Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«1900»

Το 1900 σ' ένα χωριό της κοιλάδας του Πάδου γεννιούνται την ίδια μέρα δύο παιδιά. Ο Αλφρέντο, εγγονός του πατριάρχη γαιοκτήμονα Αλφρέντο Μπελινγκέρι και γιος του μελλοντικού αφεντικού Τζιοβάνι και ο Όλμο, εγγονός του χωρικού κολίγου Λέο Νταλκό. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί, παίζουν, τσακώνονται... Κάτι τα ενώνει, κάτι ήδη τα χωρίζει... Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Στέρλινγκ Χέιντεν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Στεφανία Σαντρέλι κ.ά

Αθλια κατάσταση στα στρατόπεδα


Πάνω από 37 Ερωτήσεις έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του κορονοϊού, απαίτησε μια σειρά από μέτρα για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων.
Για το σκοπό αυτό κατέθεσε μέχρι σήμερα περισσότερες από 37 Ερωτήσεις για

Τηλεφωνική του ΚΚΕ στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού


Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του KKE, επικοινώνησε σήμερα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους στο χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία του επιστολή, προς τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, όπου γίνεται λόγος για αποκλεισμό εργαζομένων, αφού εξαιρούνται Σωματεία που έχουν δραστηριότητα λιγότερο από 3 χρόνια.

"Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά"


Σποτ των εργατικών Σωματείων της Κέρκυρας που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. για την ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία στις 7 Απρίλη.

Σπάμε την σιωπή

Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

«Και συ τσούλα των Δημίων Επιστήμη... »;


Η εξάπλωση του COVID-19 έφερε στην επιφάνεια διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανοσία της αγέλης, οριζόντια περιοριστικά μέτρα με περιορισμό ή και απαγόρευση μετακίνησης του πληθυσμού και άλλα.

Στη χώρα μας διάφοροι φιλοκυβερνητικοί και όχι μόνο σχολιάζουν αρνητικά την επιλογή διαχείρισης της πανδημίας άλλων κρατών, όπως η Αγγλία και η Σουηδία. Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν αναφέρονταν στο σύστημα Υγείας της χώρας τα

Η συντριβή (για ακόμη μια φορά) του «αμερικάνικου ονείρου»...


H φωτογραφία μιλάει από μόνη της για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς απεικονίζει νοσηλευτές ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης να φορούν σακούλες σκουπιδιών ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο «facebook» από μία νοσηλεύτρια, προκειμένου να περιγράψει τον ...ευρηματικό τρόπο που βρήκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να προστατευτούν, μιας και δεν υπήρχαν προστατευτικές στολές. Σύντομα έγινε viral και την αναπαρήγαγαν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και ιστοσελίδες (όχι βέβαια στις ΗΠΑ), όπως το «Αl Jazeera».

Για τον θάνατο της Ηelin Βölek


Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Ηelin Βölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Group Yorum. Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη "σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία" του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ

Δωρεάν από το διαδίκτυο οι παραστάσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας


Tο Εθνικό Θέατρο μέσα από τη διεύθυνση www.n-t.gr θα προβάλει δωρεάν τις παραστάσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

·         Σήμερα Σάββατο 4 Απρίλη στις 17.00 και την Κυριακή 5 Απρίλη στις 12.00 θα προβληθεί η παιδική παράσταση «Χίλιες και μία ιστορίες»

Άρθρο του Δ. Κουτσούμπα με αφορμή την τελική επικύρωση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ


Οι συνθήκες αναγκαστικής καραντίνας για τον ελληνικό λαό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση των περισσοτέρων, ειδικά των ΜΜΕ, με τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, δεν πρέπει να μας κάνουν να παραγνωρίζουμε άλλα γεγονότα, που δεν βρίσκονται στο φως της πρώτης επικαιρότητας αλλά καθορίζουν ή θα καθορίσουν αύριο το ίδιο το μέλλον του ελληνικού λαού.

Θυσία στο βωμό του κέρδους


Εν μέσω πανδημίας και από χθες, μετράμε τον πρώτο νεκρό εργάτη από τον καινούριο κορονοϊό στην Κεντρική Μακεδονία. Ο 52χρονος αποθανών δούλευε σε εργοστάσιο Χημικής Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, ως χειριστής κλαρκ.

Η ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια σε οικογένεια, συναδέλφους και φίλους του αποθανόντος από κορονοϊό εργάτη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας που δημιουργούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Η «ενημέρωση» σε συνθήκες επιδημίας

Ο εργατικός - λαϊκός κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού, ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα και παρά τη συζήτηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την αποδοτικότητά τους.

«Θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού»


Συλλογή υπογραφών σε κείμενο που διακινείται εδώ και λίγες μέρες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, από συνδικαλιστές και άλλα μέλη και φίλους του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

«Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού! Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!».

Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν να μην ξαναπληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης

«Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδεικνύεται το πιο σύντομο ανέκδοτο», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος με αφορμή τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το κορονο-ομόλογο και την γενικότερη διαχείριση της κρίσης.

Εξήγησε πως είτε με ομόλογο είτε με δανεισμό από τον ESM, αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι λαοί, επομένως «ο όποιος συμβιβασμός θα είναι αντιλαϊκός».

Χωρίς καθυστέρηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας


Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας αποτελούν κίνδυνο να νοσήσει ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτή την κλειστή δομή, όπως και οι εργαζόμενοι του καταυλισμού.

Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 3.000 προσφύγων στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 4 - 5 Απρίλη 2020:
  • Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: Η πραγματική αιτία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε μόνο η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Σκέψεις με αφορμή την τελική επικύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας.
  • Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Σωματεία - φορείς: Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία του λαού την Τρίτη 7 Απρίλη. Το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στα Σωματεία των υγειονομικών όλης της χώρας, στηρίζουν το ΠΑΜΕ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ! Κανένα κανάλι δεν βρήκε χρόνο για να αναδείξει τη φωνή αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!»

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανάρτησή του στο twitter, «Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ! Κανένα κανάλι δεν βρήκε χρόνο για να αναδείξει τη φωνή αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!».

Ταυτόχρονα, κοινοποιεί τη σχετική ανάρτηση της Μαρίνας Δεμερτζιάν, δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Ιδρύεται το ΝΑΤΟ


Ιδρύεται, 4/4/1949, ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

ΔΣΕ: Ηθικές αμοιβές


Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει, στις 4/4/1948, Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

Την ίδια μέρα στο περιοδικό του ΔΣΕ Δημοκρατικός Στρατός δημοσιεύεται άρθρο του Γραφείου Διαφώτισης του Γενικού

Το Κ.Κ. Γαλλίας μπαίνει στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.


Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν, 4/4/1944, στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.

Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«Ο Κονφορμίστας» (1970)

Διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή, αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν το αφεντικό του θα του ζητήσει να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του...

Συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου από το Φεστιβάλ

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές πρωτοβουλίες της ΚΝΕ στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube. Μέχρι στιγμής, η ΚΝΕ διαμορφώνει καθημερινά προτάσεις προς τους νέους για διαδικτυακές προβολές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, ανάγνωσης κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΚΝΕ μέχρι την Κυριακή 5 Απρίλη διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 3/4, 21.30: Α’ προβολή της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αναδεικνύουν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένωνΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

 
Δυναμώνουμε Τη Φωνή Μας Για Μέτρα Προστασίας Της Υγείας
Όλων Των Εργαζομένων, Όλου Του Ελληνικού Λαού

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Praktiker: Ξήλωσε μέχρι και το κουδούνι


Αθήνα 2/4/2020

Καταγγέλλουμε την εταιρία «Praktiker» που στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας μας μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνάς, με αίτημα μας να πάρει πίσω την απαράδεκτη θέση της περί αναστολής της συνδικαλιστικής δράσης και ανατολή της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας, για άλλη μία φορά κρύφτηκε, ξήλωσε μέχρι και το κουδούνι της εισόδου των γραφείων, δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπός της, παρόλο που βρίσκονταν εκεί, και κάλεσε την Αστυνομία.

Οι αριθμοί πίσω από τους ... αριθμούς


Πίσω από τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι αριθμοί. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια ή τουλάχιστον τη μεγάλη ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας, ακόμη και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σύντομη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πανδημία του νέου κορονοϊού Covid19, όπου ανάμεσα σε άλλα εστιάζει στην αναλογία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομειακών κρεβατιών προς τον πληθυσμό των κρατών.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων

 «Πληρώσαμε ανάπτυξη και κρίση, θέλουν να πληρώσουμε και την πανδημία. Δεν θα το επιτρέψουμε.
 Η σιγή ιχθύος για τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περάσει» (Δείτε εδώ)

Επιπλέον με δεύτερο spot τονίζει την ανάγκη για άμεση λειτουργία όλων των ΜΕΘ, άμεση δημιουργία νέων, άμεσα προσλήψεις, επίταξη τώρα υγειονομικού υλικού των ιδιωτικών μονάδων. (Δείτε εδώ βίντεο) 

Για τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο με πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν τις συνέπειες των αντιδραστικών ΠΝΠ της κυβένρησης με τον πιο άγριο τρόπο. Οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 115.000, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ακατάλληλες μάσκες. Fake news ή μήπως όχι;

Την εβδομάδα που διανύουμε από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν αναφορές για χορήγηση μάσκας «υψηλής προστασίας» στο υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς πάσχοντες από COVID-19 η οποία τελικά ήταν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την μάσκα (βλ. Φωτογραφία, Αττικόν 02/04/2020 – Πτέρυγα

Ολοι για έναν και ένας για όλους


Κανένας μόνος 

Μας καλούν να επιδείξουμε ατομική ευθύνη ενώ την ίδια ώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η υγεία χιλιάδων εργαζομένων βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Εργοδοσία και κυβέρνηση αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τη σταδιακή, βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που συνήλθαν χτες σε τηλεδιάσκεψη. Ενέκριναν παράλληλα την έναρξη της διαδικασίας για ενίσχυση του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, σε

Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Α'


Ενδεικτικά παραδείγματα, από τα δεκάδες που παρουσίασε χτες το ΠΑΜΕ
Αεροδρόμια
  • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς υλικά προστασίας. Η «Swissport - Skyserv» δίνει υποχρεωτικές άδειες εναλλάξ κάθε βδομάδα. Η «Goldair» δεν ανανεώνει συμβάσεις - περιμένει να λήξουν - ενώ δίνει κι αυτή υποχρεωτικές άδειες.

Εξασφαλίζουμε τον «Ριζοσπάστη» στο σπίτι


Γιατί όταν η αλήθεια βρίσκεται στα χέρια μας γίνεται δύναμη

Κάθε μας μέρα ξεκινάει με τη μελέτη του «Ριζοσπάστη»!

Εξασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την καθημερινή προμήθεια και μελέτη της εφημερίδας.

Το καθημερινό διάβασμα, η αξιοποίηση της αρθρογραφίας του «Ριζοσπάστη», της διαρκούς ροής του portal 902.gr είναι αναντικατάστατα όπλα, ειδικά σε συνθήκες πιο σύνθετες, πιο απαιτητικές, με πυκνές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

Ειδική μνεία στο Νοσηλευτικό προσωπικό...


«Μα είμαι νοσηλεύτρια! Πώς μου ζητάνε να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία μου, την υγεία της οικογένειάς μου και την υγεία του αρρώστου που καλούμαι να περιθάλψω επειδή δουλεύω απροστάτευτη;»

Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει πλέον στους υγειονομικούς, που σαφώς η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νοσηλευτές.

Πανδημία… “δωρεών” και γλειψίματος… “ευεργετών”

Δίπλα στην πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεσπάσει και μια πανδημία… “ευεργεσίας”.
 Καθημερινά, μια σειρά εταιρείες, ιδρύματα πλουτοκρατών και επιφανείς αστέρες της αστικής μας τάξης ανακοινώνουν δωρεές προς το Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  δείχνοντας έτσι το φιλάνθρωπο πρόσωπο και την αστείρευτη κοινωνική ευαισθησία που κατακλύζει το είναι τους.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!


Με απανωτές παρεμβάσεις και με τη συνδρομή των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την αυστηροποίηση των περιορισμών στην κίνηση, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη» και αποποιούμενη τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους κ.λπ.

Η ίδρυση του ΠΑΜΕ


Στις 3 Απρίλη του 1999, στην ιδρυτική πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, συμμετείχαν 1.500 εκλεγμένοι συνδικαλιστές από πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. 300 από αυτές συμμετείχαν στη σύσκεψη με αποφάσεις των οργάνων τους.

Της συγκρότησης του ΠΑΜΕ προηγήθηκε μια πλατιά, τρίμηνη εξόρμηση σε χιλιάδες τόπους
δουλειάς όλης της χώρας, όπου συζητήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριζόταν το Πανεργατικό Αγωνιστικό

Ίδρυση της ΕΣΑΚΉταν 3 Απρίλη του 1968 συγκροτήθηκε η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ)

Οι Επιτροπές Αγώνα, που είχαν σχηματιστεί με πρωτοβουλία των κομμουνιστών σε διάφορα λιμάνια του εξωτερικού, συγκρότησαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας την Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Ναυτεργατών (ΕΑΣΚΕΝ), η οποία κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1968 την εφημερίδα «Ελεύθερος Ναυτεργάτης».

Ο Χάρι Τρούμαν υπογράφει το «σχέδιο Μάρσαλ»


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει, 3/4/1948, το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Ο Ι. Β. Στάλιν εκλέγετε ΓΓ του ΚΚΣΕ


Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (Μπ.) εκλέγει, 3/4/1922, στη θέση του ΓΓ τον Ι. Β. Στάλιν.

Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898.

Γεννιέται ο Γρηγόρης Λαμπράκης


Γεννιέται, 3/4/1912, στη Κερασίτσα Αρκαδίας, ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ήταν 22 Μάη 1963, όταν χτυπήθηκε θανάσιμα, μετά από εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, για να φύγει απ' τη ζωή στις 27 του μήνα.

 «Μέρα Μαγιού» μίσεψε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. 

Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Γεννιέται, 3/4/1770, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και
πεθαίνει στις 4 Φλεβάρη 1843.
 

Μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Εξέχων ηγέτης, συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα με την επαγγελματική πείρα. 

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!


Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να σωθούν ζωές!

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«Κάπο»

Παρακολουθούμε την ιστορία μιας Εβραίας έφηβης, που μαζί με την οικογένειά της καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Καταφέρνει να επιβιώσει με την παρέμβαση ενός Εβραίου γιατρού, ο οποίος την βοηθάει να υιοθετήσει την ταυτότητα μιας νεαρής γυναίκας που είχε πρόσφατα πεθάνει. Έτσι, η Έντιθ ξαναγεννιέται σαν Νικόλ και δεν είναι πλέον Εβραία, τουλάχιστον όχι στα χαρτιά. Στην αρχή βιώνει αβάσταχτη λύπη για το χαμό των γονιών της, καθώς όμως ο καιρός περνά, συνειδητοποιεί πως αυτή η στάση δε θα την βοηθήσει να

«Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να ζήσει απλήρωτος, ο εργαζόμενος όχι»


Έχοντας αποκτήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του το προσωνύμιο «Απάτσι», καταλαβαίνει κάποιος πως ο διεθνής Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Κάρλος Τέβες δεν υπάγεται και στις πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις παικτών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Κάτι που φυσικά και ο ίδιος έχει φροντίσει να το αποδείξει ουκ ολίγες φορές εντός και εκτός των γηπέδων.

Ο νυν παίκτης της Μπόκα Τζούνιορς, που έχει φορέσει και τη φανέλα της Γιουβέντους, μίλησε στο αργεντίνικο κανάλι «America TV» για τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού και κυρίως αυτές στον οικονομικό τομέα.

Ο «ιός» του κέρδους


Ενιαία, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, απ' άκρη σ' άκρη της Γης, η πανδημία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να συναντηθεί πουθενά με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η πλέον αποκαλυπτική πλευρά αφορά την κατάσταση στα συστήματα Υγείας που συναντά στο διάβα της η πανδημία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κούβα: Εντείνει τα μέτρα προστασίας του λαού


Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή των αφίξεων διεθνών πτήσεων, αλλά και η απόσυρση όλων των πλοίων υπό ξένη σημαία από τα χωρικά ύδατα.

Οι Κουβανοί που επέστρεψαν μέχρι σήμερα, θα παραμένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Συζήτηση με τους Ντίνα Γκογκάκη και Νίκο Παπαγεωργίου

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με το δεύτερο «παράθυρο» που άνοιξε το portal 902.gr για να ενισχύσει τη φωνή των εργαζομένων για να μην μπουν μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα στην καραντίνα.

- Τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας των σούπερ μάρκετ;

- Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία;

- Ποιοι κίνδυνοι γίνονται ορατοί για τις εργασιακές σχέσεις μετά την πανδημία;

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, φέτος σε συνθήκες πολύ διαφορετικές για τα παιδιά.
 Όμως επειδή ζητούμενο είναι να μείνουμε δυνατοί, με δυνατό μυαλό και δυνατή φωνή και αυτή η περίοδος να μη βάλει φρένο στην πνευματική και μορφωτική καλλιέργεια των παιδιών, το 902.gr προτείνει ορισμένους από τους πολλούς τίτλους αξιόλογων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα


Να παγώσουν τα αντεργατικά μέτρα
Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του λαού

Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Όρθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Όρθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του.

Για τις «ουρές» στις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων


Αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά, ορισμένοι από τους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, με αφορμή την πληρωμή των συνταξιούχων προσπαθούν να κάνουν την "τρίχα τριχιά".

Με διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κακίζουν αυτούς που κάθε τέλος του μήνα πιάνουν στασίδι έξω από τις τράπεζες για να πληρωθούν τις πενιχρές συντάξεις τους και να προλάβουν να  πληρώσουν με δυσκολία τις ανυπέρβλητες ανάγκες. Βρήκαν πάλι θέμα για να στηρίξουν τη λογική της "προσωπικής ευθύνης" και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, για το κλείσιμο, τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικά και μέσα νοσηλείας σε όφελος της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κώστας Πουρναράς ( Μπόσης)


Στις 2 Απρίλη 1994 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Πουρναράς( Μπόσης).

Γεννημένος στην Κυψέλη Άρτας το 1908, βρέθηκε στα Γιάννενα μερικά χρόνια αργότερα ως σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. 

Ήταν δάσκαλος. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και διώχτηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Εξορίστηκε στον Αη Στράτη, δραπέτευσε το 1942 και στη συνέχεια κατατάχτηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού στο δεύτερο αντάρτικο ακολούθησε,βαριά τραυματισμένος, τους δρόμους της πολιτικής προσφυγιάς μετά την ήττα.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Πανελλαδική μέρα δράσης 
για την υγεία στις 7/4 

Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας

σε συνθήκες πανδημίας 

Τοποθέτηση Βάλσαμου Συρίγου στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ(διαβάστε εδώ)

Τοποθέτηση Ν. Παπαγεωργίου στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ(διαβάστε εδώ)

Ο κορονοϊός μάς δείχνει το δρόμο...


Απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα

Ισως τελικά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μάς δίνει τη δυνατότητα, απομακρύνοντας το φόβο και τον πανικό, για μερικές σκέψεις σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα - εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για μερικές απαντήσεις - συμπεράσματα για το σύστημα Υγείας που χρειαζόμαστε στο άμεσο μέλλον.

Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε όλοι σε βασικά ερωτήματα.

Ήρεμα, παιδιά. Καρφώνεστε...


Από την αρχή εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα μας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της KNE βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στους χώρους της Υγείας και συνολικά στους τόπους δουλειάς και μόρφωσης. Η ανάδειξη αιτημάτων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας μέσα από τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, αλλά και οι εκτιμήσεις

«Αν δεν ταιριάζανε, δε θα συμπεθεριάζανε»


Καμία έκπληξη δεν προξενεί το γεγονός πως η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ (γνωστή στους εργαζόμενους ως παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ), έκανε διαδικτυακό... κουβεντολόι με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις εξελίξεις, με αφορμή την αντεργατική καταιγίδα που μαίνεται στους χώρους δουλειάς, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Τις δωρεές τις κάνουν οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους και όχι οι επιχειρηματίες


Τις τελευταίες ημέρες όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι επιχειρηματίες κάνουν "με ξένα κόλλυβα κηδεία".
Τις χορηγίες, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα

Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ


Πεθαίνει, 2/4/1962, ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.


Γεννήθηκε στο Ορτάκιοϊ Βιθυνίας της Μικράς Ασίας το 1883.

Αρχικά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε αριστούχος και προχειρίστηκε σε διάκονο από τον Πατριάρχη. 
Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 2ο podcast της ΚΝΕ


Το 2ο podcast της ΚΝΕ, με θέμα «Covid-19: Αιτία ή αφορμή για την "πανδημία" στα εργασιακά δικαιώματα;», είναι τώρα «στον αέρα» στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=TnjC6dvSUGY.

Καλεσμένος ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις, μέσω skype, θα κάνουν εργαζόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί, διείσδυση στη Ρούμελη


Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί, 2/4/1949, ηρωική διείσδυση στη Ρούμελη

Οι δυνάμεις της δεν αριθμούσαν παρά λίγες εκατοντάδες μαχητές, στα όρια της φυσικής τους αντοχής. 

Παρόλα αυτά, όχι μόνο μπόρεσαν να περάσουν τα -θεωρούμενα ως αδιαπέραστα- Καγκέλια του

Ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών


Ξεκινά, 2/4/1944, η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση –με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά- την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας).

Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών


Συνέρχεται στο Βερολίνο, 2/4/1922, η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με την 2η Διεθνή).