Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Τσιάρτα, το δύσκολο είναι να μην είσαι μαλάκας


Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε ο γνωστός «ελληναράς»
πρώην ποδοσφαιριστής Τσιάρτας στη σελίδα του στο φέισμπουκ.

Αφού παρακάμψουμε την αμορφωσιά του «πατριώτη» που θέλει να σώσει τη χώρα, αλλά κατακρεουργεί τη γλώσσα της, σημειώνουμε τα αυτονόητα:

Κορονοτουρίστες !!!


Η μαζική φυγή από το κλεινόν άστυ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το τρομερό μικρόβιο τρίβει τα αόρατα χέρια του, αφού η εθελοντική απομόνωση όσων ακολουθούν τις οδηγίες πάει στο βρόντο, στο όνομα της λιακάδας και της εξοχής.

Και φυσικά η επαρχία πλημμυρίζει από κορωνοτουρίστες διασπορείς του ιού, μολονότι οι υποδομές υγείας είναι παντού υποτυπώδεις.

Όταν ο Τσιόδρας καθησύχαζε τον κόσμο για την απειλή του κορονοϊού

“Δύσκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δύσκολα θα έχει κρούσμα η Ελλάδα”

Τα γραπτά μένουν. Και μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα κάποιου, είτε να τον εκθέσουν, κι αυτό αφορά και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες. Εδώ έχουμε να κάνουμε μάλλον με τη δεύτερη περίπτωση, που αφορά ένα από τα πρόσωπα των ημερών, τον Σωτήρη Τσιόδρα, επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ.

Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στο δημόσιο αγαθό της Υγείας

 «Η επιδημία του κορονοϊού», γράφαμε σε σχετικό άρθρο πριν λίγες μέρες, «αναδεικνύει την ολοκληρωτική γύμνια του καπιταλιστικού συστήματος. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι σε ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος- όπου η επιστημονική έρευνα, Πρόνοια και η Υγεία αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο – η υγεία των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο».

Παγκόσμια μέρα ποίησης


21 Μάρτη: Παγκόσμια μέρα ποίησης, 2 ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, 1 ποιήματα του Κώστα Βάρναλη και το μοναδικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ

Ο Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, γεννήθηκε τέλη Ιούνη του 1893 (7 Ιούλη με το παλιό ημερολόγιο), στο χωριό Μπαγκντάντι, στη Γεωργία.
«Η ποίηση είναι ένα ταξίδι σ’ άγνωστη χώρα. Η ποίηση είναι ταυτόσημη με την παραγωγή ραδίου. Για μια και μόνο λέξη λιώνεις χιλιάδες τόνους γλωσσικό μετάλλευμα». Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Σχόλιο για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τις μετακινήσεις και το συνωστισμό


Πέρα από τις ανεύθυνες κι άσκοπες μετακινήσεις, υπάρχει ο καθημερινός κι αθέατος συνωστισμός, μαζί με έλλειψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Για τις άθλιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για την επιβολή πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών


Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και έναν νόμο με τη διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα «ψιλά».

Όσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον

Η ομάδα ΔΙΑΣ κατεβάζει πανό του ΚΚΕ που απαιτεί μέτρα προστασίας

Ο κ. Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, χτες διαμήνυσε πως την απαγόρευση μετακινήσεων, συναθροίσεων κ.λπ. θα επιτηρεί ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους. Βέβαια για τον καθημερινό κι αθέατο συνωστισμό, μαζί με έλλειψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν μας είπε τίποτα. Επίσης, δεν μας είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν και άλλο ρόλο αυτές τις μέρες: Να κατεβάζουν τα πανό των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως έγινε σήμερα το πρωί με ιδιαίτερο εκνευρισμό και

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων




Oι συνταξιούχοι σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Υγείας.
 
Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης τα προβλήματα αυτά πήραν τεράστιες αρνητικές, θανατηφόρες διαστάσεις. Όλο το διάστημα της κρίσης πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα γι’ αυτόν το σκοπό. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, με όλους σχεδόν τους υπουργούς Υγείας αλλά και τους πρωθυπουργούς, τόσο με τα υπομνήματά μας και όσο διά ζώσης, τους θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας τα αιτήματα του συνταξιουχικού κόσμου για τη λύση τους.

Σ' αυτόν τον «πόλεμο» ο εχθρός δεν είναι ίδιος για όλους


H κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εξέλιξη της πανδημίας, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «είμαστε σε πόλεμο», όλοι έχουμε τον ίδιο εχθρό και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτή την «κοινή» μάχη...

Είναι άραγε έτσι; Μπαίνουμε αυτόματα όλοι στον ίδιο πόλεμο και μάλιστα από το ίδιο χαράκωμα; 

Είναι στο ίδιο χαράκωμα ο υγειονομικός, που

Η αξιοποίηση του κορονοϊού για τη «νομιμοποίηση» της καταστολής στη συνείδηση του λαού


«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και θα υπάρχουν θύματα, αλλά από τον πόλεμο αυτό οι Ελληνες θα βγούμε νικητές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορονοϊού.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Στην πραγματικότητα, για την αστική τάξη, τους

Σπάμε το «σιωπητήριο»

«Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας. Κανένας μόνος - Νικάμε τον φόβο. ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε»
Με το σύνθημα αυτό να δίνει το στίγμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, συνεχίζουμε την ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σαν ένας άνθρωπος, όλο το Κόμμα μας μπαίνει μπροστά: Καταρχήν για να επικρατήσει παντού κλίμα προστασίας του λαού μας με κάθε μέσο, για να περάσουμε νικηφόρα και αυτήν τη σκληρή δοκιμασία όρθιοι και υγιείς.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την υφήλιο σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού, που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό το γεγονός επιβάλλει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, αλλά και την απομόνωση εκείνων των φωνών που, με αφορμή και την πανδημία, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο.

Αυτές οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν κι

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 – 22 Μάρτη.
  • Κανείς ανυπεράσπιστος απέναντι στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας. Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας. Στον αγώνα του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!
  • ΚΚΕ: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.
  • Ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ: «Πυλώνας» αστάθειας και κινδύνων για τους λαούς με αναβαθμισμένη ελληνική εμπλοκή.

O αθέατος συνωστισμός...


Η κυβέρνηση από χθες εν είδη πολεμικού διαγγέλματος έχει προειδοποιήσει ότι αν δε συμμορφωθούν όλοι στον περιορισμό της κυκλοφορίας, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ολική απαγόρευση. Από σήμερα το πρωί μια σε μια σειρά τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφοι με τα μικρόφωνα στο χέρι κυνηγάνε παππούδες που βρήκαν να κάθονται στην πλατεία ή να έχουν βγει να πάρουν γάλα ή ψωμί, κάνοντας τους υποδείξεις να γυρίσουν γρήγορα σπίτι.

Ξεσπά η επανάσταση στην Ουγγαρία


Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία η επανάσταση ξεσπά, 21/3/1919, και στην Ουγγαρία. Το Σοβιέτ της Βουδαπέστης ανακηρύσσει την Ουγγαρία Σοβιετική Δημοκρατία. Τρεις μέρες αργότερα αρχίζει η οργάνωση του Κόκκινου Στρατού.

Η σοβιετική εξουσία διατηρήθηκε έως την 1η Αυγούστου 1919.

Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας


Ιδρύεται, 21/3/1910, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ).

Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας οδηγεί αντικειμενικά στην αύξηση της εργατικής τάξης.

Διανύοντας τα πρώτα βήματα της ταξικής της αφύπνισης και συνδικαλιστικής της οργάνωσης, η εργατιά της χώρας μας προχωρά την περίοδο