Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μελωδικό μήνυμα αλληλεγγύης στους υγειονομικούς


Μελωδικό μήνυμα αλληλεγγύης στον καθημερινό σκληρό αγώνα των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, μετέφεραν μέλη του παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τη συμβολική μουσική παρέμβαση που πραγματοποίησαν στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ και «Ιπποκράτειο».

Για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κυριακή αργία και τις δηλώσεις Βακάκη


“Ήλιε μου για χαμήλωσε και μη πολυαργήσεις σε καταριέται η εργατιά..”

Οι εργαζόμενοι πολύ πριν τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που κατοχύρωσαν το οκτάωρο, μέσω των Δημοτικών τραγουδιών καταριόντουσαν τον ήλιο για την καθυστέρηση της λήξης της βάρδιας τους.

Κλίμα «προσμονής» για το εμβόλιο και συνέχιση των μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει τη νέα χρονιά «με τον ίδιο ρυθμό» το αντιλαϊκό της έργο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υπογράμμισε πως «στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων».

Έργα βιτρίνας, επίδειξης και νεοπλουτισμού


 Είμαι μέλος του ΔΣ του μουσείου της Ακρόπολης και μιλάω για τα έργα που ξεκίνησε το ΥΠΠΟΑ πάνω στο βράχο, όχι ως ειδικός αλλά ως πολίτης με μακρά θητεία στο χώρο του πολιτισμού.

Προσπαθώ να περιγράψω τη θλίψη μου για την κακομεταχείριση της κοινής μνήμης μας και την απαξίωση κάποιων βασικών αρχών που κάποτε ούτε καν χρειαζόντουσαν λόγια για να κοινοποιηθούν, ήταν κοινωνικά αυτονόητα.

Οι αλλαγές της κυβέρνησης στην Παιδεία πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση όλου του λαού


Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και μάλιστα από φέτος δικαίως προκαλούν μεγάλη αγανάκτηση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι απαράδεκτο να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή που θα επηρεάσει όσους πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» των Χριστουγέννων


Ουρές στις τράπεζες

Η ηλικιωμένη συνταξιούχος πελάτισσα έχει μόλις ολοκληρώσει τη συναλλαγή της στο γκισέ της τράπεζας και ταπεινά απολογείται στον ταμία: - Δε μπορώ να υπογράψω παιδί μου, έχουν παγώσει τα χέρια μου τόση ώρα ορθοστασία έξω στο κρύο...

Τις επόμενες μέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες θα κληθούν να ανέβουν έναν παγωμένο Γολγοθά έξω από τα καταστήματα των τραπεζών.

Ευχετήριες κάρτες από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές



Οι μέρες που διανύουμε τώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες χαράς, "οικογενειακής συγκέντρωσης", ενώ για χιλιάδες αγωνιστές τότε ήταν μέρες δύσκολες, μακριά από τις οικογένειές τους, γεμάτες κακουχίες.

Βρήκε παπά...


Η κυβέρνηση «βρήκε παπά» με πρόσχημα την πανδημία και προσπαθεί να «θάψει» ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τελευταίο παράδειγμα είναι το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» που ψήφισε χτες, το οποίο ανάμεσα στα άλλα «σφραγίζει» την κατάργηση της Κυριακής αργίας στο Εμπόριο, στις φαρμακαποθήκες και σε άλλους κλάδους, παγώνει για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες τον κατώτερο μισθό στα σημερινά άθλια επίπεδα, κάνει νέα δώρα σε εφοπλιστικές εταιρείες και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιβεβαιώνονται οι πολυπλόκαμοι δεσμοί με τον κρατικό μηχανισμό


 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αστυνομικοί, στρατιωτικοί κ.λπ. κρατικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ σε έναν μακρύ κατάλογο επαφών της ΧΑ

Λίστα με 1.250 ονόματα υποστηρικτών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και κυρίως διασυνδέσεών της στον κρατικό μηχανισμό έχει αντλήσει σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» η ΕΛ.ΑΣ., από το επονομαζόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Darkweb).

Αναθέτουν την εκπαίδευση των πιλότων στο κράτος - δολοφόνο


Την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ενημέρωσε χτες ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων για την απόκτηση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Μ-117» από τις ΗΠΑ, όπως και για την παραχώρηση του εκπαιδευτικού αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα στο κράτος - δολοφόνο, Ισραήλ.

Τα «βαμπίρ» του κεφαλαίου «ρουφούν» κέρδη μέσα στην πανδημία


Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν με τον φόβο της επόμενης μέρας. Μετρούν εκατόμβες νεκρών, θύματα του κορωνοϊού. Δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση μέσα στην καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας μια χούφτα παράσιτα συνεχίζουν να αυγατίζουν τα πλούτη τους. 

Μια δράκα ολιγαρχών που καρπώνεται την υπεραξία των εργατών μετρά κέρδη. Οι 2.200 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, σύμφωνα με τη χρονιάτικη λίστα του «Forbes» μέσα στο 2020 αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 20% ή κατά 1,9 τρισ. δολάρια!!! 

Μεταβάλλεται ραγδαία ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος του ΕΛΑΣ


Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται, 22/12/1944, ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά.

Σε μια θεαματική επιχείρηση και με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία, για να καθηλωθεί όμως αμέσως στις προκυμαίες, έπειτα από μια ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της.

Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ)


Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται, 23/12/1947, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη η ΠΔΚ πρόβαλλε ως κύριους και πρωταρχικούς σκοπούς της τους παρακάτω:

Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης

Γεννιέται, 22/12/1915, ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Μπελογιάννης ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα, ενώ εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Τον Ιούλη του 1934 διώχτηκε από το πανεπιστήμιο για την επαναστατική του δράση. Το 1935 εκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ως φαντάρος στην Πάτρα διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ στο στρατό.

“Υπόθεση Ντρέιφους”


Στις 22/12/1894 καταδικάστηκε σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος την καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους.

Η οξύτητα των ταξικών αντιθέσεων στη Γαλλία εκδηλώθηκε καθαρά στα χρόνια της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 19ου αιώνα με τη λεγόμενη υπόθεση Ντρέιφους.