Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

"Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!"

 
Μια εβδομάδα γεμάτη θεϊκές παρεμβάσεις
, επιβεβαιώνοντας τη νέα του παράσταση «Πρώτα ο Θεός». Συνδέει ένα χταπόδι στην Καβάλα με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, αναρωτιέται γιατί έχουν σημασία τα πλάνα με έναν τυχαίο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά και καταθέτει ρηξικέλευθη πρόταση για την επιλογή πρωθυπουργού.

ΝΑΤΟικοί «δίαυλοι»


Ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να προστεθεί μια νέα εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά. Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εντείνεται, στη σκιά του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, των ενεργειακών σχεδίων και ανταγωνισμών.

Με επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζουν τον αγώνα


Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι και το τέλος του Γενάρη.

Κρατική διοίκηση στα μέτρα των ομίλων, ακόμα πιο εχθρική στον λαό


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης ακόμα πιο εχθρικής απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και ικανότερης στην επιβολή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, και παράλληλα πιο αποτελεσματικής στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, είναι το επίδικο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

ΑΙΣΧΟΣ! Επίσημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με φασίστες απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων


«Την Τρίτη 6η Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καστοριάς, Υπτγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας, με πρωτοβουλία του είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και της τοπικής βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου».

Σαρλ Περώ

 
Ο Σαρλ Περώ—Charles Perrault- γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1628 στο Παρίσι, Γαλλία. Μέλος αστικής πολυμελούς οικογένειας με επτά παιδιά και γιος διαπρεπούς δικηγόρου σπούδασε νομική και ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε, από το 1644 και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως γενικός επιθεωρητής των Βασιλικών Κτηρίων.

Παζάρια με φόντο τον ενεργειακό πλούτο και τα ΝΑΤΟικά σχέδια


«Διαφωνίες» βλέπει το αμερικανικό Κογκρέσο τις αξιώσεις της Τουρκίας... ως και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
 «Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και νέες διαφωνίες που αφορούν τα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Οι διαφωνίες Τουρκίας - Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο».

Μόνη λύση η πλήρης και μόνιμη επιστροφή τους στην Αθήνα


 Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είχε λεηλατήσει ο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Έργα και ημέρες του Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ


Ο Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ υπήρξε ο τελευταίος εκπρόσωπος του θεσμού της βασιλείας στην χώρα μας.

Η βασιλεία στην Ελλάδα δεν προέκυψε όπως σε άλλα κράτη, ως κατάλοιπο της μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, αλλά εισήχθη μετά την Επανάσταση του 1821 ως αποτέλεσμα της άμεσης παρέμβασης των “μεγάλων δυνάμεων” της εποχής (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) σε σύμπραξη με μερίδα της εγχώριας αστικής τάξης.

Οταν η κυβέρνηση αγωνιά για ... «ισχυρά συνδικάτα»


 «Τα ισχυρά συνδικάτα δεν νομοθετούνται»: Με τον προκλητικό αυτό τίτλο αρθρογραφούσε χτες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης στα «Νέα», σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα στον συνδικαλισμό. Η εφημερίδα μέσα από το αφιέρωμα, μαζί και με άρθρο του προέδρου της ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για «ελληνική εξαίρεση», ισχυριζόμενη ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία), εννοώντας τους μεγάλους αγώνες που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ότι εκεί «τα συνδικάτα ξανακερδίζουν τη χαμένη τους δύναμη» κ.ο.κ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/01/1628

Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, κ.α.