Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«Ο Κονφορμίστας» (1970)

Διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή, αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν το αφεντικό του θα του ζητήσει να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του...

Συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου από το Φεστιβάλ

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές πρωτοβουλίες της ΚΝΕ στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube. Μέχρι στιγμής, η ΚΝΕ διαμορφώνει καθημερινά προτάσεις προς τους νέους για διαδικτυακές προβολές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, ανάγνωσης κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΚΝΕ μέχρι την Κυριακή 5 Απρίλη διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 3/4, 21.30: Α’ προβολή της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αναδεικνύουν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων



ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

 
Δυναμώνουμε Τη Φωνή Μας Για Μέτρα Προστασίας Της Υγείας
Όλων Των Εργαζομένων, Όλου Του Ελληνικού Λαού

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Praktiker: Ξήλωσε μέχρι και το κουδούνι


Αθήνα 2/4/2020

Καταγγέλλουμε την εταιρία «Praktiker» που στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας μας μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνάς, με αίτημα μας να πάρει πίσω την απαράδεκτη θέση της περί αναστολής της συνδικαλιστικής δράσης και ανατολή της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας, για άλλη μία φορά κρύφτηκε, ξήλωσε μέχρι και το κουδούνι της εισόδου των γραφείων, δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπός της, παρόλο που βρίσκονταν εκεί, και κάλεσε την Αστυνομία.

Οι αριθμοί πίσω από τους ... αριθμούς


Πίσω από τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι αριθμοί. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια ή τουλάχιστον τη μεγάλη ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας, ακόμη και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σύντομη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πανδημία του νέου κορονοϊού Covid19, όπου ανάμεσα σε άλλα εστιάζει στην αναλογία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομειακών κρεβατιών προς τον πληθυσμό των κρατών.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων

 «Πληρώσαμε ανάπτυξη και κρίση, θέλουν να πληρώσουμε και την πανδημία. Δεν θα το επιτρέψουμε.
 Η σιγή ιχθύος για τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περάσει» (Δείτε εδώ)

Επιπλέον με δεύτερο spot τονίζει την ανάγκη για άμεση λειτουργία όλων των ΜΕΘ, άμεση δημιουργία νέων, άμεσα προσλήψεις, επίταξη τώρα υγειονομικού υλικού των ιδιωτικών μονάδων. (Δείτε εδώ βίντεο) 

Για τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο με πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν τις συνέπειες των αντιδραστικών ΠΝΠ της κυβένρησης με τον πιο άγριο τρόπο. Οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 115.000, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ακατάλληλες μάσκες. Fake news ή μήπως όχι;

Την εβδομάδα που διανύουμε από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν αναφορές για χορήγηση μάσκας «υψηλής προστασίας» στο υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς πάσχοντες από COVID-19 η οποία τελικά ήταν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την μάσκα (βλ. Φωτογραφία, Αττικόν 02/04/2020 – Πτέρυγα

Ολοι για έναν και ένας για όλους


Κανένας μόνος 

Μας καλούν να επιδείξουμε ατομική ευθύνη ενώ την ίδια ώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η υγεία χιλιάδων εργαζομένων βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Εργοδοσία και κυβέρνηση αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τη σταδιακή, βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που συνήλθαν χτες σε τηλεδιάσκεψη. Ενέκριναν παράλληλα την έναρξη της διαδικασίας για ενίσχυση του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, σε

Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Α'


Ενδεικτικά παραδείγματα, από τα δεκάδες που παρουσίασε χτες το ΠΑΜΕ
Αεροδρόμια
  • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς υλικά προστασίας. Η «Swissport - Skyserv» δίνει υποχρεωτικές άδειες εναλλάξ κάθε βδομάδα. Η «Goldair» δεν ανανεώνει συμβάσεις - περιμένει να λήξουν - ενώ δίνει κι αυτή υποχρεωτικές άδειες.

Εξασφαλίζουμε τον «Ριζοσπάστη» στο σπίτι


Γιατί όταν η αλήθεια βρίσκεται στα χέρια μας γίνεται δύναμη

Κάθε μας μέρα ξεκινάει με τη μελέτη του «Ριζοσπάστη»!

Εξασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την καθημερινή προμήθεια και μελέτη της εφημερίδας.

Το καθημερινό διάβασμα, η αξιοποίηση της αρθρογραφίας του «Ριζοσπάστη», της διαρκούς ροής του portal 902.gr είναι αναντικατάστατα όπλα, ειδικά σε συνθήκες πιο σύνθετες, πιο απαιτητικές, με πυκνές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

Ειδική μνεία στο Νοσηλευτικό προσωπικό...


«Μα είμαι νοσηλεύτρια! Πώς μου ζητάνε να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία μου, την υγεία της οικογένειάς μου και την υγεία του αρρώστου που καλούμαι να περιθάλψω επειδή δουλεύω απροστάτευτη;»

Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει πλέον στους υγειονομικούς, που σαφώς η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νοσηλευτές.

Πανδημία… “δωρεών” και γλειψίματος… “ευεργετών”

Δίπλα στην πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεσπάσει και μια πανδημία… “ευεργεσίας”.
 Καθημερινά, μια σειρά εταιρείες, ιδρύματα πλουτοκρατών και επιφανείς αστέρες της αστικής μας τάξης ανακοινώνουν δωρεές προς το Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  δείχνοντας έτσι το φιλάνθρωπο πρόσωπο και την αστείρευτη κοινωνική ευαισθησία που κατακλύζει το είναι τους.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!


Με απανωτές παρεμβάσεις και με τη συνδρομή των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την αυστηροποίηση των περιορισμών στην κίνηση, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη» και αποποιούμενη τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους κ.λπ.

Η ίδρυση του ΠΑΜΕ


Στις 3 Απρίλη του 1999, στην ιδρυτική πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, συμμετείχαν 1.500 εκλεγμένοι συνδικαλιστές από πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. 300 από αυτές συμμετείχαν στη σύσκεψη με αποφάσεις των οργάνων τους.

Της συγκρότησης του ΠΑΜΕ προηγήθηκε μια πλατιά, τρίμηνη εξόρμηση σε χιλιάδες τόπους
δουλειάς όλης της χώρας, όπου συζητήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριζόταν το Πανεργατικό Αγωνιστικό

Ίδρυση της ΕΣΑΚ



Ήταν 3 Απρίλη του 1968 συγκροτήθηκε η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ)

Οι Επιτροπές Αγώνα, που είχαν σχηματιστεί με πρωτοβουλία των κομμουνιστών σε διάφορα λιμάνια του εξωτερικού, συγκρότησαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας την Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Ναυτεργατών (ΕΑΣΚΕΝ), η οποία κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1968 την εφημερίδα «Ελεύθερος Ναυτεργάτης».

Ο Χάρι Τρούμαν υπογράφει το «σχέδιο Μάρσαλ»


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει, 3/4/1948, το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Ο Ι. Β. Στάλιν εκλέγετε ΓΓ του ΚΚΣΕ


Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (Μπ.) εκλέγει, 3/4/1922, στη θέση του ΓΓ τον Ι. Β. Στάλιν.

Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898.

Γεννιέται ο Γρηγόρης Λαμπράκης


Γεννιέται, 3/4/1912, στη Κερασίτσα Αρκαδίας, ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ήταν 22 Μάη 1963, όταν χτυπήθηκε θανάσιμα, μετά από εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, για να φύγει απ' τη ζωή στις 27 του μήνα.

 «Μέρα Μαγιού» μίσεψε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. 

Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Γεννιέται, 3/4/1770, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και
πεθαίνει στις 4 Φλεβάρη 1843.
 

Μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Εξέχων ηγέτης, συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα με την επαγγελματική πείρα. 

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!


Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να σωθούν ζωές!