Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum», σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα 2 του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης». (Βίντεο)

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ 3 και το 902.gr.

Οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους


Τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα
έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, σχετικά με τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με αυτή, 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το 50% αυτών εκτιμούν ότι αυτή η μείωση είναι μεγαλύτερη του 30%.

Ομως αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να είναι ενιαία στον λεγόμενο «εμπορικό κόσμο». Σε σχόλιο του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ στις 24/7, σχετικά με την εξέλιξη του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που κρατούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, αλλά και όσες έχουν τζίρο πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο), η κατάσταση εμφανιζόταν αισθητά καλύτερη.

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!


Εκπαιδευτικοί και νεολαία μέσα από τα σωματεία μας  φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής να δώσουμε ηχηρό μήνυμα απομόνωσης του φασισμού μέσα στα σχολεία, στις γειτονιές. Να οργανώσουμε πλατιά την ενημέρωση γύρω από το χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων ΕΕ που στρώνει το έδαφος αλλά και αξιοποιεί τους φασίστες. 

Τρέχει με «χίλια» τις επικίνδυνες για το λαό διευθετήσεις

 
Επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, πριν ακόμα και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτέμβρη.

Με «προξενήτρες» ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το παζάρι για την ολοκλήρωση των «διευθετήσεων» στην περιοχή προετοιμάζεται και πληροφορίες λένε ότι αν και επαφές σε επίπεδο υπουργών είναι δύσκολο να ξεκινήσουν άμεσα, εντούτοις δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Αυγούστου, και να υπάρξει μια πρώτη επαφή, όπου θα τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι τα θέματα και από τις δύο χώρες, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαλόγου.

Παραμύθια «ενίσχυση»


Το απατηλό κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει με πάταγο με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «σταδιακή μικρή αύξηση» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήδη «ζορίζει το σύστημα Υγείας». Στην Αττική, το 70% των κλινών για την Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, όταν οι επιστημονικές εκτιμήσεις προειδοποιούν ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μέσα στους 7 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την πραγματική αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

«Φουσκώνουν» τα ελλείμματα, ετοιμάζεται το «μπιλιετάκι»


Οι απλόχερες ενισχύσεις προς το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνονται στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και στα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους κρατικού χρέους) έφτασε τα 10,8 δισ.

Η Μόρια κάηκε


  Η Μόρια κάηκε. Οποιος ισχυρίζεται ότι κάηκε από τους πρόσφυγες ή από Τούρκους πράκτορες ή από φανατικούς μουσουλμάνους νομίζει ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Παριστάνει ότι δείχνοντας το δέντρο μπορεί, τάχα, να κρύψει το δάσος. Η Μόρια κάηκε λόγω της εγκληματικής και εμπρηστικής πολιτικής της ΕΕ. Κάηκε λόγω της αθλιας συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Κάηκε γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια αδίστακτη πολιτική, υπαγορευμένη από εκείνους που ξεριζώνουν τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τη φτώχειας, που μετατρέπει την χώρα μας σε φυλακή, σε ένα δεσμωτήριο χωρίς ελπίδα, για δεκάδες χιλιαδες ανθρώπους.

Πεθαίνει ο Μάνος Λοΐζος


Πεθαίνει, 17/9/1982, ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Ο Μ. Λοΐζος με το πλούσιο έργο και τους αγώνες του πορεύθηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία. Πίστευε, μάλιστα, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο μπορεί να γεννήσει αριστουργηματικά έργα, αλλά και ότι είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».

Εκδίδεται η απόφαση στην «Δίκη των αεροπόρων»


 Εκδίδεται, 17/9/1952, η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους («Δίκη των αεροπόρων»). Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές.

Η όλη δίκη ήταν μια σκευωρία που βασίστηκε στην «απόδραση» του Δόκιμου Ίκαρου Νικόλαου Ακριβογιάννη στην Αλβανία. 

Συλλαμβάνεται ο Κώστας Θέος


Η Ασφάλεια συλλαμβάνει, 17/9/1931, τον ΓΓ της Ενωτικής ΓΣΕΕ Κώστα Θέο.

Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από το Βόλο, σταμάτησε να εργάζεται σε καπνομάγαζα λόγω του ότι ασθένησ από φυματίωση, χωρίς όμως να διακόψει τη συνδικαλιστική του δράση, που τον έφερε επικεφαλής του Καπνεργατικού Σωματείου της πόλης και της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.


Εκλέχθηκε πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ κατά το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11-3/12/1924), ενώ διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953, κ.α.