Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Γκουαϊδό: Ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ


Την επανένταξη της Βενεζουέλας στην συνθήκη TIAR (Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca – Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνδρομής), «αποφάσισε» η «Εθνοσυνέλευση», το πολιτικό μόρφωμα στο οποίο προεδρεύει το «πιόνι» των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Η ενέργεια του αυτοανακυρηγμένου «μεταβατικού προέδρου» της Βενεζουέλας, επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για μια

Ήμασταν κάποτε η πιο μορφωμένη χώρα

Στιγμιότυπα και εντυπώσεις από τη Ρωσία
 
Στο αεροπλάνο έπλαθα με το μυαλό μου εικόνες και ονειρευόμουν περιπέτειες σαν σχολιαρόπαιδο που ανυπομονεί να τελειώσει το διάβασμά του για να παίξει. Είχα διαβάσει βιβλία, είχα ακούσει ιστορίες από ανθρώπους που συνέκριναν όσα είχαν δει πριν και μετά την αντεπανάσταση του 1989 και προσπαθούσα κι εγώ με τη σειρά μου να βάλω σε τάξη τα κομμάτια του πάζλ.
Να προετοιμαστώ κατάλληλα για να ζήσω απ’ όσο πιο «μέσα» μπορούσα την ιστορία ενός λαού που βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων τον 20ο αιώνα.

45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!"» (Ναζίμ Χικμέτ).

Αυτό είναι το σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα.
 Στην Θεσσαλονίκη 12,13,14 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.


Ήμουν κι εγώ εκεί…


Ήταν 28 Ιούλη 1980. Εγώ ήμουν 22 χρόνων. Ένα χρόνο πιό μεγάλος από τη Σωτηρία.
Εκείνο το πρωί όλη η σπουδάζουσα της ΚΝΕ, είχαμε εξόρμηση στα εργοστάσια, με μια ανακοίνωση που μοιράζαμε στους εργάτες. Από τα γραφεία της ΚΝΕ που μαζευτήκαμε, χωριστήκαμε. Εγώ με το Μαθηματικό ήμουν στη Softex και (αν θυμάμαι καλά) στου Σαρακάκη. Η Πάντειος πήγε στην ΕΤΜΑ και σε κάποιο άλλο. Όλα στο Βοτανικό.

«Εγγύηση» για το κεφάλαιο και από τη θέση της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ



Ενα πρώτο δείγμα τού τι σημαίνει «προγραμματική αντιπολίτευση» και μάλιστα «χωρίς φωνές και ξόρκια» όπως είχε δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε ο λαός τις προηγούμενες μέρες, τόσο από τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στις τοποθετήσεις γύρω από τις πρώτες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις που κατά γενική ομολογία

Υπουργείο Εργασίας το πιο in στέκι


 Από ποιους και για ποιους

7 Ιούλη, βουλευτικές εκλογές, αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, μα με την ίδια θέρμη να συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική όλων των πρότερων κυβερνήσεων. Οι δεδομένες πρωτίστως συνεννοήσεις με τον ΣΕΒ και τα συμφέροντα των εφοπλιστών και βιομηχάνων κι έπειτα η ανακοίνωση των μέτρων στους εργαζόμενους.

Ν. Ζαχαριάδης: Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου

Γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη,στις 28 Ιούλη του 1973, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ.
 
 «Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου…
Το Κουκουέδικο πέρασε πολλές αντάρες και μπόρες, όμως να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε, γιατί αυτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό. 
Παρόλες τις δοκιμασίες που το ‘δερναν και το δέρνουν, το ΚΚΕ είναι αθάνατο. 

Συντροφιά με το βιβλίο


Οι καλοκαιρινοί μήνες πάντα είναι ευκαιρία για διάβασμα και μελέτη. Το βιβλίο είναι άλλωστε σταθερός φίλος των κομμουνιστών και απαραίτητο στοιχείο για να διευρύνονται η μελέτη και ο γόνιμος προβληματισμός. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που είναι επιτακτική ανάγκη να ανεβάσουμε την ικανότητα προβολής και εκλαΐκευσης του Προγράμματος του Κόμματος, να εμβαθύνουμε στη μελέτη της επαναστατικής

39 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου


Ηταν 28 Ιούλη του 1980, παραμονές κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Μαζί με τους εργάτες, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις «όργωναν» εργοστάσια, σχολές και γειτονιές. Το μεσημέρι της 28ης Ιούλη, μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ βρίσκονταν έξω από το κάτεργο της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις. Ανάμεσά τους η 21χρονη Σωτηρία, δευτεροετής φοιτήτρια στο Πάντειο.

Η εντολή της εργοδοσίας εκείνη τη μέρα ήταν σαφής: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...».