Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Υπάρχει άλλος δρόμος για την εργατική τάξη, το λαό!

Υπάρχει άλλος δρόμος για την εργατική τάξη και το λαό; Είναι μονόδρομος το να βιώνει τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να ζει πολύ πίσω από τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής, να ζει με υποτιμημένες τις σύγχρονες ανάγκες του;

Ούτε μονόδρομος είναι, ούτε το μέλλον για το λαό, για τους εργαζόμενους. Είναι κρίσιμο ζήτημα σήμερα οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες,

Όταν δάκρυσε ο Μίσα…


Σαν σήμερα, στις 3 Αυγούστου 1980, έπεφτε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, με μια τελετή λήξης που έμεινε στην ιστορία ως μία από τις ωραιότερες όλων των εποχών, με πρωταγωνιστή της μασκότ των Αγώνων, το Μίσα.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, πράγματα ασυμβίβαστα

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 «Η ανάπτυξη θα εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»Πρόκειται για ψέμα ολκής. Αν είναι έτσι που τα λένε, ας απαντήσουν: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές, στις τηλεπικοινωνίες και σε μια σειρά άλλους κλάδους, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνέχισαν να κερδοφορούν ακόμα και μέσα στην καπιταλιστική κρίση, γιατί δεν είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται, αλλά αντίθετα τους είδαν να υποχωρούν παραπέρα;

Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο


 ΕΠΑΦΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΠροάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Ενεργειακά, στην «Ασφάλεια» και στις δρομολογούμενες «διευθετήσεις» σε Κύπρο και Αιγαίο, αποδείχτηκε η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη, Δευτέρα και Τρίτη, στην Κύπρο.

Στην Airbnb το «σπίτι» του Άρη Βελουχιώτη στη Γαύδο!


Σε τουριστικό κατάλυμα έχει μετατραπεί το σπίτι που έχτισε ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, όταν εξορίστηκαν στη Γαύδο, τη δεκαετία του ΄30. Τι κι αν υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, από το 1999, η οποία το χαρακτηρίζει “ιστορικό διατηρητέο μνημείο”… Στο σπίτι έχουν αρχίσει οι παρεμβάσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά του χαρακτηρισμού του. Αρχικά, μετατράπηκε σε καφενείο και εδώ και λίγο καιρό ακολούθησε την πορεία του μεγάλου ποσοστού των ακινήτων στην Ελλάδα. Μισθώνεται μέσω… Airbnb!

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών και συντήρησης στην ΕΥΑΘ, το πρόβλημα στο νερό


Το νέο σοβαρό πρόβλημα στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο επηρέασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, έρχεται να θυμίσει για ακόμα μία φορά τη σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή κυβέρνηση.

Ζητήματα ένοπλης ταξικής πάλης


«Στο μεταξύ ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη είναι πάλη τάξης με τάξη, πάλη που σα φτάσει στην ανώτερη έκφρασή της γίνεται ολοκληρωτική επανάσταση. 
Πρέπει, άλλωστε, να παραξενευόμαστε που μια κοινωνία θεμελιωμένη πάνω στην αντίθεση των πραγμάτων καταλήγει σε μια βίαιη αντίφαση, σε μια σύγκρουση σώμα με σώμα σαν τελευταία λύση;»
Καρλ Μαρξ1

Μαχητική διαμαρτυρία ενάντια στην αποφυλάκιση του Κορκονέα


Απάντηση στην προκλητική απόφαση για αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια, έδωσε σήμερα η ΚΝΕ, με μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στον Άρειο Πάγο, όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κοινή πολιτική, κοινές προσβολές


Οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, ότι αυτός που δεν πληρώνει εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς πρέπει να νιώθει «απόβρασμα της κοινωνίας», σε συνδυασμό με τη συμφωνία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ότι οι «τζαμπατζήδες» είναι «αναγκαίο» να μειωθούν, δείχνουν ότι η κοινή πολιτική των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση.

Τόσο άριστος;


Μάθαμε (;) από τον κύριο Κωνσταντίνο Κυρανάκη τι είναι κομμουνισμός και τι είναι Αριστερά! 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε κάποιους (όχι και τόσο) δικούς του «ορισμούς». Εκτός από τα «γνωστά» («ο κομμουνισμός δεν είναι δημοκρατία», «είναι ολοκληρωτικό καθεστώς») εξήγησε (;) και τα εξής πνευματώδη: 

«Ασπίδες» κατά των λαών


Τι είδους «ασπίδα» είναι τελικά αυτή που δημιουργείται στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επιμένουν αστικά επιτελεία με αφορμή και τη νέα συμφωνία, που παραχωρεί στη γαλλική «Total» και στην ιταλική «Eni» την αξιοποίηση και του «οικοπέδου 7»; Για ποιανού την προστασία διευρύνεται όλη αυτή η «ασπίδα» γύρω από το πολύπαθο νησί αλλά και συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με γεωτρύπανα και πλατφόρμες που ψάχνουν φυσικό αέριο για λογαριασμό του ενός ή του άλλου μονοπωλίου; Μήπως οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά; 

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των λουομένων σε πισίνες και θάλασσες στην περιοχή μας


 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

«Με αφορμή το τραγικό γεγονός του πνιγμού των δυο νεαρών κοριτσιών σε ξενοδοχείο του νησιού, έρχεται στην επιφάνεια ξανά η ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των λουομένων σε πισίνες και θάλασσες στην περιοχή μας», τονίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη

 84η ΔΕΘ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις προγραμματικές της δηλώσεις φέρνει στο τραπέζι νέα παραπλάνηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με την κοροϊδία περί "δίκαιης ανάπτυξης", "επιστροφής στην κανονικότητα", "τέλος των μνημονίων", προσπαθεί να πείσει ότι μέχρι το 2060 πρέπει να γίνουν ανεκτές από το σύνολο του λαού μας οι συνεχείς απώλειες σε μισθό, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια.

Διάσκεψη του Πότσδαμ


Λήγει στο Πότσδαμ της Γερμανίας, 2/8/1945, η πρώτη μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ (Χ. Τρούμαν), της Σοβιετικής Ένωσης (Ι. Στάλιν) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ). Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019

Για την επιχείρηση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου


Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την ανομία και τη δράση συμμοριών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το ισχύον πλαίσιο, επιχειρεί να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο, που είναι κατάκτηση του φοιτητικού και ευρύτερα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η δικαστική εξουσία βλέπει μια χαρά


Η απεικόνιση της Θέμιδας με τη ζυγαριά, τη ρομφαία και το μαντήλι στα μάτια περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πεμπτουσία της Δικαιοσύνης σε έναν ιδανικό, «τέλειο» κόσμο.
Στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, το «δίκαιο» δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συστηματική προσπάθεια συντήρησης του δεδομένου συσχετισμού των δυνάμεων που δρουν και συγκρούονται μέσα σε μια κοινωνία.

Σχέδιο γενοκτονίας των ΗΠΑ κατά της Κούβας


Η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με στόχο τη διάλυση της κουβανικής οικονομίας, οδήγησε τη Δευτέρα τον υπουργό εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες να καταγγείλλει μέσω τουίτερ ως “σχέδιο γενοκτονίας” τα όσα απεργάζονται οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.

Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέσα από τις αφίσες

 Μέρος 2ο 1996 - 2015
 
Ενώ μικρό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, μέσα από τις αφίσες του και όχι μόνο.

Στο ταξίδι των Φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ενώ συμμετείχαν  εκατοντάδες  ερασιτεχνικά συγκροτήματα μουσικής, χορού και θεάτρου.


«Έτη φωτός» μακριά από τις εργατικές ανάγκες


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
 
Πετσοκομμένες παροχές και σοβαρά εμπόδια
 

Οι μέρες του καλοκαιριού που ήδη διανύουμε, έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι μέσα στη συνολικότερη κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, βαρύ είναι και το πλήγμα στο δικαίωμά τους στις διακοπές.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, το καταλληλότερο πρόσωπο


 για το γιορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821…

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και η τάξη της (αστική) επιλέγει τους πρωθυπουργούς και το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας (το οποίο τη βγάζει …αϊδρωτη) από δημιουργίας νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Τρία κόκκινα γράμματα


ΣΤΟ  ΚΚΕ


ΚΚΕ
τρία γράμματα –
χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών
μέσα στις νύχτες της παρανομίας
χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων
σταθερά δυνατά πάνω απ’ το θάνατο,
εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας

Αυτοκτονεί ο Νίκος Ζαχαριάδης


Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας,1/8/1973, ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωή του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης θα υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. 

Ομως με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το κόμμα... Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και

Η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ


Αρχίζει τη λειτουργία της, 1/8/1943, στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

Η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ

Η Σχολή των Αξιωματικών του ΕΛΑΣ λειτούργησε στη Ρεντίνα από το 1943 μέχρι το τέλος του 1944, φιλοξενώντας πολλές σειρές υποψηφίων αξιωματικών.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης


Καταγγέλλουμε την απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, και την αθώωση του άλλου κατηγορουμένου, Β. Σαραλιώτη.

Ασφυκτικός έλεγχος


Με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι μέσα στις προτεραιότητές της είναι η κλιμάκωση της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προαναγγέλλοντας νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στο παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Ο υπουργός Κ. Καραμανλής αντί να βρίζει, να μειώσει το κόστος μεταφορών για το λαό

Η τοποθέτηση του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή ότι όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νοιώθει "απόβρασμα της κοινωνίας" είναι απαράδεκτη και προσβλητική.

Πρόσχημα ότι ευθύνεται το άσυλο για φαινόμενα που υπάρχουν και σε χώρους χωρίς άσυλο


Πρόσχημα χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κοιλάκος στέλεχος του ΚΚΕ την άποψη ότι ευθύνεται το πανεπιστημιακό άσυλο για φαινόμενα που υπάρχουν και σε χώρους που δεν καλύπτονται από άσυλο.

Μιλώντας στο κανάλι «ONE» σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη διάδοση ιδεών σε ένα πανεπιστήμιο που είναι στρατευμένο στην κατεύθυνση να κόψει τις σπουδές των φοιτητών και να προσαρμόσει τις εργασιακές συνθήκες, αναφερόμενος στις συμβασιουχικές σχέσεις εργασίας.

Οταν η …απασχόληση μετά βίας εξασφαλίζει την επιβίωση


Ένα φαινόμενο που παρατηρείται την τελευταία 25ετία και το οποίο δεν περιποιεί τιμή για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναδεικνύει το Institute for Fiscal Studies (IFS). Πρόσφατη έρευνα του εδρεύοντος στο Λονδίνο Ινστιτούτου διαπιστώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που, παρότι έχουν δουλειά, αδυνατούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Κι αυτό συμβαίνει επειδή, απλούστατα, ο ρυθμός αύξησης του κόστους ζωής είναι υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων τους.

Θα νικήσουμε!


ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Όταν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη ντύνονται με προοδευτικό μανδύα!


Διχασμένος ο νομικός κόσμος της χώρας, με αφορμή το Νέο Ποινικό Κώδικα και την υπόθεση Γρηγορόπουλου. Επιφανείς ποινικολόγοι διαφωνούν συζητώντας, την  ίδια στιγμή που άνθρωποι παντελώς άσχετοι με τη νομική επιστήμη εκφράζουν με απίστευτη βεβαιότητα και δογματισμό απόψεις.

Το πανεπιστημιακό άσυλο


Πρόβλημα ή πρόσχημα;

Σε μια περίοδο που η επίθεση στην Παιδεία γιγαντώνεται στον τόπο μας (βλ. νόμο Γαβρόγλου), που τα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται παγκοσμίως, η ενδεχόμενη «άνοιξη» του φοιτητικού, μαθητικού και εργατικού κινήματος έχει αρχίσει να φαντάζει εξαιρετικά επικίνδυνη απέναντι στα σχέδια του συστήματος. Σ' αυτό το πολιτικό σκηνικό επανήλθε πάλι στο προσκήνιο η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου, και μάλιστα με το ζήτημα της καταστολής να λείπει από το δημόσιο διάλογο και τη θέση του να έχει πάρει η εγκληματικότητα. Τόσο κάποιοι αντιδραστικοί «νοικοκυραίοι» όσο και τα συστημικά ΜΜΕ βιάζονται να παρουσιάζουν τα πανεπιστήμιά μας ως γιάφκες παρανομίας.

Απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ


Απορρίφθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι τροπολογίες του ΚΚΕ για πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες, τη διαγραφή τόκων από χρέη στο Δημόσιο αλλά και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Κ. Καρυωτάκης, «Πρέβεζα»


Ο Κώστας Καρυωτάκης τον Ιούνιο του 1928 αποσπάται στην Πρέβεζα. Ήδη είναι αηδιασμένος από τη γραφειοκρατία και τη ζωή του δημόσιου υπάλληλου. 

Η αηδία γίνεται απόγνωση σε γράμματα που στέλνει σε συγγενείς και φίλους του. 

Την 1η Ιουλίου στέλνει σε ένα ξαδερφό του το ομώνυμο ποίημα.

  Πρέβεζα

Να μην περάσει η παραπλάνηση του λαού


Να δυναμώσει ο αγώνας για ανάκτηση των απωλειών

Το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων-διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος για να μην περάσει η παραπλάνηση του λαού και να γίνει συνείδηση η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της άθλιας κατάστασης.
 Θα επιμείνουμε για να ανέβει πολύ ψηλά η απαιτητικότητα και η διεκδικητική ικανότητα των εργαζομένων, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέσα από τις αφίσες

Μέρος  1ο  1975 1995

 Ξεκίνησε το 1975, άντεξε στο χρόνο, ωρίμασε, συνεχίζει την πορεία του. Πάντα φρέσκο, μια όαση πολιτισμού, ένας θεσμός πια για τη χώρα μας.

Δεν πιστεύουμε να υπάρχει Έλληνας που να μην έχει περάσει μια φορά τουλάχιστον στη ζωή του είτε από τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας είτε από τις δεκάδες χιλιάδες προ-φεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Ο σύννομος βίος


Πόση περιέργεια έχω αλήθεια για το τι περιείχε ο σύννομος βίος ενός εκτελεστή.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε σε κάποια γειτονιά, έπαιξε με άλλα παιδάκια και είχε την τύχη στα 15 του να τη σκαπουλάρει από σφαίρα “ευσυνείδητου” ειδικού φρουρού. Βλέπεις αυτός -ο φρουρός- από μικρός σύχναζε αλλού κι εκπαιδευόταν για μεγάλα πράματα.

Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει;


Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη, έχει επανέλθει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Η συζήτηση βέβαια προσπαθεί να κρύψει τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη του φαινομένου «κλιματική αλλαγή» και στο πού βρίσκεται η πραγματική αντιμετώπισή τους.

“Το δικό μου Τσερνόμπυλ”Η “πραγματικότητα” της σειράς εναντίον της μνήμης όσων επέζησαν

Μεταφράζουμε και φιλοξενούμε σήμερα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Ουκρανού δημοσιογράφου Άντριυ Μάντσουκ, σχετικά με τη σειρά φαινόμενο “Τσερνόμπιλ”. Το κείμενο έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή ο συγγραφέας έζησε ως παιδί τα γεγονότα, ενώ ο πατέρας του ήταν στους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά κι επειδή φιλοξενεί τεκμηριωμένες απόψεις, όπως της υποδιευθύντριας του

Τι να κάνουμε;


ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ»

α) ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ»;

«Ελευθερία κριτικής» είναι αναμφισβήτητα σήμερα το κατεξοχήν σύνθημα της μόδας, σύνθημα πού χρησιμοποιείται συ­χνότατα στις συζητήσεις ανάμεσα στους σοσιαλιστές και στους δημοκράτες όλων των χωρών. Είναι δύσκολο, από πρώτη μα­τιά, να φανταστεί κανείς κάτι πιο περίεργο από τις επίσημες αυτές επικλήσεις του ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη στην ελευθερία κριτικής.

Στα πρόθυρα της αποφυλάκισης ο δολοφόνος του Αλ. Γρηγορόπουλου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απόφαση που προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας
Προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία "έριξε στα μαλακά" τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη,

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στον τομέα της πυροπροστασίας


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εντονη ανησυχία για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου» κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Ερώτηση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕH


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων απαρέγκλιτα προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του KKΕ

Ενωμένοι και πιο δυνατοί με την πολύτιμη πείρα της 10ήμερης απεργίας


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»

Ενωμένοι και με το κεφάλι ψηλά, μετά από 10ήμερη απεργιακή μάχη για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου τους και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» αποφάσισαν ομόφωνα σε Γενική Συνέλευση

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».
Οι Τροπολογίες αφορούν:

30/07/1946: Επιδρομή της αστυνομίας στην έδρα της ΓΣΕΕ

Η αστυνομία κάνει επιδρομή,30/7/1946, στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη Διοίκηση από τους νομίμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν).

Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και των Εργατικών Κέντρων.

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

Απαγορεύονται το σφυροδρέπανο, ο Λένιν και ο Μαρξ, τιμώνται οι ναζί, στην Ευρωπαϊκη΄Ένωση


Tον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία έχει ανακηρύξει η κατά τ’ άλλα «δημοκρατική» ΕΕ των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια προσπάθεια να σβηστεί από τον «ορίζοντα» της λαϊκής πάλης στην Ευρώπη μια κοινωνία όπου καταργούνται η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική ιδιοκτησία, κοινωνικοποιούνται τα μονοπώλια και όλος ο παραγόμενος πλούτος. 

«Μαγνήτης» μεγάλων κινδύνων...


«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

 «Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μέσα στο βεληνεκές των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Σούδα, εγκαταστάσεις Ισραηλινών στην Κρήτη, Αραξος, Στεφανοβίκειο, ακόμα και ναυπηγικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν μονάδες επιφανείας του Αμερικανικού Στόλου, αποτελούν στόχους».

Όταν η Καίτη Ζέβγου τρόλαρε τον ανακριτή της


Ποιος είναι αυτός; – Ο Απόστολος Παύλος! 
 
Ένα ευτράπελο περιστατικό που έζησε η Καίτη Ζέβγου, τον καιρό που την είχαν συλλάβει και την ανέκριναν στην Ασφάλεια επί δικτατορίας Μεταξά. Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Με το Γιάννη Ζέβγο στο επαναστατικό κίνημα” Εκδόσεις Ωκεανίς:

Εκλιπαρεί γονατιστή με το παιδί στην αγκαλιά…


Μια μητέρα, η Λάντι Πάερεζ, γονατισμένη, κρατώντας σφιχτά το χέρι του  εξάχρονου γιού της, ικετεύει  με δάκρυα στα μάτια, να της επιτρέψουν να περάσει τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ για μια …«καλύτερη τύχη».

Έχει διανύσει περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα από την πατρίδα της, την Γουατεμάλα. Έχει πληρώσει πολλά χρήματα σε κάθε λογής δουλεμπόρους για να φτάσει μέχρι εκεί… Πλέον βρίσκεται απέναντι στην ειδική φρουρά που έχει τοποθετηθεί από τους Μεξικανούς στα σύνορα για να αποτρέπουν τους μετανάστες να περνούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα άκρα η Τουρκία


 Σχεδιάζει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδαςΈρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Άγκυρα. Στόχος του τουρκικού καθεστώτος είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των παζαριών και των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

10 +1 στιγμές του Αλέξη Τσίπρα που δε συγκλόνισαν τον κόσμο


Ημέρα γιορτής τα σημερινά γενέθλια του τέως πρωθυπουργού, κι η Κατιούσα θυμάται 10+1 highlight από την πορεία του πιο αριστερού ηγέτη που περπάτησε στο βόρειο ημισφαίριο:

1.Πολλοί εστιάζουν στην παιδική του φωτογραφία, όπου στο βάθος φαίνονταν οι Duran-Duran. Αλλά η πρώτη στιγμή που συστήθηκε στο ευρύ κοινό ήταν ως μαθητής των καταλήψεων στη θρυλική πια εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα.

Το Τατόι ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό

«Ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήµατος στο Τατόι, µε την υλοποίηση επενδύσεων που αναµένεται να ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ, και η ανάδειξή του ως µια ενιαία πολιτιστική οντότητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον σχεδιασµό της νέας κυβέρνησης. 

Μίκης Θεοδωράκης


 Γεννιέται στις 29/7/1925, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

Εχει αυτοβιογραφηθεί, επανειλημμένα βιογραφηθεί από Ελληνες και ξένους, και, σχεδόν, καθημερινά, βιογραφείται και αυτοβιογραφείται με όσα κάνει και λέει. Τέτοιο προνόμιο - σε μερικές περιπτώσεις και υπό μία έννοια και «κατάρα» - μόνον ο Μίκης Θεοδωράκης έχει.

Γιάννης Ποδιάς


Στη διάρκεια μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, 29/7/1948, των αστικών δυνάμεων στην Κρήτη στις 29 και 20 Ιούλη σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς (μάχη του Ψηλορείτη). Συμμορίτες του Μπαντουβά του έκοψαν το κεφάλι, το κάρφωσαν σε έναν πάσαλο και το περιέφεραν πανηγυρίζοντας στο Ηράκλειο.

Την ίδια βάρβαρη αντιμετώπιση είχε και η δασκάλα Βαγγελιώ Κλάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ (που σκοτώθηκε σε μάχη το Δεκέμβρη του 1949) κ.ά.