Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ένας συζυγοκτόνος στην κορυφή του αντικομμουνιστικού αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία



Αντών – Τσαούς
 


Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατοχικής περιόδου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν, αφενός η παρουσία του βουλγαρικού φασισμού ως ελέγχουσας δύναμης της περιοχής, με εκπεφρασμένο στόχο τον εκβουλγαρισμό της περιοχής, κι αφετέρου η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, μετά την αιματηρή καταστολή της συκοφαντημένης και ηρωικής, πλην πρόωρης εξέγερσης της Δράμας το Σεπτέμβρη του 1941, με πρωταγωνιστές στελέχη του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ....ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Γεμάτη θετική ενέργεια και όρεξη για δουλειά φαίνεται πως γύρισε από τις διακοπές της η ΕΛ.ΑΣ., αν κρίνουμε από μεγα - επιχειρήσεις ενάντια σε καταλήψεις στέγης προσφύγων (και άλλες) στα Εξάρχεια.

Η Δίωξη Ναρκωτικών, ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, η ΟΠΚΕ, η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, η Ασφάλεια και ένα ελικόπτερο, έτσι για το μπούγιο.

Ένας «περαστικός» φασίστας ήταν…


Ο φασίστας της φωτογραφίας δίπλα στον ΜΑΤατζή είναι ένας «διερχόμενος περαστικός», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. 

Η αστυνομία, αφού η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (την πρώτη ανάρτηση έκανε ο αρθρογράφος Γιάννη Μπαμπούλιας – δείτε το tweet παρακάτω), δεν άφησε το περιστατικό έτσι κι έκανε κι έρευνα για τη (φωτογραφική…)

Από το αρχείο του ΚΚΕ «Η ζωής στις Ελεύθερες Περιοχές»


*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949


1. Ο ΔΣΕ διεξήγαγε έναν αγώνα δίκαιο και αναγκαίο. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσώπευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων.

Καλεί σε ετοιμότητα για αγωνιστική


 ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Άμεση απεργιακή απάντηση στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο


Προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
Προς όλους τους εργαζόμενους

Πρόγραμμα δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο πρόγραμμα δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνει στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ., απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας και οι Ενοπλες Δυνάμεις


Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται για τον 2ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα του ΣΔ, πέραν της άμυνας και ασφάλειας (περιφερειακή συνεργασία, επιβολή νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπόριο και επενδύσεις, Ενέργεια) εμπλέκει άμεσα και τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αρκεί να σκεφτούμε ότι για στρατηγικούς λόγους σαν αυτούς του ΣΔ, τμήματα των ΕΔ βρίσκονται σε 12 αποστολές εκτός συνόρων όπως π.χ. στο Κόσοβο. Για τέτοιους λόγους παλαιότερα στάλθηκαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν μονάδες στρατού και αεροπορίας.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη 2019:
  • «Προ των πυλών» οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο - Τα συνδικάτα δεν μπαίνουν στο γύψο! Ετοιμότητα για αγωνιστική - απεργιακή απάντηση!
  • ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ - Συμπαιγνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο το λαό της Δυτικής Αττικής

Τα γεγονότα της Τασκένδης


Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει, 31/8/1956, να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

Τα γεγονότα της Τασκένδης αποτέλεσαν αναμφίβολα μια από τις πιο δραματικές στιγμές στη ζωή των πολιτικών εξόριστων μετά τον εμφύλιο, ανοίγοντας ένα χάσμα που θα έκανε δεκαετίες να επουλωθεί.

Σταχανοφικό κίνημα


Αρχίζει, 31/8/1935, το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

Ο Σταχάνοφ είχε καταφέρει να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του - που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά - 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Επρόκειτο για προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας.