Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Έργατα και δουλείας»

 
«ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟ»
 
Τρία ποντιακά μονόπρακτα με τον τίτλο «Έργατα και δουλείας» των Γιώργου Λαμψίδη και Άννας Μαυροπούλου - Βαφειάδου θα παρουσιαστούν από τις 12 Νοέμβρη στο «Από Κοινού Θέατρο».

Oχι αποστολή στρατού στο Σαχέλ


Επίκαιρη Ερώτηση

Θέμα:  Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Σαχέλ.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια


Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ηδη ακούσαμε την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων στο Αφγανιστάν τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια, έγινε αναφορά στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς τεκμηριώθηκε αναλυτικά και η γεωπολιτική σημαντικότητα αυτής της χώρας.

Η ελπίδα βρίσκεται στα Σωματεία και τους εργαζόμενους που δεν υποτάσσονται

 
Η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ κλήθηκε χθες σε μια συνεδρίαση, από την ημερήσια διάταξη της οποίας απουσίαζε «κραυγαλέα» ό,τι βασανίζει τους εργαζόμενους και αυτούς που αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς, απέναντι στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, με τη σφραγίδα του νόμου – τερατουργήματος Χατζηδάκη, που πνίγει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις και την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, βάζει στο γύψο τα συνδικάτα, δεν βρήκε χώρο, ούτε ως αναφορά, στα θέματα που απασχολούν την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση!

Πανεργατικός ξεσηκωμός με σταθμό το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη


Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης μεγάλη σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους που θέλουν να επιβάλλουν η εργοδοσία και το κράτος της. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο της Νομικής σχολής του ΑΠΘ.

Η θυσία της Ιφιγένειας


Ο πατέρας της Ιφιγένειας ήταν δάσκαλος σ ένα μικρό χωρίο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εκεί, ανάμεσα στους ίδιους ουρανούς που ατένιζαν τα ερείπια των ναών, των αφιερωμένων στα ολυμπιακά ιδεώδη, εκεί, τη δεκαετία του 20 και του 30 ο δάσκαλος, προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά να μετρούν τα άστρα. Δύσκολο έργο, μεγάλος ο αγώνας καθώς το ψωμί λιγοστό, λιγοστά και τα βιβλία, και γυμνά τα πόδια των μαθητών κάτω από τα ξύλινα θρανία μέσα στο καταχείμωνο.

ΩΡΑ ΕΝΤΕΚΑ Π.Μ. Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ


Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα.

Ο Γερμανός Διοικητής και όλο το Στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν.

Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη.

Δίκαιος αγώνας


Η παλικαρίσια μάχη των εκπαιδευτικών, τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην προχτεσινή απεργία και οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις δεν είναι μόνο ηχηρή απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό, αλλά κι ένα περήφανο μάθημα ζωής και αγώνα στους μαθητές τους, με τους οποίους ένωσαν τη φωνή τους σε κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις. Γιατί ο αγώνας αυτός αφορά πρώτα απ' όλα το δικό τους παρόν και μέλλον.

Είναι θεωρία τα "δύο άκρα";


Με αυτό το ερώτημα τιτλοφορεί το άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο… Ι.Κ. Πρετεντέρης. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, έτσι τιτλοφορεί τη φετινή έκδοση του άρθρου που δημοσιεύει περίπου μια φορά τον χρόνο, κάθε φορά που παίρνει «στροφές» το «πλυντήριο» των ναζί.

Πρώτη δύναμη η ΔΗΠΑΚ


Πρώτη δύναμη
αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες εκλογές στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η «Gazprom» ρίχνει στην αγορά φυσικό αέριο από τα αποθέματά της


Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στο δίκτυο αγωγών με στόχο να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο BBC, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία διακρατά αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, προκαλώντας, εν μέρει, τεχνητή άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού και αερίου.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αμερικανική Πρεσβεία και το Αμερικανικό Προξενείο την Πέμπτη


Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το αμερικανικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η ΚΝΕ την Πέμπτη 14 Οκτώβρη, ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. με προσυγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ στην Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ.

Εκκλήσεις προς τους ιδιώτες να αναλάβουν τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων


Σ
ε εκκλήσεις προς τους ομίλους που αλωνίζουν σε βάρος της υγείας του λαού να αναλάβουν τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, στο πνεύμα των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιδόθηκε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, ειδικά μετά τις αναστολές των υγειονομικών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/10/1884

Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

13/10/1904

Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.