Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Τι "παίζει" για την Τέταρτη;


-Τι "παίζει" για την Τέταρτη;
 
-ΑΠΕΡΓΙΑ

-Γιατί;

-Για το πολυνομοσχέδιο

-Και γιατί να με ενδιαφέρει και να απεργήσω;

Οταν η Ιστορία γίνεται σιωπή...


Οταν η Ιστορία γίνεται σιωπή, τότε λαλούν οι ανιστόρητοι. «Οι κομμουνιστές σκότωσαν Ελληνες», αποφάνθηκε αλαζονικά ένας νεόκοπος - αλλά παλιάς κοπής - πολιτικός. Προσπάθησα εις μάτην να καταλάβω το νόημα της φράσης αυτής. Αδύνατον να κατανοηθεί μια τέτοια φράση. Μέχρι να συνέλθω από την αδυναμία μου αυτή να καταλάβω τις νέες τάσεις της Ιστορίας, έφαγα μία ακόμα κεραμίδα.

Η «Μεγάλη Πορεία»


H θρυλική «Μεγάλη Πορεία», -πρωτόγνωρο στην ιστορία επικό κατόρθωμα του λαού και των κομμουνιστών της Κίνας φτάνει στο τέλος της, 1/10/1949.

Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει στο Πεκίνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν.

Αποδράσεις Κομμουνιστών


«Σύντροφοί μας ξέφυγαν από το κλουβί της κεφαλαιοκρατίας, βρίσκονται τώρα στους κόλπους της εργατιάς και θα παλέψουν μαζί της κατά τού φασισμού».

Ριζοσπάστης 16ης Απριλίου 1931

Νεώτεροι αλλά και παλαιότεροι αγωνιστές, αγνοούν ή δεν θυμόταν για τις αποδράσεις.

Με αγώνες τιμούμε την παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η  Κυβέρνηση της ΝΔ με σημαία της  την «ανάπτυξη για όλους», προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για τα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους, προσπαθεί να πετύχει  περίοδο χάριτος, στάση αναμονής των εργατών και των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι «ως νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει όλα μέσα σε τρείς μήνες».

Μαρία Φωκά


Γεννημένη στις 1/10/1916, στο Αργοστόλι, η Μαρία Φωκά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και αποτέλεσε μέχρι το 1948 βασικό στέλεχος του θιάσου του.

Αγωνίστρια της τέχνης και της ζωής
Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 (περίοδος των Δεκεμβριανών) στο ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, όπου γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε την κόρη και με τον οποίο χώρισε αργότερα.

Χαράτσια, εκβιασμοί και φτώχεια στο λαό




Η «κανονικότητα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης
 
Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο στη συνέχεια θα πλαισιωθεί με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ


Ολοκληρώνεται, 1/10/1947, στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Με την ευκαιρία αυτή η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί τιμημένοι νεκροί).

7ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Από 1 έως 6 Οκτωβρίου του 1945, στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΤΙΤΑΝΙΑ της οδού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ηταν το πρώτο συνέδριο του ΚΚΕ μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δε θα ξαναζούσε το κόμμα παρά μετά από 33 χρόνια, αφού το επόμενο τυπικά νόμιμο συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978. Ταυτόχρονα, ήταν ένα Συνέδριο που είχε αργήσει πολύ η σύγκλησή του, αφού απείχε από το 6ο Συνέδριο δέκα ολόκληρα χρόνια, δεδομένου ότι το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 1935. Στο διάστημα αυτών των δέκα χρόνων, είχαν μεσολαβήσει πολλά:

Στο κυνήγι του «πράσινου» κέρδους


Η ξαφνική «ζέση» διεθνών αστικών ΜΜΕ για την προβολή των κινητοποιήσεων για το κλίμα δεν πηγάζει από «αυθόρμητο» ενδιαφέρον των καπιταλιστών για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πάει χέρι χέρι με μία καλολαδωμένη «βιομηχανία» που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.