Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Άλμπερτ Αϊνστάιν


...Ο «θείος Αλβέρτος», μέσα από τη ζωή και το έργο του, μπορεί να μας εμπνεύσει στον αγώνα για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις ανάγκες μας.

Αυτά τα δύο ζητήματα άλλωστε δεν είναι καθόλου άσχετα μεταξύ τους. Ο αγώνας για την επιστημονική πρόοδο είναι άμεσα συνυφασμένος τόσο με τον αγώνα για τον προσανατολισμό και τον τρόπο αξιοποίησης της επιστήμης στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία όσο και με τον αγώνα για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας η επιστήμη θα τεθεί στην υπηρεσία των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Στις μέρες μας άλλωστε «βγάζει μάτι» το γεγονός ότι το καπιταλιστικό κέρδος βάζει τη σφραγίδα του στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ίδιας της επιστήμης, αλλά και στην αναντιστοιχία ανάμεσα στις δυνατότητες που δημιουργεί αυτή η ανάπτυξη και στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός.

Φωνή διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών


Την αγανάκτηση τους για τις κλειστές σχολές εδώ και ένα χρόνο, αλλά και για τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων στον Πολιτισμό εξέφρασαν σήμερα το πρωί, μουσικοί, εικαστικοί, χορευτές, καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης, σε μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου #artattack.

Διάλειμμα (επίκαιρον)

 

Αντί να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές η κυβέρνηση αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας


Αντί να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και να στηρίξει το -υπό κατάρρευση- δημόσιο σύστημα υγείας με επιπλέον προσωπικό, η κυβέρνηση το αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο, μεταφέροντας γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να στελεχώσουν ιδιωτικές κλινικές.

Καταγγελία για τον πρύτανη του αστυνομοκρατούμενου ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς


Πολλά ερωτηματικά εγείρει η καταγγελία ότι ο πρύτανης των ΜΑΤ του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου εμβολιάστηκε εκτός σειράς, παρακάπτοντας παθολόγους του ΕΣΥ.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το documentonews.gr αναφέρει ότι ο πρύτανης φέρεται να έχει εμβολιαστεί στις 11 Ιανουαρίου 2021, με την καρτέλα εμβολιασμού του να αναφέρει «παθολόγος». Μόνο που ο – εκλεκτός της κυβέρνησης – πρύτανης καθηγητής Κτηνιατρικής και όχι της Ιατρικής Σχολής.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και η Επανάσταση του 1821

Ιστορική διαμόρφωση, προνόμια και εξουσίες

Μία από τις πρώτες πράξεις της οθωμανικής εξουσίας μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε η «αποκατάσταση» της ιεραρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η οποία βρισκόταν «ακέφαλη» από το 1450), με τη σύγκληση Συνόδου και την ανάδειξη νέου Πατριάρχη.

Καθοριστικός παράγοντας η είσοδος της αμερικανικής «Chevron»


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς τα ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα ανακατεύουν διαρκώς την τράπουλα στην Ανατ. Μεσόγειο, αποτελεί η είσοδος της αμερικανικής «Chevron» στην ενεργειακή «αγορά» της περιοχής. Η «Chevron» είναι πλέον η μεγαλύτερη πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία, με έδρα τις ΗΠΑ, αφήνοντας δεύτερη την «ExxonMobil».

Παρέμβαση στη συζήτηση για την κατάσταση και τα καθήκοντα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος


Στις βασικές ξενόγλωσσες ιστοσελίδες του ΚΚΕ δημοσιεύεται το τελευταίο διάστημα άρθρο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων (ΤΔΣ) της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον τίτλο «Η συγκρότηση, η δράση κι η διάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς μέσα από το πρίσμα των σημερινών καθηκόντων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Δεν θα γίνουμε εμείς το πλυντήριο της κυβέρνησης


Συνέντευξη του πρόεδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκος Μποζίκης, στο START TV Κέρκυρας.

«Και αν σας πω το bulling που δέχονται καθημερινά οι συνάδελφοί μου, την ώρα που φεύγουν για τη δουλειά “αν δε φέρεις δέκα παραβάσεις μην έρθεις μέσα”. Αυτό είναι bulling. Το καταγγέλλω, ειλικρινά»

Καταδικάζουν το αντιεπιστημονικό πρόγραμμα «Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα»


Την καταδίκη τους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Ελληνικές Κοινότητες Αννόβερου και Φρανκφούρτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία, «το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε αντιεπιστημονική μεθοδολογία και δεν έχει ως στόχο την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του πολέμου, της εγκληματικής φύσης του ναζισμού αλλά και το μεγαλείο της πάλης του λαού μας, παρά επιχειρεί να "ανασυνθέσει" την περίοδο της Κατοχής μέσα από αποσπασματικές, υποκειμενικές, προφορικές μαρτυρίες. Με τον τρόπο αυτό, αγνοούνται σκοπίμως τα αντικειμενικά ιστορικά τεκμήρια όπως και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την επιστημονική μελέτη τους και η Ιστορία από επιστήμη καταντά υποκειμενική ερμηνεία αποσπασματικών γεγονότων.

Καταστολή και τρομοκρατία δεν μας φοβίζουν!

Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ και οι ΟΒ Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ βρίσκονταν στη πλατεία της πόλης και διακινούσαν πλατιά την ανακοίνωση της ΤΕ Νοτίου Τομέα του ΚΚΕ με τίτλο «Καταστολή και Τρομοκρατία δε μας φοβίζουν! Δυναμώνουν τον αγώνα μας!».

Με ΜΑΤ και βία δεν βγαίνει η πανδημία. Πάρτε μέτρα για την πανδημία, έξω τώρα η αστυνομία

12-3-2021

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που στην προσπάθεια να γεμίσει τη φαρέτρα των κατασταλτικών μέτρων για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έφτασε στο σημείο να στήσει μηχανισμό της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ!

Η πρεμούρα της κυβέρνησης για την επιβολή άκρας σιωπής στους εργασιακούς χώρους και της αστικής συγκοινωνίας, αποτυπώνεται με την παρουσία αστυνομικών στο γραφείο 14 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου της ΣΤΑΣΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Έχουν στήσει κανονικό επιτελείο και μηχανισμό με ασφαλίτες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/03/1489

Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

14/03/1492

Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας διατάσσει τους 150.000 Εβραίους του βασιλείου της να γίνουν Χριστιανοί, διαφορετικά θα απελαθούν.