Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Νίκος Τσιφόρος


Ο Νίκος Τσιφόρος, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, στις 27 Αυγούστου 1909,  ήταν Έλληνας συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

Η μάχη στο Σφακάκι


Στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν «Σήφης» συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, θα μεταβεί στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά) όπου είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

Ο λαός ζει με τον φόβο της επόμενης νεροποντής


Δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Ψαχνά Εύβοιας

 Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια από την κακοκαιρία «Θάλεια, που στέρησαν τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας.

15-16-17 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου


Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα φιλοξενηθούν στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;


Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών είναι, χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικά σοβαρές.

«Σιγοβράζει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ


Νέο ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή που συγκεντρώνονται πολλοί ανταγωνιστές

 Μια ακόμη εστία ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, που «σιγοβράζει» εδώ και χρόνια, επιδεινώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Λουίς Λίκεϊ


Στις 7 Αυγούστου 1903 γεννιέται στην Κένυα ο Λουίς Λίκεϊ. Σπουδαίος αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος.

Βαρυχειμωνιά για τους λαούς, κραδασμοί στην ΕΕ


 Στο επίκεντρο η γερμανική οικονομία, η πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο

 Βαρυχειμωνιά προμηνύεται για τους λαούς της Ευρώπης από την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, στη σκιά της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που οι κραδασμοί στην ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική συμμαχία γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί.

Περισσότερα συστήματα HIMARS ζητάει το Κίεβο για «κρίσιμες μάχες» στον Νότο


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Ενώ η Μόσχα ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για τους «ωκεανούς του κόσμου»

 Περισσότερα βαρέα όπλα, κυρίως συστήματα HIMARS με μεγάλο βεληνεκές, ζητά από τις ΗΠΑ και άλλους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» η κυβέρνηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια της χώρας για ανακατάληψη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Μάχη επιβίωσης στα αποκαΐδια που άφησε η εγκληματική πολιτική και ακόμα «καπνίζουν»

 
Ε
ναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021, η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια παραμένει δραματική. Ο πυρόπληκτος λαός της, με τσακισμένο εισόδημα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, απροστάτευτος από πλημμύρες και νέες πυρκαγιές, παλεύει να επιβιώσει πάνω σε μια καμένη γη.

Η οργάνωση, το πείσμα και η αλληλεγγύη τα όπλα του δίκαιου αγώνα


 Δίπλα από την πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έχει στηθεί εδώ και μερικές μέρες ένα μεγάλο αντίσκηνο. Στη σκιά του βρίσκονται καθημερινά οι απεργοί, μαζί με συναδέλφους τους από τα γύρω εργοστάσια του κλάδου, που περνούν τα πρωινά για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, όπως και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία της πόλης.

Σε τροχιά σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν


ΗΠΑ - ΚΙΝΑ

Ο κινεζικός στρατός έχει περικυκλώσει το νησί, ενώ αναμένεται κλιμάκωση με «μεγάλο χρονικό ορίζοντα»

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
07/08/1819

Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας. 

Ο Σιμόν Μπολιβάρ πετυχαίνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας