Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Η Μάχη της Βέργας


Οι δρεπανηφόρες Μανιάτισσες του Διρού

Μόνο τα γυναικόπαιδα
και γέροντες ανώφελοι
γιατ’ ήτα θέρος βρέθησα
με τα τραπάνια στα λουριά…

Καταγγέλλουν τη νέα εγκύκλιο που υποβαθμίζει το ολοήμερο σχολείο


Η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας, με το ΦΕΚ 2332/2-6-21, προχωρούν σε ένα ακόμα χτύπημα του ολοήμερου σχολείου, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς -όπως αναφέρουν- δίνεται η δυνατότητα με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος (13.15) να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ των δήμων για την απασχόληση των μαθητών.

Νέα συντριπτική καταδίκη του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας


Για άλλη μια φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε η κουβανική κυβέρνηση για την «αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας».

Στη σχετική ψηφοφορία 184 χώρες ψήφισαν υπέρ.

Στοιβαγμένοι και στον καύσωνα



Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο είναι οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εν μέσω πανδημίας και καύσωνα, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν να αυξάνει τα δρομολόγια και δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στις συγκοινωνίες.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σαραντίδης (Νγκουιέν Βαν Λαπ), ο «Έλληνα Βιετμινχ»


Έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 94 ετών, ο Κώστας Σαραντίδης (Νγκουιέν Βαν Λαπ), ο «Έλληνα Βιετμινχ»

Ο Κώστας Σαραντίδης γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Με επτά αδέρφια και εκτός σχολείου την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αναγκάστηκε από μικρός να βγει στο μεροκάματο. Συνελήφθη από Ελληνες Γκεσταπίτες και στις 22/9/43 πέρασε τα σύνορα με προορισμό τη Γερμανία ώστε να οδηγηθεί σε ναζιστικό στρατόπεδο για καταναγκαστικά έργα.

Αθλιότητα δίχως τέλος – Φτου σας!


 ‘Εδειξαν βίντεο από αγώνες τζούντο για να περιγράψουν το είδος της «λαβής» που έκανε ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά! 

Έχει τέλος η αθλιότητα στην μιντιακή κάλυψη της γυναικοκτονίας που έχει συγκλονίσει την χώρα; 

Η απάντηση είναι όχι. Μάλιστα, δηλώνουμε ότι εμείς, που καταγράφουμε καθημερινά γεγονότα, είμαστε σοκαρισμένοι με αυτό που εξελίχθηκε στην εκπομπή του Ευαγγελάτου στο Mega σήμερα Πέμπτη 24/6.

Διαίρει...


Πριν ακόμα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, τα γνωστά παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά για να υπερασπιστούν τις επερχόμενες ανατροπές και να ενεργοποιήσουν τον άθλιο κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης. Το δίπολο «ιδιωτικός - δημόσιος τομέας» έχει την τιμητική του από προχτές, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», που κάνει πιο εύκολο το τράβηγμα όλων των εργαζομένων προς τον πάτο, όπως επιδιώκουν διαχρονικά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα 21 συνέδρια του ΚΚΕ


Τα 21 συνέδρια του ΚΚΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Με το ιδρυτικό του συνέδριο το 1918, αρχίζει και επίσημα η ταξική σύγκρουση για την εξουσία στη χώρα μας.

Απορρίπτεται!


Κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, ένταση των ταξικών φραγμών, παραπέρα μορφωτική υποβάθμιση και ασφυκτικό έλεγχο σε καθηγητές και δασκάλους για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα έχει για «αξιολογητή» το κεφάλαιο και τις ανάγκες του. Αυτά φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε προχτές στο υπουργικό συμβούλιο.

Από σήμερα στη Νέα Παραλία το Φοιτητικό Φεστιβάλ


Σήμερα, ξεκινά το διήμερο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Δημαρχείου. Με σύνθημα «Μη σταματάς να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ
επιδιώκει το Φεστιβάλ να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας, ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για όλες τις νέες και τους νέους της πόλης.

Συμφώνησαν τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΠΑΪΑΤ

Από την Ινδία έως την επίσκεψη του «υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου» στην Αθήνα, που προανήγγειλε... ο Αμερικανός πρέσβης, η κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα» σε κάθε βρωμοδουλειά

Για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μετέβη χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Δένδια, για συνεννοήσεις πάνω στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη λεγόμενη εξωτερική πολιτική.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στον Περισσό


Οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή 25 Ιούνη, στις 9 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιούνη.  

Από νωρίς το πρωί, στο χώρο της ΚΕ του ΚΚΕ, προσέρχονται για τις εργασίες οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. 

Στη «λοταρία» η επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων

 


NΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Εγγυημένα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ζεστό χρήμα στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης, που θα βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων, παρέχει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/06/1795

Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις Γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

25/06/1826

Στη μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση, για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους, στα στενά του Αρμυρού, Μανιάτες. Μετά από αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.