Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

«Το φως που καίει»


Αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, θα προβληθεί στο κανάλι της ΚΝΕ στο Youtube το έργο του «Το φως που καίει», με το οποίο ο «παππούς των λαϊκών αγώνων» -όπως εύστοχα τον αποκάλεσε ο Γ. Ρίτσος- γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία, ξεγυμνώνει την ψεύτικη ηθική της και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας, που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να οικοδομηθεί.

Οδηγός περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα


Στη συζήτηση για «τη νομοθεσία για τα ύδατα» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική εμπορευματοποίησης του νερού που προωθείται από ΕΕ και κυβέρνηση ακόμα πιο επιθετικά σε βάρος του λαού μέσα από τη νέα σχετική οδηγία. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα παρακάτω:

Υπεκφεύγει στο αίτημα του ΚΚΕ για κατάθεση των συμβολαίων για τα εμβόλια με τους φαρμακευτικούς ομίλους


Υπεκφεύγει η ΕΕ στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για κατάθεση των συμβολαίων για τα εμβόλια με τους φαρμακευτικούς ομίλους.

Παράταση 15 ακόμα ημερών ζητά η Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν για να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να γνωστοποιήσει τα έγγραφα των συμβολαίων που έχει συνάψει η ΕΕ με τους φαρμακευτικούς ομίλους με τους όρους και τις δεσμεύσεις των συμφωνιών. Στην επιστολή της, επικαλείται ότι χρειάζεται «χρόνο για εσωτερικές διαβουλεύσεις και μια διεξοδική ανάλυση του αιτήματος». Μεταθέτει δε την απάντηση της για τις 12 Ιανουαρίου.

Μνημείο αντιλαϊκότητας ο νέος προϋπολογισμός


Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως ''φάγαμε τον γάιδαρο'' και πρέπει να κάνουμε απλά λίγο υπομονή ακόμα, για να έρθει το εμβόλιο και μετά να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν. Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Παρεμβάσεις σωματείων ενάντια στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία


Παρέμβαση στο ΑΧΕΠΑ

Παρέμβαση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έκανε το πρωί το Σωματείο των Εργαζομένων ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού που προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία. Σε συμμετοχή κάλεσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Κρούπσκαγια θυμάται


Η Ναντέζντα Κονσταντίνοβα Κρούπσκαγια* θυμάται:

Τ’ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΤΣ

Στη Σιβηρία έφερα μαζί μου και βιβλία του Πούσκιν, του Λέρμοντοφ και του Νεκράσοφ. Ο Ίλιτς τα ταχτοποίησε κοντά στο κρεββάτι του, δίπλα στον Χέγγελ, κι όλο και τα διάβαζε τ’ απογεύματα. Ο Πούσκιν ήταν ο αγαπημένος του. Μα δεν ήταν μονάχα το ύφος που του άρεσε. Λ.χ. αγαπούσε πολύ το «Τι πρέπει να γίνει;» του Τσερνισέφσκι, παρόλο που το ύφος του ήταν κάπως απλοϊκό.

Οι μάσκες έπεσαν...


Οι μάσκες έπεσαν ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, για την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ΕΕ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις ως εγγυητές τάχα της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Για το... «ξεμπούκωμα» των συσσωρευμένων παραγγελιών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και την αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφοράς που έχουν φρακάρει έσπευσε να πανηγυρίσει χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι το περιβόητο μέτρο του λεγόμενου «click away», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την περασμένη Κυριακή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, την ώρα που οι μικροί έμποροι στενάζουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και επίθεση από τη μεγαλοεργοδοσία.

Αστυνομικές κάμερες και φακελώματα δεν σταματούν τους λαϊκούς αγώνες


Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός του νόμου και της τάξης, μετά τις παρελθούσες βραβεύσεις του από τους Αμερικανούς του FBI, θα κερδίσει για το 2020 και τα όσκαρ σκηνοθεσίας και παραγωγής στην καταστολή. Το βέβαιο είναι ότι με τη δική του καθοδήγηση, οι «καμεραμέν» των ΜΑΤ έχουν εξασφαλίσει το όσκαρ φωτογραφίας για τις βιντεογραφήσεις που ξεκίνησαν με φορητές κάμερες στις 6 Δεκέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Είναι πράγματι εκπληκτικό τόσες ώρες «γυρισμάτων» να μην έχουν καταγράψει ούτε το παραμικρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας από τους 5.000 αστυνομικούς που κατέλαβαν το κέντρο της Αθήνας και προχώρησαν σε όργιο απαγορεύσεων, προσαγωγών και συλλήψεων.

Μαζί με τον τζίρο εκτοξεύτηκαν και τα κρούσματα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι, συμπληρώνουμε δέκα μήνες πανδημίας στη χώρα μας. Όλους αυτούς τους μήνες βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των συνανθρώπων μας. 

Δώσαμε και δίνουμε μια μάχη μέσα στο φόβο, χωρίς πλήρη μέτρα προστασίας. Η εντατικοποίηση και η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο. Ότι μέτρο έχει παρθεί, όπως πως πλεξιγκλάς στα ταμεία, μάσκες, αντισηπτικά, δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους όπου εντοπίζονται κρούσματα, πάρθηκε κάτω από τη δική μας πίεση.

Παρέμβαση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στην ψήφιση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. (VIDEO)

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» φωνάζουν οι διαδηλωτές που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Πέθανε ο Βασίλι Ζάιτσεφ


Πέθανε, 15/12/1991, ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής.

Ο Bασίλι Ζάιτσεφ (Vasily Zaitsev) γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1915 στο Γιελενίσκογιε των Ουραλίων.
Σε ηλικία 12 ετών, ο πατέρας του Γκριγκόρι του χάρισε ένα παλιό όπλο. Ο νεαρός Βάσια άρχισε να κυνηγά ελάφια στις απέραντες στέπες της Σιβηρίας.
Στο απαιτητικό κυνήγι του ελαφιού έμαθε την τέχνη της απόκρυψης και της σκόπευσης, τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για ένα ελεύθερο σκοπευτή.

Πέθανε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ


Πέθανε, 15/12/1966, ο Αμερικανός καρτουνίστας, Γουόλτ Ντίσνεϊ, δημιουργός του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ

Γεννήθηκε στις 5/12/1901.

Ο Ντίσνεϊ δημιούργησε πολλούς από τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες, ενώ «ζωντάνεψε» στη μεγάλη οθόνη και πολλούς από τους ήρωες των γνωστών και παλιών παραμυθιών.

Ο λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας


Ο λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν, 15/12/1944, το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στο συνοικισμό Κουντουριώτη και το κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν με βαριές απώλειες για τον εχθρό. 

Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβάλλονταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ.