Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η «δίκαιη κατανομή των βαρών»...

Αν για κάποιους φρόντισε η κυβέρνηση να είναι πραγματικά ...«δίκαιη» η κατανομή των βαρών, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, που όλοι τους βιώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα αποτελέσματα των «έκτακτων» μέτρων λόγω της πανδημίας, τα οποία ήρθαν για να μείνουν, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξαγγελίες.

Πράγματι, τι έχουν να χωρίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους, με αυτούς που δουλεύουν «εκ περιτροπής», με μισό μισθό το μήνα;

Καταγγέλλει τις απολύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την μητρική της πολυεθνική Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) ιδιοκτησίας του Ιταλικού κράτους για τις δεκάδες απολύσεις εργαζομένων τεχνιτών με την πρόφαση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ”ΤΡΑΙΝΟΣΕ” απέλυσε στις 30 Απρίλη – παραμονή Πρωτομαγιάς – 75 εξειδικευμένους

Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη


Όπως είναι γνωστό, σε νέα απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται ο κρατούμενος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Βασίλης Δημάκης. Διαμαρτύρεται, για μια ακόμη φορά, για την αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξακολουθεί απαράδεκτα, με διάφορα προσχήματα, να αρνείται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός του να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ανακάτεμα της τράπουλας και προετοιμάζουν για διευθετήσεις κάτω από τις «φτερούγες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αγγίζουν άμεσα τα Ελληνοτουρκικά. Η πολεμική σύρραξη στη Λιβύη και η ανοιχτή στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον Σάρατζ, τον οποίο στηρίζει στρατιωτικά η Τουρκία, είναι «δείκτης» για τα σχέδιά τους.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία

Το Δ.Σ. της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν την Τρίτη 26-5-2020 και ώρα 19.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της ΟΛΜΕ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Κυβέρνησης η οποία, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

Αλεξάντερ Πούσκιν υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης


Ο Πούσκιν Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς είναι ένας μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης.

Στη χώρα του τον αποκαλούν «Ηλιο της ρωσικής ποίησης».

Γεννήθηκε στη Μόσχα 26 Μάη ιουλ. / 6 Ιούνη 1799  γρηγ. από αριστοκρατική οικογένεια.

Από μικρό παιδί είχε κλίση προς τη λογοτεχνία.

Αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα.

«Γκριζάρει» σύνορα, μεγαλώνει τους κινδύνους η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε μεγάλες περιπέτειες βάζει τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, πολιτική που μεταξύ άλλων δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Τελευταίο τέτοιο δείγμα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στη θέση Μελισσοκομείο Φερρών, ανατολικά του ποταμού Εβρου, σε

Σχόλιο για τις σημερινές δηλώσεις των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών για τη σχολική καθαριότητα


Με βάση τη σημερινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα έμαθαν εμμέσως ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις των συμβάσεων τους καθώς και νέες προσλήψεις.

Τι (και γιατί) έγινε στον Εβρο


Τώρα που σταμάτησε ο θόρυβος και το «περιστατικό» στον Εβρο φεύγει από το κάδρο της επικαιρότητας αξίζει να σημειωθούν κάποια πράγματα που αφήνει πίσω του.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αναστείλει τις εργασίες για την επέκταση του φράχτη που κατασκεύαζε σ αυτό το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων με στόχο τον περιορισμό της «διακίνησης» μεταναστών και προσφύγων.

Ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση χώρων και χρήσεων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Με συνοπτικές διαδικασίες (συνεδρίαση δια περιφοράς) και χωρίς δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και χωρίς την παρουσία φορέων, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Μητροπολιτική Επιτροπή.

Για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό και την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο

Αποτελεί μεγάλη παγίδα, αλλά και πρόκληση ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι "όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επιμεριστούν τη ζημιά".

Στην πραγματικότητα, ο λαός, που ματώνει ήδη επί μία δεκαετία, θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο και της νέας κρίσης, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτόν το στόχο υπηρετούν τα μέτρα της κυβέρνησης, που από τη μια παρέχουν άφθονο

Η Δίκη για τον Γοργοπόταμο


Αρχίζει, 26/5/1965, στη Λαμία η δίκη στελεχών του ΚΚΕ και της ΕΔΑ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κ.α. στη διάρκεια εκδήλωσης στο Γοργοπόταμο (29/11/1964).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία σκότωσε 13 και τραυμάτισε 45 άτομα. Στις 17/6 καταδικάστηκαν οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Άννα Σολωμού, Κώστας Τασσόπουλος, Φωτεινή Σπυράτου,

1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών

Συνέρχεται, 26/5/1946, το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας. Θέματα: Οι σκοποί της ίδρυσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών, η συμβολή της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα της γυναίκας και η φροντίδα για το παιδί.