της αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτοί που και μετά την πανδημία πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Καλούν κάθε νέο εργαζόμενο να μην αποδεχθεί τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης τονίζοντας:

Διοργανώνει πλήθος διαδικτυακών συσκέψεων το επόμενο διάστημα

Πλήθος διαδικτυακών συσκέψεων διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα:

ΠΟ ΑΕΙ
  • Η ΟΒ Φυσικού της ΤΟ Σχολής Θετικών Επιστημών της ΚΝΕ διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη με τίτλο: «Σκέψεις για τη Φιλοσοφική

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό αρνούμενη τη δική της


Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα συνεχίσει

Διαγραφή του Μάρκου Βαφειάδη


Συνέρχεται, 29/4/1961, στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

Το θέμα με τον Μ. Βαφειάδη έχει, σε συντομία, ως εξής:

Μετά τη μάχη του Γράμμου, ο Βαφειάδης απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του αρχηγού του ΔΣΕ και στάλθηκε στη Μόσχα για θεραπεία και ανάπαυση. 

Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ


Ξεκινά, 29/4/1957, η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. 

Πεθαίνει Μαρία Πολυδούρη.


Πεθαίνει, 29/4/1930, (αυτοκτόνησε), στην Αθήνα, η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

Γεννήθηκε, 1/4/1902, στην Καλαμάτα. Η Μαρία Πολυδούρη έζησε τα νεανικά της χρόνια στο Γύθειο, στα Φιλιατρά και την Καλαμάτα, ακολουθώντας τις μεταθέσεις του γυμνασιάρχη πατέρα της.

Εκανε την πρώτη της εμφάνιση ως ποιήτρια, το 1916, στο περιοδικό «Οικογενειακός αστήρ».