Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Πες μου ένα πράγμα που είπα και δεν έκανα

 

"Η εξέγερση του Αμβούργου"


"Η εξέγερση του Αμβούργου":Σαν σήμερα, 23 Οκτώβρη 1923, η εργατική τάξη του Αμβούργου, με πρωτοπόρα την κομμουνιστική οργάνωση της πόλης(επικεφαλής της οποίας ήταν ο Έρνστ Τέλμαν), ξεσηκώνεται, παίρνει τα όπλα, καταλαμβάνει κομβικά σημεία και στήνει οδοφράγματα.

«Αγαπημένο μου παλιό σπίτι ξαναζωντανεμένο μέσα στην ποίηση»


 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (1 ΜΑΗ 1909 - 11 ΝΟΕMΒΡΗ 1990) 

Οι συλλογές «Μονεμβασιώτισσες» (1978) και «Μονοβασιά» (1982): Η Μονεμβασιά ως εμπειρία ποιητικής και ταξικής συνειδητοποίησης

Ο απόκρημνος βράχος πάνω στον οποίο έχει χτιστεί η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, μέσα στη θάλασσα «ξυπνά» και «κοιμάται», με την υπόκρουση της αέναης μουσικής των κυμάτων. Εκεί, στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα, ο υπό διαμόρφωση κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος αρχίζει να αποκτά συνείδηση του εαυτού του και του κοινωνικού περίγυρού του.

Οι λαθροχειρίες και οι ιστορικές διαστρεβλώσεις του Βλάση Αγτζίδη


Με επιστολή του στις ιστοσελίδες slpress.gr και pontosnews.gr., το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται σε δημοσιευμένα άρθρα και απόψεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διαστρεβλώνουν «τόσο τη στάση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ, το οποίο το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ) και των κομμουνιστών στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, όσο και τις θέσεις και τα πορίσματα του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ για εκείνη την ιστορική περίοδο».

Ευχαριστήρια επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας


 Με χαρά ενημερώθηκα για τη διεξαγωγή της συζήτησης αναφορικά με την επικείμενη απασχόλησή μου σε δομή του Δήμου Καρδίτσας, ως έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια την οποία καταβάλω για τις επόμενες μάχες που έχω μπροστά μου, στις οποίες στόχος μου είναι πάντα η κορυφή. Με μεγαλύτερη ακόμη χαρά διαπίστωσα την ομοφωνία του οργάνου σας η οποία εκτός από τυπική θεωρώ πως είναι και ομοφωνία σύμφωνης γνώμης για ζητήματα που έθετε η εισήγηση του θέματος, και όχι μια εθιμοτυπική απόφαση.

Παντελής Βούλγαρης


 Στις 23 Οκτώβρη 1940, γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από τριάντα ταινίες της "Φίνος Φιλμ".

Δίνοντας πολιτικές μάχες με το Κάλεσμα της ΚΕ


Το Κάλεσμα της ΚΕ που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτώβρη αποτελεί το βασικό περιεχόμενο της ιδεολογικοπολιτικής μας παρέμβασης το επόμενο διάστημα. Ανάλογη δουλειά κάναμε και πέρυσι, με αντίστοιχο κείμενο της ΚΕ και με τη δραστηριότητα που αναπτύξαμε, την οποία έχουμε εκτιμήσει.

Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος για «άμεση σύγκρουση» ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία


 Μεγάλη αναμέτρηση προαναγγέλλεται στη Χερσώνα, ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία

 Για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο προετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν, τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει να «προειδοποιεί» πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «βρίσκονται σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Δίαυλοι επώδυνων συμβιβασμών, με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 
«Η συνεργασία μας στην ασφάλεια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα μεροληψίας ή ανισορροπίας απέναντι σε οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο», επεσήμανε μεσοβδόμαδα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ, προσθέτοντας ότι «πρωταρχικός μας στόχος, που συμμεριζόμαστε με τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους Τουρκία και Ελλάδα, είναι η σταθερότητα σε όλη την περιοχή» αλλά και ότι «η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 23/10/1817

Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

23/10/1872

Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Πιέρ Τζουλς Θεοφίλ Γκοτιέ.