Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα


Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη 1834 η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στη μετεπαναστατική Αθήνα που τότε ήταν ένα χωριό 300 σπιτιών και πολλών ερειπίων.

Το Ανώτατο Σοβιέτ στην ΕΣΣΔ


Απλοί εργαζόμενοι αποφάσιζαν για τους απλούς εργαζόμενους!

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το ανώτατο νομοθετικό σώμα στη Σοβιετική Ένωση, όπως επίσης το μόνο που είχε τη δύναμη για να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις.

Ο φασισμός δεν τελείωσε


Στις 17 προς 18 Σεπτέμβρη του 2013 ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός, μαχαιρωμένος από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Οκτώ χρόνια μετά από την δολοφονία του Παύλου, αλλά και σχεδόν ένα χρόνο μετά από την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας ως εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού:

Ο φασισμός δεν τελείωσε   

Ζακέτα να πάρεις!

 

Πάμε Φεστιβάλ!

3η μέρα και τελευταία για φέτος 

Καταγγέλλει το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Κούβας


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κουβανικής Επανάστασης και του λαού της Κούβας που ψηφίστηκε χθες 16 Σεπτέμβρη από το Ευρωκοινοβούλιο.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα η ΕΕ στηρίζει την αντικουβανική εκστρατεία και τους μηχανισμούς των ΗΠΑ εναντίον της σοσιαλιστικής Κούβας. Η ΕΕ εκφράζει την υποκριτική «ευαισθησία» της δήθεν περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την ίδια ώρα που το νησί της Επανάστασης υποφέρει από το δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ, και των πάνω από 245 κυρώσεων των ιμπεριαλιστών εναντίον της Κούβας που διατηρεί και επεκτείνει η Κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όταν οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης γίνονται άλλοθι για νέα εγκλήματα στο βωμό του κέρδους…


Δεν έχει υπάρξει καταστροφική πυρκαγιά, πλημμύρα και οποιαδήποτε μεγάλη φυσική καταστροφή που να μην συνοδεύτηκε από την προσπάθεια της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προκειμένου να πείσει ότι επρόκειτο για κάτι το «πρωτοφανές», κάτι που ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί».

Με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύουμε όσο υπάρχει το σύστημα που τον γεννά


Πρώτος Σεπτέμβρης φέτος μετά την πρωτόδικη καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση», αυτή ήταν η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη 2020, που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση, μέσα και έξω από το δικαστήριο. Από το αποδεικτικό υλικό της δίκης αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής συνιστούν οργανωμένες επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της, που δεν δρουν αυθόρμητα αλλά κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της διαμέσου της ιεραρχικής πυραμίδας αρχηγός - περιφερειάρχης - πυρηνάρχης τοπικής οργάνωσης, είτε αυτές αφορούν συγκεκριμένους στόχους είτε θέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο στόχων: Μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, κομμουνιστές.

Ο «στρατηγός του κάμπου» πάντα παρών!


Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 18 Σεπτέμβρη από τον θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα, στελέχους του Κόμματος για σχεδόν 40 χρόνια, μέλους της ΚΕ από το 13ο έως και το 20ό Συνέδριο και εμβληματικής μορφής του αγροτικού κινήματος.

Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, για να ζήσει, να τολμήσει, να προχωρήσει!


Κ
αλοπιάσματα στη νεολαία, δεσμεύσεις για ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νέα γενιά», διακηρύξεις για τη «Νέα Ελλάδα με τους νέους πρωταγωνιστές»... Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ουσιαστικά για νέες παροχές, κίνητρα και «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία βαφτίστηκαν «μέριμνα για τη νεολαία».

Λαϊκή απαίτηση η απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς


«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»
διατράνωσαν Εργατικά Σωματεία, ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος με την κινητοποίησή τους την Παρασκευή το απόγευμα ενάντια στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Αθήνα.

Το ...ντελίβερι των εκβιασμών δεν θα περάσει


efood
Το ντελίβερι των εκβιασμών δεν θα περάσει!

Με ένα απλό μήνυμα στους διανομείς, η εταιρεία efood μέσω του δουλεμπορικού που τους προσλαμβάνει ManPower Group, ανακοίνωσε την μη ανανέωση των συμβάσεων τους και την μετατροπή σε «συνεργατικό μοντέλο». Πατώντας σε συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, εκβιάζουν τον διανομέα με το δίλημμα άνεργος ή «συνεργάτης». Προωθούν μια σχέση εργασίας που απαλλάσσουν τον επιχειρηματικό κολοσσό από τις υποχρεώσεις του απέναντι σε μια σειρά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (επιδόματα, ασφάλιση κλπ) των εργαζόμενων .

Τα όνειρα της νέας γενιάς δε χωράνε σε 50 Gigabytes! Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παίρνουν εκδίκηση!


47 χρόνια τώρα το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή παραμένει το πιο νέο, το πιο ζωντανό, το πιο μαζικό φεστιβάλ νεολαίας, αλλά και πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα μας και για την πόλη μας.

Άντεξε και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και φέτος θα βρίσκεται ακόμη πιο ανανεωμένο, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και περιεχόμενο. Κι αυτό γιατί είναι το μοναδικό φεστιβάλ που έχει την ικανότητα να συνδέεται με τη ζωή και τα βιώματα του λαού μας, να εκφράζει με μοναδικό τρόπο τον προβληματισμό τους, να απελευθερώνει συνειδήσεις από τα μεγάλα αδιέξοδα της εποχής μας, να προβάλει ένα άλλο είδος πολιτισμού δίνοντας βήμα και στην ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Να είναι μια αδιάκοπη προβολή στην κοινωνία του μέλλοντος!

2η μέρα: Να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας


Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλιμακώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώνονται το Σάββατο στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 18 – 19 Σεπτέμβρη:

  • Με τη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπή. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, γι’ αυτό χρειάζεται ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/09/1783

Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Όιλερ.

18/09/1819

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκώ»).