Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Πασχαλιάτικες κάρτες από φυλακές και τόπους εξορίας


Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.

 Χιλιάδες άνθρωποι, για τα σχεδόν 50 χρόνια που βρισκόταν το ΚΚΕ στην παρανομία, πέρασαν αυτές τις μέρες σε εξορίες και φυλακές, μακριά από τις οικογένειές τους, βιώνοντας τα βασανιστήρια του αστικού κράτους, παρά το γεγονός ότι για τους δεσμώτες τους αυτές οι μέρες ήταν «άγιες».
  Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση και την υποχώρηση του ΔΣΕ, άνοιξαν και πάλι τα ξερονήσια και οι φυλακές σε όλη την Ελλάδα.

«Επικίνδυνη υγειονομικά ατμόσφαιρα» σε Σούπερ Μάρκετ


 Και ενώ κάθε φορά λέμε πως "τα έχουμε ακούσει και τα έχουμε δει όλα", έρχεται η επόμενη ενημέρωση των εργαζόμενων σε κατάστημα του ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ να το ανατρέψει. Η εργοδοτική ασυδοσία, η συνεχόμενη και η, ανεξαρτήτως χρωματισμού, κυβερνητική κάλυψη και οι αχυράνθρωποι του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου διαμορφώνουν το απύθμενο κενό που χωρίζει όλους αυτούς από τους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες της επιχείρησης.

Ασταμάτητα δουλεύουν τα ρολόγια... και η μνήμη


Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά ένα άλμα προς τα μπρος για τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Με τον πιο εμβληματικό τρόπο αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη, η «επόμενη μέρα» από την καπιταλιστική κρίση, αφορά μόνο τους λίγους και τα κέρδη τους και όχι το εισόδημα και τα δικαιώματα των πολλών.

«Όταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία»


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο «Όταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία» του Στέφανου Λουκά

Τoν Σεπτέμβρη του 1980 οι εργάτες στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία. Ήταν μια απεργία που κράτησε πάνω από σαράντα μέρες και ταρακούνησε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς και όλο τον Πειραιά. 

Γολγοθάς και τα Πάθη του λαού


Η φετινή μεγαλοβδομάδα, βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο ξανά με νέα αντιλαϊκή επίθεση και νέους κινδύνους.

Για να αναστηθεί ο λαός μας χρειάζεται αγώνας, πίστη στις δυνάμεις του, αποφασιστικότητα να βγάλει από τη μέση καθετί που τον εμποδίζει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μήνας σκληρός, πράγματι, ο Απρίλης, με μια «Παρασκευή το βράδυ μάς προδώσανε», μα και «Σαββάτο του λαού, ξεσηκωνόμαστε, σαν το άγριο ποτάμι να χυθούμε».

Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος στα νύχια της εργοδοσίας


Στην απεργιακή ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά στις 26 Απρίλη, αναφέρθηκε με μορφή καταγγελίας πως oι εργαζόμενοι "στα Jumbo επέστρεψαν στη δουλειά τους μετά το άνοιξε-κλείσε και διαπίστωσαν ότι στην περίοδο της αναστολής των συμβάσεων τους, η εργοδοσία τους είχε χρεώσει μέρες αδείας". Αναφέρθηκε πως "οι εργαζόμενοι στο Πλαίσιο την Κυριακή 25 Απρίλη εργάστηκαν με το έτσι θέλω 10ωρα" και τώρα οι εργαζόμενοι στα Praktiker και τη Celestino καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών.

Επίθεση με χειροβομβίδες κατά λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας


Νωρίς το πρωί της 30ης Απριλίου, ένα λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε για το καθημερινό του δρομολόγιο από το ξενοδοχείο «Αστόρια», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σέδες, που βρίσκεται κοντά στο πολιτικό αεροδρόμιο «Μακεδονία». Λίγο μετά τις 7 σταμάτησε στη «στάση Μισραχή» επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας για να παραλάβει έναν αξιωματικό.

Επόμενη στάση: 13 ώρες δουλειά τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα!


ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, «τεντώνει» ακόμα περισσότερο τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας, αξιοποιώντας τα όρια - λάστιχο της ευρωενωσιακής Οδηγίας, που ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις

Κανένας μόνος του. Καλή Ανάταση!


«Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε ήδη νεκροί»,
έλεγε ο Λειβαδίτης. Αυτόν είχα στο μυαλό μου όταν πριν δυο χρόνια έγραφα το βιβλίο μου «Οι Απείθαρχοι», όπου σε ένα μεταιχμιακό σύμπαν «ξαναζωντάνευα» και έφερνα σε «επαφή» 100 σπουδαία πλάσματα που αγάπησα και που δεν ζουν πια. Τους έδινα μάλιστα τη δυνατότητα - στα μαγικά διαμερίσματα του κόκκινου πύργου όπου έμεναν - να πηγαινοφέρνουν μπρος πίσω τον χρόνο και να επιλέγουν όποιο σκηνικό της προηγούμενης ζωής τους επιθυμούν και όποια γεγονότα θέλουν να ξαναζήσουν ή και να διαγράψουν.

Για τoν αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 του Μάη


Η απεργιακή συγκέντρωση στις 6 του Μάη θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 πμ. Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους της πόλης μας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση, τονίζοντας τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επετείου: Η 1η Μάη είναι μέρα -σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Δουλειά Κυριακές και αργίες με ...βασιλικό διάταγμα!


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Κυριακές και αργίες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, καθώς οι εργοδότες αξιοποιούν βασιλικό διάταγμα του 1966, τροποποιημένο με νόμο του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, για τα κέντρα διανομής.

Το γεγονός καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ο οποίος έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης ΑΒ DARK STORES την αργία της Τρίτης 4 Μάη.

Δε θα αφήσουμε να αλλοιωθεί η ιστορική μνήμη


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

Αίτηση εγκατάστασης ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ., στη νήσο Γυάρο, κατέθεσε, στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ,  η Εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. (μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), επικαλούμενη τις δυο άδειες παραγωγής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (661 & 662/26.07.2012).

Μια μέρα σαν τη σημερινή


30/04/1789

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

30/04/1825

Ο Ελληνικός στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη.

Επιτάφιος


                                                    Που πέταξε τ αγόρι μου


 Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος 

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης 

 Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Καίτη Θύμη ( Ντουέτο )