Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας»


«ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (ΑΝΑΠΟΔΟΣ)

Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο με τίτλο «ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (ΑΝΑΠΟΔΟΣ). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας».

Το βιβλίο επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για Εργατικές αξιώσεις και αναστολή


Κύριε υπουργέ,

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτα μέτρα έως και 14 Δεκέμβρη μεταξύ των άλλων προβλέπεται και η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των πάσης φύσεως και βαθμού δικαιοδοσίας δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδικασθεί κατά την διαδικασία των εργατικών διαφορών και αφορούν σε εργατικές απαιτήσεις.

Στην απόλυτη φτώχεια θα βρεθούν 32 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω κορονοϊού


Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα χειροτερέψουν τη φτώχεια στις 47 υπανάπτυκτες χώρες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ΟΗΕ, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) του Οργανισμού, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας


Η αποτρόπαια πράξη της δημοσιοποίησης σε ιστοσελίδα φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές γυναικών, ανήλικων κοριτσιών και άλλων ανθρώπων, εν αγνοία τους, από “ανώνυμους χρήστες”, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της αναπαραγωγής απαράδεκτων προτύπων και της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας.

Το παράδειγμα της Κούβας


Η είδηση ότι και πάλι
μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στον βορρά της χώρας) επιβεβαιώνει μια αλήθεια: Οτι αναγνωρίζεται η πραγματικά επιτυχημένη δουλειά που γίνεται από το Νησί της Επανάστασης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

33 στιγμές της μάχης του Δεκέμβρη 1944


Η λαϊκή πάλη το Δεκέμβρη 1944 υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, που εξ αντικειμένου διαπερνούσε την ελληνική κοινωνία και τα  χρόνια της Κατοχής, το Δεκέμβρη πρόβαλε με μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς είχε φύγει από τη μέση ο παράγοντας του ξένου κατακτητή.

Φωτιά και λάβρα


Σε νέες φουρτούνες οδηγούν τους λαούς οι επικίνδυνοι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί της ατζέντας «ΝΑΤΟ 2030», που παρουσιάστηκε χτες και προχτές στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, η έκθεση της «επιτροπής σοφών για το μέλλον του ΝΑΤΟ» προτείνει επείγουσες προσαρμογές στη στρατηγική της ευρωατλαντικής συμμαχίας, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας.

Να σημάνει αφετηρία ανόδου των αγώνων για να απορριφθεί η πολιτική που επιδεινώνει τη ζωή των αναπήρων


Η σημερινή ημέρα να σημάνει αφετηρία ουσιαστικής ανόδου των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να απορριφθεί η πολιτική που επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.

Αιτήματα για σωστό και ασφαλές μάθημα


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ, ΣΑΣ ΛΕΝΕ: ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑ! ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

«Αποχή» σε ψήφισμα κατά του ναζισμού από την Ελλάδα και τις χώρες των ΝΑΤΟ και ΕΕ


Στις 18 Νοεμβρίου 2020, σε συνεδρίαση στον ΟΗΕ, εγκρίθηκε ψήφισμα  για την «καταπολέμηση της ωραιοποίησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που τροφοδοτούν σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας» (εδώ). 

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία


Την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το κέντρο αναφοράς του κορονοϊού για την πόλη της Θεσσαλονίκης, περιγράφει μιλώντας στον «90,4 Αριστερά στα FM» η Έλλη Λαμπρίδου, νοσηλεύτρια, προϊστάμενη στο Χειρουργείο Καρδιάς και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του νοσοκομείου.

Απαιτεί πλήρη μορφωτικά δικαιώματα για τα παιδιά με αναπηρία

Με αφορμή την ανακήρυξη από την Γ.Σ. του ΟΗΕ της 3ης του Δεκέμβρη ως Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία που είτε φοιτούν στα ειδικά σχολεία της χώρας μας, είτε παρακολουθούν την γενική παιδεία με παράλληλη στήριξη.

Οι πρώτοι νεκροί του Δεκέμβρη


Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, 3/12/1944, του ΕΑΜ, από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν στις προσυγκεντρώσεις, που είχαν καθοριστεί σε κάθε λαϊκή συνοικία της Αθήνας και του Πειραιά.

Η αστυνομία επιτίθεται στα γραφεία της Πανυπαλληλικής Επιτροπής


Η αστυνομία επιτίθεται, 3/12/1932, στα γραφεία της Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην Αθήνα, συλλαμβάνει 16 υπαλλήλους και τους παραπέμπει –μαζί με άλλους 15 που είχαν ήδη πιαστεί- σε δίκη για παράβαση του νόμου περί «απεργούντων υπαλλήλων» καθώς και του Ιδιώνυμου.